Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο τάφος συνεχίζει! Βρέθηκε “τάφρος” κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου

Οι αρχαιολόγοι αν και για ακόμη μια φορά προτίμησαν να κάνουν μια ανακοίνωση στη δική τους γλώσσα μιλούν ολοκάθαρα για υπόγειο χώρο.
Στην ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρα λόγος όχι για κανονικό πάτωμα αλλά: “διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους” προφανώς ως τώρα υπήρχαν κάθετοι τοίχοι σφράγησης και πλέον έχουμε περάσει σε σημείο όπου το μνημείο έχει κίνηση προς τα κάτω και έτσι η σφράγιση έγινε με οριζόντιο τρόπο.

Αυτό το πάτωμα μοιάζει με “ψευδοπάτωμα” καθώς φαίνεται με βάση την ανακοίνωση ότι κάλυπτε ολόκληρο το χώρο:
“Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης.”
Με άλλα λόγια κάτω από το πάτωμα αυτό το χώμα δεν είναι από το έδαφος του λόφου Καστά αλλά αποτελεί μέρος της επίχωσης που έγινε για να προστατευτεί το μνημείο. Η επίχωση αυτή έχει υποχωρήσει και έτσι αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη τάφρος.


“Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.”
Και αυτό το μέρος της ανακοίνωσης του υπουργείου δείχνει ότι η τάφρος έχει εκτός από μεγάλο πλάτος  έχει και μεγάλο βάθος καθώς ήδη στο 1,40 το στρώμα επίχωσης δεν σταματά αλλά συνεχίζεται...


Κάπως έτσι γίνεται βέβαιο ότι ο ταφικός θάλαμος είναι υπόγειος, δεν είναι ο τρίτος θάλαμος ο τελευταίος, το μνημείο συνεχίζεται και από δω και πέρα σε σχέση με όλη την προηγούμενη κατασκευή (το τμήμα που ήδη έχει αποκαλυφθεί) είναι σε κατώτερο επίπεδο.

Το γεγονός ωστόσο ότι βρέθηκε η θύρα, και το δεύτερο θυρόφυλλο, ίσως μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο τρίτος θάλαμος ίσως λειτουργεί και ως προθάλαμος, καθώς στους Μακεδονικού τύπου τάφους η βαριά μαρμάρινη θύρα μπαίνει στον προθάλαμο.

Ο συγκεκριμένος τάφος πάντως έχει μοναδικά στοιχεία και δεν αποκλείονται και νέες εκπλήξεις, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γεωλογικές έρευνες δείχνουν στο σημείο αυτό όπου (περίπου) βρίσκεται η ανασκαφή μια μεγάλη επιφάνεια που μοιάζει με κενό στα έγκατα του λόφου Καστά.


Πηγή: newsit.gr

amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html