Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πόσα χρήματα κερδίζει ένας ψάλτης; Τι παίρνει ένας νεωκόρος;

Πόσα χρήματα κερδίζει ένας ψάλτης; Τι παίρνει ένας νεωκόρος;

Στο γωνιακό το μαγαζί, όπως έχουν αποκαλέσει την Εκκλησία δυο αρχιεπίσκοποι, ο Σεραφείμ Τίκας και ο Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, τίποτε δεν γίνεται τσάμπα… Όλοι πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. 

Ο παπάς, όπως ξέρουμε, είναι μισθωτός ποιμένας, πληρώνεται από το
Δημόσιο, έχει δε και τα τυχερά του από τις διάφορες ιεροπραξίες.
 

Αλλά και οι λαϊκοί εργαζόμενοι στην εκκλησία αμείβονται… 

Δεν υπάρχει χριστιανός εθελοντής ή χριστιανή εθελόντρια για  να προσφερθεί  και καθαρίζει τσάμπα τον οίκο του θεού… Και έτσι έχουμε, με αμοιβή, τον/την  νεωκόρο!..
 

Επίσης, δεν υπάρχουν χριστιανοί σε μια ενορία που να προσφέρονται να ψέλνουν τσάμπα στην εκκλησία… Και έτσι έχουμε τον επαγγελματία ψάλτη!

Αυτοί όμως, δεν πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά από το ναό, από την εκκλησία, από το παγκάρι, από τα τυχερά. Έτσι βγαίνει ο μισθός τους… Πάνω δε στον μισθό αυτό, υπολογίζονται και τα έξτρα τους, δηλαδή το δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας.
 

Αυτά τα έξτρα λοιπόν, για τους ψάλτες και τους νεωκόρους,  τα κόβει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 
Με εγκύκλιό της, καλεί τις μονές και τους ναούς να σταματήσουν την καταβολή στους εργαζόμενους των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας.
Η εγκύκλιος αναφέρει ακόμα (σαν παραθυράκι) ότι, αν τα οικονομικά του νομικού προσώπου το επιτρέπουν (αν είναι πολλά τα τυχερά), τότε τα καταργούμενα επιδόματα μπορούν να ενσωματωθούν στους μισθούς των εργαζομένων.


Ανάλογη ρύθμιση θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες μητροπόλεις.

Η εγκύκλιος προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών (ΟΜ.Σ.ΙΕ.). 


Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63818767

 http://xairete.blogspot.gr/2013/04/blog-post_500.html

4 σχόλια:

  1. Ας αμοίβονται οι ψάλτες και οι νεωκόροι,πολλοί απ'αυτούς έχουν οικογένειες και ουδεμίαν άλλη εργασία.Μην τους κόβουμε το δικαίωμα στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ! Άλλωστε αναλαμβάνουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν για κάθε ώρα που έχω ψάλλει (και στην προετοιμασία - εκπαίδευση στο σπίτι) στα τόσα χρόνια που υπηρετώ στο αναλόγιο έπαιρνα δύο (2) € τώρα δεν θα είχα οικονομικό πρόβλημα.
    Επίσης να πω και τα εξής:
    Ιεροψάλτες δεν υπάρχουν μόνο στους ναούς των μεγάλων πόλεων. Υπάρχουν και στην επαρχία, και πολλοί από αυτούς βάζουν και από την τσέπη τους. Εξ΄ άλλου διακόνημα κάνουν.
    Προσέτι ο ιεροψάλτης, ακριβώς λόγω της αγάπης του γιαυτό που διακονεί, δεσμεύει εαυτόν και αλλήλους (όταν έχει οικογένεια) τις μεγάλες γιορτές του έτους με την καθημερινή του παρουσία του στον ναό.
    Ο ιεροψάλτης προσέχει την φωνή του και την διατροφή του σε καθημερινή βάση.
    Ο ιεροψάλτης απαγορεύεται να αρρωστήσει (στις κοινές ασθένειες).
    Με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html