Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Συνελήφθη για το γυμνό του στην Επίδαυρο


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΝΑ ΝΕ !!

Για ένα γυναικείο γυμνό στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ συνελήφθη προχθές και κρατήθηκε για 16 ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου. Φαίνεται πως είναι γραφτό του όποτε έρχεται στην Ελλάδα να προκαλείται επεισόδιο. «Σεισμός» είχε
δονήσει το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το '97 με το γυμνό Διόνυσο - Μηνά Χατζησάββα στις «Βάκχες» του (μια παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).
 «Εγκεφαλικά» προκάλεσε προχθές στους αρχαιοφύλακες του πολυκλείτειου θεάτρου το γυμνό νεαρής Γαλλίδας ηθοποιού, η οποία βρέθηκε, για τις ανάγκες γυρισμάτων ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Λάνγκχοφ από τον Ελβετό σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισουά, «κατακεκλιμένη και σε μίμηση ερωτικής έξαρσης», υποδυόμενη την Κίρκη. Το αποτέλεσμα απρόσμενο: η προσαγωγή των σκηνοθετών και του συνεργείου με τη διαδικασία του αυτοφώρου και οι κατηγορίες της προσβολής μνημείου και πορνογραφίας. Αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, στις 5 το απόγευμα, έπειτα από εισαγγελική εντολή. Ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ το κινηματογραφικό υλικό έχει κατασχεθεί. Θα δημιουργηθεί αντίγραφο στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Υπέρ του σκηνοθέτη κινήθηκαν αμέσως ο Γιώργος Λούκος και οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Ελβετίας.
Σήμερα ο Ματίας Λάνγκχοφ αναχωρεί από τη χώρα μας έξαλλος, κάνοντας λόγο «για ανεπανόρθωτη ηθική, καλλιτεχνική και οικονομική βλάβη». «Η εργασία και των δύο παραγωγών διακόπηκε αδικαιολόγητα και βίαια», προσθέτει η παραγωγός Ελένη Γιώτη, η οποία επίσης κρατήθηκε. Οι λόγοι που ο Ματίας Λάνγκχοφ προέβη σε μηνύσεις κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, απ' την οποία ωστόσο είχε εξασφαλίσει εγκαίρως την άδεια για διήμερη λήψη εικόνων μέσα στο αρχαίο θέατρο, αφενός για το ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του, αφετέρου για τη νέα του παράσταση «Cinema Apollo», με θέμα την περιφρόνηση και αναφορές σε έργα του Μοράβια, του Γκοντάρ και την ομηρική Οδύσσεια (θα παιχτεί σε θεάτρα της Γαλλίας και της Ελβετίας).
«Ξινά» του βγήκαν του Γερμανού σκηνοθέτη τα γυρίσματα στο αρχαίο θέατρο (εδώ, από την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου). Και προέβη σε μήνυση κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για «ανεπανόρθωτη ηθική, καλλιτεχνική και οικονομική βλάβη» «Ξινά» του βγήκαν του Γερμανού σκηνοθέτη τα γυρίσματα στο αρχαίο θέατρο (εδώ, από την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου). Και προέβη σε μήνυση κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για «ανεπανόρθωτη ηθική, καλλιτεχνική και οικονομική βλάβη» Τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ, με τη μορφή της συνέντευξής του, ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης από το θέατρο της μικρής Επιδαύρου, όπου το 2008 ο Λάνγκχοφ είχε παρουσιάσει τον «Φιλοκτήτη» του Χάινερ Μίλερ - η άδεια για το μικρό θέατρο ζητήθηκε την τελευταία στιγμή. «Τίποτα δεν προμηνούσε αυτό που θα συνέβαινε αργότερα» αναφέρει στην «Ε» ο φύλακας του θεάτρου. Τα γυρίσματα στο μεγάλο θέατρο ξεκίνησαν γύρω στις 7 μ.μ. Κατά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα το συνεργείο και ο σκηνοθέτης ζήτησαν από τους φύλακες να απομακρυνθούν, πράγμα που εκείνοι αρνήθηκαν να πράξουν. Επειτα από λίγα λεπτά ο προβολέας σπόταρε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο διάζωμα και οι αρχαιοφύλακες αντίκρισαν μια ηθοποιό καλυμμένη με λευκό σεντόνι, το οποίο εν συνεχεία έπεσε, για να μείνει η καλλιτέχνιδα με το εσώρουχο. Στο τέλος, αφαίρεσε κι αυτό κι έμεινε ολόγυμνη. Οι αρχαιοφύλακες της βάρδιας ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία, με το αιτιολογικό ότι «η άδεια από τη Δ' Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν προέβλεπε γυμνό». «Ο νόμος είναι νόμος» υποστηρίζει ο αρχαιοφύλακας, ο οποίος πάντως κάθε τόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με «τουρίστες, οι οποίοι επιμένουν να φωτογραφηθούν ολόγυμνοι στην αρχαία Ορχήστρα. Ο κόσμος έχει τρελαθεί!».

 http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/09/2014&id=448165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html