Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και δείγματα από χρωματισμούς

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η
κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, για την εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας.
Όπως δήλωσε ο κ. Τασούλας στα επιστύλια που βρίσκονται στον ταφικό θάλαμο με το μοναδικό ψηφιδωτό, αποκαλύπτονται σταδιακά δείγματα από χρωματισμούς και ανθρώπινες απεικονίσεις. Η αποκάλυψη ωστόσο ήταν αυτή που έκανε ο κ. Τασούλας όταν είπε ότι αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα, επομένως, ο τάφος θα έχει κι άλλες εκπλήξεις, ίσως και άλλους τάφους και εντυπωσιακά ευρήματα.
Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Το παράδειγμα αυτό δόθηκε για να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή.
«Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», τόνισε ο Υπουργός εξηγώντας τον αργό ρυθμό των αποκαλύψεων. Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές.
Ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι η έρευνα στον τύμβο της Αμφίπολης δεν τελειώνει εδώ, τονίζοντας ότι έχει ακόμη πολλά να δώσει.
Ανέφερε, δε, πως από εδώ και στο εξής οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωφυσική διασκόπηση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.
“Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για την σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά”, δήλωσε με νόημα ο κ. Τασούλας.
“Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον” δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Αναφέρθηκε επίσης, στην επισκεψιμότητα που είχε το μουσείο πριν την ανασκαφή και την εκρηκτική αύξηση επισκεπτών από τη στιγμή που είδαν το φως τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. "Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1000", είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα ευρήματα επισημαίνοντας ότι: «έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά».
Στόχος μας, σημείωσε ο κ. Τασούλας, είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις έρευνες για τον σκελετό, που εντοπίστηκε στον τάφο, ο υπουργός αποκάλυψε πως θα την αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες.
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html