Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Πρέπει να αγνοήσουμε ή να πολεμήσουμε τους ηλίθιους;


Ήταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ σε ένα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, που μιλήσαμε για πρώτη φορά από κοντά με ένα φίλο του facebook, και η πρώτη του κουβέντα ήταν τούτη: Πως μπορείς και ασχολείσαι με όλους αυτούς τους ηλίθιους στο ίντερνετ; πως τους αντέχεις; Του είχα πει ότι
θα γράψω για τους μωρούς, τους ηλίθιους, αυτούς που προκαλούν το υπέρ μόρων.
Οι μωροί είναι σαφώς πιο επικίνδυνοι για μία κοινωνία από ότι οι κακοί, ακόμα και οι προδότες. Η εξάπλωση και αποχαλίνωση της ηλιθιότητας πλέον στην ελληνική κοινωνία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Με την παρότρυνση του συστήματος, διότι αφελώς θεωρούν -εσφαλμένα- οι κυβερνήτες, ότι οι ηλίθιοι είναι χρήσιμοι για αυτούς. Οι ηλίθιοι όμως είναι μία ωρολογιακή βόμβα, χωρίς ρολόι στο υπέδαφος κάθε κοινωνίας. Λόγω έλλειψης χρόνου αδυνατώ να γράψω ολόκληρη αυτή την σειρά άρθρων που θα χρειαστεί για να παρουσιάσω το φαινόμενο αυτό.
Σε πρώτη φάση θα ήθελα να σας πω, μόνο πως ορίζεται ο ηλίθιος. Διότι ο καθένας θα πιστεύει ότι ΔΕΝ είναι ηλίθιος, αντίθετα με όλους όσους πιστεύουν τα αντίθετα από αυτόν. Αλλιώς δεν θα ήταν ηλίθιος άλλωστε. Όπως ο πρωταγωνιστής του Ντοστογιέφσκι που απορεί λέγοντας, "μα πως μπορεί να είμαι ηλίθιος, αφού γνωρίζω ότι είμαι ηλίθιος;"
Θα ήθελα λοιπόν να σας πάω ένα ταξίδι όχι πολύ μακρινό. Πριν τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Μην νομίζεται ότι είναι χρονικά μακριά. Σε αναλογία ενός χρόνου με την ζωή του πλανήτη πάνω στον οποίο κάνουμε το διάλειμμα από την ανυπαρξία μας, τα τέσσερα εκατομμύρια χρόνια είναι πριν λίγες ώρες. Ένα ταξίδι στις ζούγκλες, στις σαβάνες και στις Τούνδρες, όπου διαμόρφωνες τον χαρακτήρα σου. Εκεί οι πρόγονοί σου ζούσαν σε αγέλες. Και μέσα στις αγέλες, διαμορφώθηκαν με μεγαλύτερη οξύτητα από τα υπόλοιπα ζώα, οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινοι, αλλά στα ανθρωποειδή  πλέον πήραν έντονα χαρακτηριστικά. Στον σημερινό άνθρωπο βέβαια, αυτά δεν είναι τόσο έντονα, λόγω της ικανότητας στην εκπαίδευση, στην  εξειδίκευση.
Οι χαρακτήρες που διαμορφώθηκαν στην αγέλη είναι οι εξής τέσσερις:
α) Οι ανθρωπίδες της βούλησης.
Αυτοί που έκαναν το βήμα παραπάνω. Αυτοί που έβρισκαν τροφή και τρόπους για να αποφύγουν τα αρπακτικά.
β) Οι υποτακτικοί ανθρωπίδες.
Αυτοί που περίμεναν τα πάντα από τους άλλους, υποτάσσοντας τον εαυτό τους στο σύνολο. Αυτοί που δεν ξεκινούσαν τίποτε, αλλά πάντα ακολουθούσαν. 
γ) Οι απατεώνες ανθρωπίδες.
Αυτοί που έπαιρναν τα πάντα όσα κέρδιζε η αγέλη, αλλά οι ίδιοι δεν πρόσφεραν τίποτε. Σαν παράδειγμα, μπορούσαν να ξεψειριστούν από τους υπόλοιπους πρώτοι και μετά απέφευγαν να κάνουν το ίδιο στα υπόλοιπα μέλη.
δ) Οι ηλίθιοι ανθρωπίδες.
Τα απρόβλεπτα και αλλοπρόσαλλα πλάσματα. Αυτά που μπορούσαν να πηδάνε άσκοπα πάνω στο κλαδί, με αποτέλεσμα να σπάσει και να γίνουν όλοι, μεζές για τα αρπακτικά.
Ας πάρουμε ως δεδομένο, ότι βάσει της φυσικής επιλογής, όλες αυτές οι υποκατηγορίες, είναι απαραίτητες. Διότι αλλιώς θα αποβαλλόταν.


Για να μην μακρηγορώ με τον τρόπο εξέλιξης των χαρακτήρων αυτών μέσα στην προϊστορία και την ιστορία, παράλληλα με την ομαδική ζωή ή την νεολιθική κλπ...  θα φτάσω στην σημερινού τύπου κοινωνία, η οποία αντικατέστησε την αγέλη. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτούς τους τέσσερις χαρακτήρες ως εξής:
α) Οι άνθρωποι της βούλησης.
Αυτοί που με τις περισσότερες ενέργειές τους προσφέρουν στην κοινωνία και κερδίζουν από αυτή.
β) Οι αδύναμοι άνθρωποι.
Αυτοί που με τις περισσότερες ενέργειές τους προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά είναι αδύναμοι να βγουν και οι ίδιοι κερδισμένοι.
γ) Οι απατεώνες άνθρωποι.
Αυτοί που με τις περισσότερες ενέργειές τους δεν προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά παίρνουν από αυτή.
δ) Οι ηλίθιοι άνθρωποι.
Αυτοί που με ΚΑΘΕ ενέργειά τους δεν προσφέρουν κάτι θετικό στην κοινωνία, αλλά και δεν παίρνουν κάτι από αυτή. Παράδειγμα ρωμαίικο οι οπαδοί των αεροψεκασμών, των δις του Σώρρας, των προφητειών για την κατάληψη της πόλης κλπ...
Παρακάμπτοντας το ατομικό επίπεδο και την συναναστροφή μας με τον χαρακτήρα δέλτα, θα σταθώ στο μακροσκοπικό επίπεδο της κοινωνίας, σε κάποια επόμενη ανάρτηση για να τονίσω το πόσο καταστροφικοί ήταν για την αγέλη και είναι ιστορικά για τις κοινωνίες οι ηλίθιοι. 



 http://emmanouilpapas.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html