Δικαστήριο εμπρησμός 5
Την παραπομπή σε δίκη, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου, με τις κατηγορίες του εμπρησμού από πρόθεση, της διακεκριμένης φθοράς πράγματος, που χρησιμεύει σε κοινό όφελος και της οπλοφορίας, του Α. Ζ. του Β., 26 ετών,
υπότροπου σε εγκλήματα του είδους, εισηγήθηκε χθες στο Συμβούλιο η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαΐτση.
Η κ. Εισαγγελέας αναγνωρίζει, μετά και από ιατρική γνωμάτευση, ότι ο δράστης έχει μειωμένο καταλογισμό. Ιατρός έχει γνωμοδοτήσει συγκεκριμένα ότι πάσχει από μικρού τύπου διαταραχή της προσωπικότητάς του.
Δεν του αναγνωρίστηκε όμως πλήρης αδυναμία καταλογισμού, αφού σε ορισμένες περιστάσεις έδειξε ότι είχε συνείδηση των πράξεων του, κάνοντας ενέργειες για να κρύψει τα ίχνη του, ενώ παραπέρα οι επιθέσεις του είχαν και πολιτικά μηνύματα.
Σημειώνεται επίσης ότι η προσωρινή του κράτηση λήγει την 14η Σεπτεμβρίου 2014 και η Εισαγγελέας πρότεινε την παράτασή της.
Συνολικά του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, που σχημάτισε η Εισαγγελέας, 13 εμπρησμοί.
Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα η “δημοκρατική” απεκάλυψε ότι στον 26χρονο αποδίδεται από γραφολογική πραγματογνωμοσύνη, που έγινε από επιτελείς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και η επίθεση στο Μουσουλμανικό Νεκροταφείο της Ρόδου στο Κορακόνερο, την 23η Φεβρουαρίου 2014.
Ο 26χρονος είναι υπαίτιος εξάλλου και της πυρκαγιάς την 14η Μαρτίου 2014 στην αίθουσα του κεντρικού ακροατηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου.
Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να καταστραφούν ολοσχερώς τα έδρανα και οι καρέκλες των δικαστών καθώς και αντικείμενα που υπήρχαν στο χώρο της αίθουσας, και συγκεκριμένα το μηχάνημα μαγνητοφώνησης των πρακτικών και ο ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Καταστράφηκε ολοσχερώς και ο πίνακας του Εσταυρωμένου.
Είχε αφεθεί την 27η Μαρτίου 2012 ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου.
Σύμφωνα με τις δικογραφίες, που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του, ευθύνεται για εμπρησμό την 6η Απριλίου 2010 στη Ροδιακή Έπαυλη, την 6η Δεκεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΚΚΕ, την 24η Μαΐου 2011 στο κυλικείο του παλαιού συσσιτίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την 15η Ιουλίου 2011 σε κτήριο της οδού Δημοκρατίας 1, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την 17η Σεπτεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΣΧΟΠ Νοτίου Αιγαίου στην οδό Βορείου Ηπείρου.
Εχει ομολογήσει εξάλλου την πρόκληση πυρκαγιάς στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη», την 23η Δεκεμβρίου 2010, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 2α Μαρτίου 2011 και την 26η Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΚΚΕ την 5η Οκτωβρίου 2011 και την 27η Οκτωβρίου 2011, στην εκκλησία της Ανάληψης, την 26η Δεκεμβρίου 2011, στο Φροντιστήριο Πυθαγόρας, την 29η Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΛΑΟΣ, την 20ή Ιανουαρίου 2012, στο Τουρκικό Προξενείο και φθορές στο συμμαχικό νεκροταφείο.
Θυμίζουμε ότι στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει υποβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου συμπληρωματική δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος του, γιατί μετά από έρευνα προέκυψε ότι την 15-10-2012 και την 20-12-2013, διέπραξε 2 εμπρησμούς στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.