Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Συνθήκες δουλείας σε ξενοδοχεία της Ρόδου – Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους

Καθεστώς τρομοκρατίας και ασυδοσίας επικρατεί σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, σύμφωνα... με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ροδιακή, γεγονός που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εργασιακή ειρήνη και να αμαυρώσει την καλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα επεισόδια πλέον είναι καθημερινά, σε βαθμό που να εκφράζονται

έντονοι φόβοι και ανησυχίες για το πως θα εξελιχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στα ξενοδοχεία αυτά, το μίγμα απλήρωτοι εργαζόμενοι, εντατικοποίηση της δουλειάς και σκαιότατη συμπεριφορά, έχει πράγματι δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι την περασμένη Πέμπτη, καμαριέρα σε μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο νοσοκομείο, λόγω της συμπεριφοράς εργασιακού συμβούλου που την απείλησε ότι θα την απολύσει επειδή ζήτησε να πληρωθεί!

Το περιστατικό, που δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, έφθασε ήδη στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης.

Όπως κατήγγειλε η καμαριέρα στη “Ροδιακή” (πρόκειται για μητέρα δύο παιδιών, χωρισμένη), την περασμένη Πέμπτη πήγε στο γραφείο του προσωπάρχη στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, για να ζητήσει τα δεδουλευμένα, λόγω και των πιεστικών αναγκών βιοπορισμού που έχει.

Εκεί βρισκόταν ο εργασιακός σύμβουλος, ο οποίος όπως καταγγέλλει, της συμπεριφέρθηκε σκαιότατα επειδή είχε το θράσος να ζητήσει τα λεφτά της!

Την απείλησε μάλιστα ότι επειδή συνεργάζεται με 6 ξενοδοχεία, ότι όχι μόνο θα την απολύσει αλλά θα της κλείσει τις πόρτες από παντού να μην μπορεί να δουλέψει (έτσι τουλάχιστον καταγγέλλει η παθούσα).

Η καμαριέρα, λιποθύμησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, λόγω του επεισοδίου για λόγους που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς.

Την επόμενη μέρα, η παθούσα μαζί με τον αντιπρόεδρο του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων κατήγγειλε το θέμα στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, ο κ. εισαγγελέας κάλεσε τον εργασιακό σύμβουλο την ερχόμενη Τρίτη στο γραφείο του προφανώς για να δώσει εξηγήσεις.

Το πόσο προβληματική είναι η κατάσταση προκύπτει και από την συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σ. Χατζησάββας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Κων. Πανταζή.
Στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αναφέρονταν τα εξής:


«Στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΚΡ, περιέγραψε στον Ειδικό Γραμματέα τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι της περιοχής, με την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από συγκεκριμένους εργοδότες, με τους εκατοντάδες απλήρωτους ξενοδοχοϋπάλληλους που τους οφείλονται δεδουλευμένα από την αρχή της σαιζόν ακόμα και από την περσινή σαιζόν, με τους χιλιάδες «δήθεν» μαθητές, που δίχως κανένα έλεγχο μεταφέρονται στη Ρόδο και στοιβάζονται στα υπόγεια των ξενοδοχείων, με τους εκατοντάδες αδήλωτους – ανασφάλιστους – αόρατους εργαζόμενους, με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που τείνουν να πάρουν μορφή επιδημίας στην περιοχή μας εξ’ αιτίας της απουσίας Τεχνικού Επιθεωρητή κ.λ.π.

Ο Πρόεδρος ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να σταλεί άμεσα κλιμάκιο από την Αθήνα με Τεχνικούς και Κοινωνικούς Επιθεωρητές για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στις επιχειρήσεις της περιοχής .

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΚΡ στην απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να ανοίγουν τα καταστήματα της Ρόδου και τις 52 Κυριακές του χρόνου και ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα Πολυκαταστήματα, τα Σούπερ Μάρκετ και τις Υπεραγορές που ανοίγουν τις Κυριακές για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, που προβλέπει προσαύξηση 75% και ένα ρεπό για όσους εργαζόμενους απασχολούνται τις Κυριακές με βάση το νέο ωράριο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα να οργανωθεί καλύτερα η υπηρεσία του ΣΕΠΕ Ρόδου και να στελεχωθεί άμεσα με Τεχνικό Επιθεωρητή, ενώ τον κάλεσε να έλθει στη Ρόδο και να δει από κοντά τα προβλήματα.

Ο Ειδικός Γραμματέας αποδέχθηκε την πρόσκληση και το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης, ενώ ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι στις επικείμενες προσλήψεις Επιθεωρητών, που έχουν αποφασιστεί υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη ενός Επιθεωρητή Εργασίας στη Ρόδο.

Οι προσπάθειες της Διοίκησης του Ε.ΚΡ θα συνεχιστούν για να προστατευτούν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων».

tribune.gr

Παράπονα Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html