Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τα φρικτά μυστικά στην οικογένεια Σικελιανού

Ναρκωτικά, αλκοόλ, μικροκλοπές, ταξίδια, περιπλανήσεις και γυναίκες. Αυτό ήταν το «σύμπαν» του ευφυούς αλλά μποέμ εγγονού του Ελληνα ποιητή Αγγελου Σικελιανού, Τζον Πίτερ Στίβεν Σικελιανού, όπως παρουσιάζεται μέσα από τη βιογραφία του με τίτλο «Το βιβλίο του Τζον», η οποία
κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Πατάκη (σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά).

Συγγραφέας

Συγγραφέας του είναι η κόρη του (δισέγγονη του Αγγελου Σικελιανού) Ελένη, η οποία κατάφερε μέσα από τις 200 περίπου σελίδες του βιβλίου να σκιαγραφήσει ένα εναργές πορτρέτο του πατέρα της, που δεν στερείται ρεαλισμού αλλά και κριτικής.
Το «Βιβλίο του Τζον» κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2004, τέσσερα χρόνια δηλαδή μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή του σε δωμάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση ηρωίνης, στην οποία είχε εθισμό για χρόνια. Είχε προηγηθεί μια περιπλάνησή του στους δρόμους στο Νέο Μεξικό, όπου ο άστεγος Τζον έμενε τρία ολόκληρα χρόνια.
Ο γιος του Γλαύκου (του μοναχογιού του Αγγελου Σικελιανού, που ακολούθησε τη μητέρα του Εύα Πάλμερ στην Αμερική όταν εκείνη χώρισε από τον σπουδαίο Λευκαδίτη ποιητή) ήταν μια αναμφίβολα ασυμβίβαστη προσωπικότητα, που φαίνεται πως είχε κληρονομήσει κάτι από το ελεύθερο πνεύμα της οικογένειάς του. Του άρεσε να γράφει ποιήματα, να παίζει μουσική, να ψαρεύει, ακόμη και να γιατρεύει τις αρρώστιες των δέντρων, έχοντας πάντα συντροφιά του αμέτρητες γάτες και σκύλους. Αρνητής του εκπαιδευτικού συστήματος, ο Τζον δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο. Υπήρξε όμως αυτοδίδακτος ξυλοκόπος και ταλαντούχος μουσικός, ενώ είχε δουλέψει επί σειρά ετών σε ζωολογικό κήπο. Είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες, ενώ ως ελεύθερη και αδάμαστη φύση ο πρώην χίπις λάτρευε τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έμεινε ποτέ παραπάνω από μερικές ώρες στο σπίτι του και έζησε για μεγάλο διάστημα άστεγος, αναζητώντας όχι μόνο την περιπέτεια αλλά κυρίως την ταυτότητά του.
Σε αυτόν είναι αφιερωμένο το βιβλίο της ποιήτριας Ελένης Σικελιανού, η οποία χωρίς να κρύβει ότι έχει επηρεαστεί από την πολυδιάστατη προσωπικότητα του πατέρα της, καταφέρνει να μας δώσει μια συγκινητική προσωπογραφία του.

Μετάφραση

Ενα δυνατό κείμενο για τον άντρα που την επηρέασε όσο κανείς άλλος με τη διαρκή απουσία του από την παιδική αλλά και την ενήλικη ζωή της.
Τα βιβλία της Ελένης Σικελιανού έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και είναι πολυβραβευμένα. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, όπου ζει με τον συγγραφέα Laird Hunt και την κόρη τους Εύα.

 http://www.espressonews.gΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html