Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Νέα επίθεση Βαρουφάκη κατά της Γερμανίας


Από την πρόσφατη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε



Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κάνει λόγο για ανάκληση της εθνικής κυριαρχίας και δηλώνει επηρεασμένος από την Αυστραλία
Την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας επεσήμανε με τελευταίες
του δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ενόψει και της έγκρισης από την γερμανική βουλή του συμφωνηθέντος προγράμματος τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Παρά το ότι διαφαίνεται ότι η "Bundestag" θα εγκρίνει κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα, υπάρχουν εμφανή σημάδια ενόχλησης από την πλευρά των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης "βάζει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων", απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη για διαγραφή μέρους του χρέους και εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας.
Από την μεριά του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας η ανάκτηση από την Ελλάδα της εθνικής της κυριαρχίας, η οποία παραχωρήθηκε στους δανειστές, με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων. "Μόνο αν ένα περήφανο έθνος είναι εθνικά κυρίαρχο, μπορεί να σεβαστεί ένα άλλο περήφανο έθνος. Είναι προϋπόθεση από την μεριά μας, να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, προκειμένου να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εχθρότητα με άλλα έθνη. Η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση φιλίας". 
Αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το να στρέφεται ένα περήφανο έθνος εναντίον ενός άλλου είναι μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν με αβυσσαλέα αποτελέσματα στην διάρκεια του μεσοπολέμου. "Είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να αποφεύγουμε γενικόλογες εκτιμήσεις για τους Έλληνες ή τους Γερμανούς". 
Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι βρέθηκε στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα: το ότι η Ελλάδα έχασε την φερεγγυότητά της το 2010. "Πώς αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα η Ευρώπη, με την συνεργασία μιας σειράς ελληνικών κυβερνήσεων; Έδωσαν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπό τον όρο ότι θα μειώσουμε το εισόδημά μας" τόνισε. 
"Ακόμη κι ένα παιδί δέκα ετών μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να έχει καλή κατάληξη. Αν οι συνάδελφοί μου στην Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και την Ρώμη περιμένουν ότι θα σταματήσω να θέτω αυτό το ζήτημα και να υποκριθώ ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απλώς ένα πρόβλημα ρευστότητας, φοβάμαι ότι θα τους απογοητεύσω". Η βασική πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του θέματος, εκτός από την διαγραφή χρέους, η οποία θα ήταν και η πιο αποτελεσματική σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι η σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ. "Με αυτόν τον τρόπο, θα κάναμε τους δανειστές μας συνεταίρους στην ανάπτυξή μας". 
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιρροή που άσκησε στην σκέψη του η δωδεκαετής θητεία του ως καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέγοντας ότι στην Αυστραλία έμαθε να απορρίπτει τις ανοησίες χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για τους τύπους και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον Πολ Κίτινγκ: "Διαφωνώ βέβαια με την δήλωσή του περί 'αναγκαίας ύφεσης' το 1991. Δεν πιστεύω ότι η ύφεση είναι αναγκαία, αν κάποιος ρυθμίσει σωστά την μακροοικονομική του πολιτική" τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html