Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Earthship…Το απόλυτα οικολογικό σπίτι. VIDEO


Το ενδιαφέρον του κόσμου σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένο σε σχέση με λίγα χρόνια πριν
Το ρόλο του έπαιξε και το Internet αλλά και ...

γενικώς η πληροφόρηση από τα media για τη ζημιά που προκαλούμε στη γη και πως μπορούμε να την αποτρέψουμε.
Στο πνεύμα αυτό κινείται και το EarthShip.



Οικολογικά σπίτια έχουμε δει όλοι είτε σε ντοκιμαντέρ, είτε έχουμε διαβάσει σε διάφορα άρθρα. Ακόμα όμως και αυτά τα οποία φαινομενικά τηρούν όλες τις προδιαγραφές , και είναι ενεργειακά αυτόνομα, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν για την δόμησή τους έχουν καταστρέψει φυσικούς πόρους για να κατασκευαστούν, και έχουν εκλύσει αρκετό CO2 κατά τη διαδικασία παραγωγής τους για να μπορέσουμε να πούμε ότι δεν είναι απόλυτα “καθαρά”.

Το καινούριο με το Earthship είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα σπίτι το οποίο έχει καταναλώσει όσο γίνεται λιγότερους φυσικούς πόρους για να κατασκευαστεί και είναι ενεργειακά αυτόνομο.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Λοιπόν…. Οι τοίχοι του Earthship δεν είναι κατασκευασμένοι από τούβλα και τσιμέντο, αλλά από … λάστιχα αυτοκινήτων και πηλό. Τι εννοούμε… Λάστιχα αυτοκινήτων τα οποία συσσωρεύονται κατά εκατομμύρια στις χωματερές και μένουν ανεκμετάλλευτα αφού έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους, μολύνουν το περιβάλλον. Το Earthship χρησιμοποιεί αυτά τα λάστιχα (τα οποία όλοι θέλουν να ξεφορτωθούνε) και γεμίζοντάς τα με πηλό και στοιβάζοντάς τα δημιουργεί τοίχους για το σπίτι οι οποίοι είναι σε πάχος περίπου ένα μέτρο.

Το πλεονέκτημα; Απόλυτη θερμομόνωση στο κρύο και στη ζέστη. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού διατηρείται όλο το χρόνο σε επίπεδα 17-24 οC. Καλό ε;
Οι τοίχοι επιπλέον λόγω του ότι είναι από συμπιεσμένο πηλό που καλύπτει τα λάστιχα, είναι άφλεκτοι.
Το σπίτι επιπλέον είναι εν μέρει κάτω από τη γη (ένα μόνο τμήμα) ούτως ώστε να διατηρεί πιο σταθερή τη θερμοκρασία του (κάτι παρόμοιο με τα κελάρια).

Άλλοι τοίχοι του σπιτιού κατασκευάζονται από κουτάκια αλουμινίου και γυάλινα μπουκάλια , παρέχοντας ουσιαστικά μόνωση φως και χαμηλό κόστος κατασκευής.



Τα σπίτια Earthship είναι πλήρως αυτόνομα, με δικό τους σύστημα ανακύκλωσης και φιλτραρίσματος του νερού, ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και εν τέλει αφού χρησιμοποιούν ήδη χρησιμοποιημένα υλικά κάνουν περισσότερο καλό στο περιβάλλον από οποιοδήποτε άλλο “οικολογικό” σπίτι.

Τα υπόλοιπα τμήματα του σπιτιού τα οποία δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τα προαναφερθέντα υλικά ( όπως πχ. βεράντες) κατασκευάζονται από ξύλο (άλλες φορές ήδη χρησιμοποιημένο , άλλες φορές καινούριαΑν τώρα νομίζεται μετά από όλα αυτά ,ότι ένα τέτοιο σπίτι είναι οικονομικό , και ότι απεχθάνεστε την ιδέα να ζήσετε σε ένα σπίτι φτιαγμένο από “σκουπίδια”, να πούμε ότι το κόστος κατασκευής είναι περίπου το ίδιο και μερικές φορές ξεπερνάει ελαφρά το κλασσικό σπίτι. Και αυτό γιατί χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τα συστήματα ανακύκλωσης και φιλτραρίσματος του νερού, και στα ηλιακά πάνελ..
Βέβαια το όφελος από μια τέτοια κατασκευή για το περιβάλλον είναι τεράστιο…


Δυστυχώς δεν επιτρέπει η νομοθεσία σε όλες τις χώρες να κατασκευαστούν τέτοια σπίτια. Μόλις το φθινόπωρο που μας πέρασε η Αγγλία έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 16 τέτοιων σπιτιών (βλέπε πρώτη φωτογραφία άρθρου πάνω).


Τα σπίτια Earthships είναι ιδέα του Αμερικανού αρχιτέκτονα Michael Reynolds.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:


http://www.earthship.net (United States & international)

http://www.earthship.co.uk (United Kingdom & Europe)

http://www.earthship.co.uk/france/ (France)

http://www.lowcarbon.co.uk (United Kingdom- Brighton)


UPDATE
Δείτε και ένα βίντεο με τη διαδικασία κατασκευής και μια περιήγηση σε ένα τέτοιο




http://medgreece.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html