Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΚΑΛΟ ΠΕΣΑΧ ΠΑΤΡΙΩΤΑΡΕΣ ΜΑΣ




logo

Μήνυμα από το Κοινοτικό Συμβούλιο για το Πέσαχ    ,,,

Αγαπητά μέλη της Κοινότητάς μας,
Το Κοινοτικό Συμβούλιο σας απευθύνει τις θερμότερες ευχές του για Καλό Πέσαχ. Η γιορτή του Πέσαχ μας διδάσκει πέντε αξίες που είναι όλες σημαντικές στη ζωή μας.
Η αξία της Μνήμης
Στην Αγκαντά η λέξη «Θυμήσου» έχει κεντρικό ρόλο. «Θυμήσου ότι ήμασταν σκλάβοι στην Αίγυπτο. Θυμήσου ότι ο Κύριος μας λύτρωσε από την σκλαβιά». Η μνήμη είναι μια βιβλική εντολή, μια αξία που υιοθέτησε ο Εβραϊκός λαός και η ιστορία του Πέσαχ είναι αυτή που κατ’ εξοχήν μας καλεί κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στη Μνήμη. Η Μνήμη, συνδέει το παρελθόν μας με το μέλλον μας.
Η αξία της Αισιοδοξίας
Η μελέτη της Ιστορίας του Πέσαχ, διδάσκει την ελπίδα. Ακόμα και για ό,τι φαίνεται πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο. Όπως ήταν η Έξοδος από την Αίγυπτο αλλά και η απαλλαγή του λαού μας από τις συνήθειες και τη ζωή του σκλάβου. Αυτό το πνεύμα της αισιοδοξίας έχουμε ανάγκη και σήμερα, παντού στον κόσμο. Και για εμάς τους Εβραίους είναι στοιχείο της ίδιας της ταυτότητάς μας.
Η αξία της Πίστης
Ο καθένας διαλέγει ελεύθερα τι είναι αυτό που προκαλεί την πίστη του. Πιστεύω σημαίνει οραματίζομαι, βάζω στόχους, προσπαθώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Το Πέσαχ διδάσκει ότι για να κατακτήσουμε κάτι ανώτερο χρειάζεται να έχουμε σχέδιο και τάξη, να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας. «Σέντερ» σημαίνει «Τάξη», «Πειθαρχία», αξίες υψηλές για τη ζωή μας.
Η αξία της Οικογένειας
Το Πέσαχ είναι μια γιορτή για την οικογένεια. Διδάσκει ότι για να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο κόσμο πρέπει να ξεκινήσουμε από την οικογένειά μας. Τα παιδιά έχουν κεντρικό ρόλο στο τραπέζι του Σέντερ, τα ενθαρρύνουμε να ρωτήσουν, να συμμετέχουν, να μάθουν. Είναι το μέλλον μας και χρειάζονται την προσοχή μας. Η οικογένειά μας είναι εκεί που χτίζουμε την ταυτότητά μας και ανακαλύπτουμε τις αξίες μας.
Η αξία της Υπευθυνότητας
Το Σέντερ ξεκινάει προσκαλώντας τους φτωχούς και ανήμπορους να έρθουν στο τραπέζι μας. Και τελειώνει με το άνοιγμα της πόρτας για τον Ελιάου Αναβί. Το Πέσαχ μας διδάσκει την ευθύνη για τους άλλους. Τα πάθη του λαού μας στην Αίγυπτο μας κάνουν ευαίσθητους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βιώσαμε ως λαός πολλές φορές στην Ιστορία την καταπίεση, την καταδίωξη, το μίσος και οφείλουμε να δείχνουμε πάντα τον ανθρωπισμό προς οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν και φέτος το Πέσαχ, έχοντας στο μυαλό μας τα υψηλά διδάγματα της ιστορίας του. Για το Λαό μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Χρόνια Πολλά, Χαγκ Πέσαχ Σαμέαχ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html