Σαμ ΤσεκουαςΜία ομιλία έξω από τα καθιερωμένα, γεμάτη αισιοδοξία και πατριωτισμό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ροδιακό κοινό την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κινηματογράφου 9 Διαστάσεων «Θρόνος του Ήλιου», στο κέντρο της πόλης.
Ο Δρ. Σαμ Τσέκουας κατάγεται από τη Νιγηρία, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και σήμερα είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού βιβλιοπωλείου που πουλάει ελληνικούς τίτλους στη Νέα Υόρκη! Βρέθηκε στην Ρόδο με
πρωτοβουλία τοπικών φορέων για να υπενθυμίσει στους Έλληνες (μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά) ότι είναι περήφανος που σπούδασε στην Ελλάδα, την χώρα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ελεύθερης βούλησης και ότι ‘ο ελληνισμός αποτελεί την σωτηρία της ανθρωπότητας’ με τις διδαχές του από την αρχαιότητα.
‘Οι θεοί σας έδωσαν πολλά δώρα… Από τον πολιτισμό μέχρι και το καλό φαγητό’ όπως είπε, κάνοντας χιούμορ επικαλούμενος τα αγνά και νόστιμα προϊόντα της Ελλάδας.
Ο κ. Τσέκουας έγραψε το βιβλίο «Το Θαύμα να Νιώθεις ΕΛΛΗΝΑΣ – 10 Συναντήσεις με την Ελλάδα» απαντώντας στον συγγραφέα του βιβλίου ‘Η δυστυχία να είσαι Έλληνας’ (Νίκο Δήμου) με περισσή περηφάνια: ‘Εδώ γεννήθηκαν οι τέχνες, η φιλοσοφία και οι επιστήμες. Ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε πως ‘ό,τι δεν γιορτάζεται, πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει και με τον ελληνισμό και κυρίως την ελληνική γλώσσα. Όλοι εσείς πρέπει να μεταφέρετε τον ελληνισμό όπου μπορείτε, με κάθε τρόπο’.
Ο κ. Τσέκουας, αφηγήθηκε περιστατικά από τα ταξίδια του και την ζωή του στη Νιγηρία, στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα και επικαλούμενος την κρίση που μαστίζει την χώρα μας, είπε ότι ‘μπορούμε να βρούμε διέξοδο. Ό,τι δημιούργησε την κρίση δε σημαίνει ότι υπάρχει μιζέρια και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Εσείς οι Έλληνες έχετε τη ελληνική παιδεία. Αυτό είναι που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι μέσα από αυτό μπορεί να σωθεί η γη’.
Μίλησε ακόμη για την Αφρική όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες,
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ο κ. Τσέκουας, απάντησε σε ερωτήσεις.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ
Το βιβλιοπωλείο του Σαμ στην Αστόρια ανήκει στα «αξιοθέατα» της Νέας Υόρκης. Είναι το μοναδικό στην αμερικανική μεγαλούπολη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοαμερικανών που πουλάει ελληνικά βιβλία. Το βιβλιοπωλείο στον αριθμό 33-18 της οδού Μπρόντγουεϊ μοιάζει με συνηθισμένο συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Ανάμεσα στις αγγλικές εκδόσεις και στα μπεστ σέλερ τελευταίας εσοδείας, ράφια που ξεχειλίζουν από ελληνικούς τίτλους.