Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Με έκανε να δακρύσω


Έφτασε χθες στη Λέρο σε κατάσταση σοκ. Ο Elias έχασε το 10χρονο μωρό του στον πόλεμο και παραλίγο να χάσει και την 3χρονη κορούλα του και τη γυναίκα του καθώς διέσχιζαν το Αιγαίο. Η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μόνη της - η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της! Σε 3 μέρες η Ευρώπη πρόκειται να ψηφίσει σχέδιο που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες και θα αποσυμφορήσει την Ελλάδα. Όμως κάποιες χώρες θέλουν να το μπλοκάρουν. Υπόγραψε τώρα το πανευρωπαϊκό  ψήφισμα:

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ















Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Χθες γνώρισα τον Elias που μόλις έφτασε με την 3χρονη κορούλα του και την γυναίκα του στη Λέρο. Ήταν σε κατάσταση σοκ, πριν λίγες μέρες έχασαν το 10 ημερών μωρό τους στον πόλεμο της Συρίας και στην πρώτη προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο κόντεψαν να πνιγούν 

Είναι μια απ΄τις εκατοντάδες οικογένειες που φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά μας για να σωθούν απ’τον πόλεμο και την πείνα – 6 φορές περισσότεροι από πέρυσι. Η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μόνη της! 

Αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να μοιράσουμε το βάρος και να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες: σε 3 μέρες και για πρώτη φορά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ψηφίσουν ένα κατεπείγον ανθρωπιστικό σχέδιο για διάσωση και παροχή ασφαλούς καταφυγίου σε πρόσφυγες. 

Όμως η Βρετανία, η Ισπανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απειλούν να το μπλοκάρουν – ισχυριζόμενες ότι εμείς οι πολίτες δεν το θέλουμε. 


Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό ψήφισμα για να αποδείξουμε ότι ως πολίτες στηρίζουμε το σχέδιο -- το Avaaz θα παραδώσει τις φωνές μας κατευθείαν στη Συνάντηση Κορυφής. Υπόγραψε τώρα για να απαιτήσουμε απ’την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να παίζει με τις ζωές των πιο απελπισμένων ανθρώπων:

https://secure.avaaz.org/el/stop_the_tide_of_death_loc_el/?bYnCJeb&v=60772

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο.Ήδη 48.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει φέτος στη χώρα μας. Για τις οικογένειες όπως του Elias που έχουν βιώσει φρικτούς, ατελείωτους πολέμους, το να επιβιβαστούν σε ένα βαρκάκι είναι η μόνη επιλογή που έχουν. Αν όμως αυξήσουμε τις νόμιμες οδούς προς την ΕΕ μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη Μεσόγειο και ταυτόχρονα να αποσυμφορήσουμε την Ελλάδα. 

Και δεν ζητάμε πολλά! Ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία φιλοξενούν περισσότερους από 4.000.000 Σύριους πρόσφυγες, ενώ η Βρετανία έχει δεχτεί μόνο 200! Tο κατεπείγον σχέδιο προτείνει την ένταξη 20.000 ανθρώπων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης, την ίση κατανομή του τεράστιου αριθμού αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν στη Νότια Ευρώπη και την καταπολέμηση των διακινητών. 

Παρόλο που αυτό το σχέδιο δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος, είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον πόνο πολλών συνανθρώπων μας. Πρόσθεσε το όνομα σου στην εκστρατεία – πηγές από μέσα λένε ότι για να περάσει το σχέδιο πρέπει να δείξουμε επειγόντως ότι υπάρχει τη μαζική στήριξη απ’τους πολίτες:

https://secure.avaaz.org/el/stop_the_tide_of_death_loc_el/?bYnCJeb&v=60772
Το σαββατοκύριακο, μέλη του Avaaz και τοπικές ομάδες πολιτών διανέμαμε βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν με βαρκάκια σε Λέρο και Κω. Αλλά αναμένεται να έρθουν χιλιάδες ακόμη οικογένειες όπως του Elias μέσα στο καλοκαίρι και οι ανάγκες είναι τεράστιες. Γι’αυτό ας ζητήσουμε απ΄την Ευρώπη να δείξει την ίδια αλληλεγγύη και αγάπη που έδειξε το κίνημά μας. Σε όλη την ιστορία οι άνθρωποι άνοιγαν τις πόρτες τους σε όσους έτρεχαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Τώρα είναι η σειρά μας.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Σπύρος, Alice, Bert, Luca, Marigona, Luis, Mélanie και όλη η ομάδα του Avaaz 

Περισσότερες πληροφορίες: «Οδύσσεια» για τους πρόσφυγες και στη γη της Ευρώπης (Η Καθημερινή)
http://www.kathimerini.gr/819322/article/epikairothta/kosmos/odysseia-gia-toys-prosfyges-kai-sth-gh-ths-eyrwphs 

Η Υ.Α. χαιρετίζει ως πρωτοποριακή την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και καλεί για την ταχεία υιοθέτησή της
http://www.unhcr.gr/nea/artikel/8e739fc7aeee8d6c43e49c4790ec2067/i-ya-chairetizei-os.html 

Η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση
http://www.euractiv.gr/thesmika-themata/afti-ine-evropaiki-atzenta-gia-metanastefsi/ 

Ικανοποίηση στην ηγεσία του υπ. Εσωτερικών για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη μετανάστευση
http://www.naftemporiki.gr/story/952356/ikanopoiisi-stin-igesia-tou-up-esoterikon-gia-tin-europaiki-atzenta-gia-ti-metanasteusi 

Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο - What’s Behind the Surge in Refugees Crossing the Mediterranean Sea (NY Times)
http://www.nytimes.com/interactive/2015/04/20/world/europe/surge-in-refugees-crossing-the-mediterranean-sea-maps.html 

Ο αριθμός των προσφύγων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο μεγαλύτερος μετά τον Β’ Παγκόσμιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Global refugee figures highest since WW2, UN says (BBC)
http://www.bbc.com/news/world-27921938 

Τα πρώτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση: Ερωτήσεις και Απαντήσεις - First measures under the European Agenda on Migration: Questions and Answers (European Commission) http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5038_en.htm 

Είναι το να αφήνουμε Σύριους πρόσφυγες να πνίγονται στη Μεσόγειο για να αποτρέπονται οι υπόλοιποι, η επίσημη πολιτική της Βρετανίας; - Is letting Syrian refugees drown in the Med to deter others now UK policy? (The Guardian)
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/12/letting-syrian-refugees-drown-in-med-uk-policy 

H Βρετανία απορρίπτει το σχέδιο ποσοστώσεων της EΕ για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση - UK rejects EU quota plan to solve migrant crisis? (Euronews)
http://www.euronews.com/2015/05/14/uk-rejects-eu-quota-plan-to-solve-migrant-crisis/ 

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες λένε “όχι” στις ποσοστώσεις για τη μετανάστευση - Many EU countries say “no” to immigration quotas (Euractiv)
http://www.euractiv.com/sections/justice-home-affairs/many-eu-countries-say-no-immigration-quotas-315184

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html