Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Και μη χειρότερα «Λουκέτο» στο πυρηνελαιουργείο- Εκτός λειτουργίας από σήμερα τα ελαιοτριβεία του νησιού!

Μπλάκ άουτ αναμένεται από σήμερα στη λειτουργία των ελαιοτριβείων, έπειτα από το κλείσιμο του μοναδικού πυρηνελαιουργείου της Ρόδου από χθες και για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο διαχειριστής του πυρηνελαιουργείου της Ρόδου κ. Αποστόλης Ασπράκης, πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας των λουκέτων, που μπαίνουν στα ελαιοτριβεία και διαδέχονται το ένα το άλλο, επειδή δεν εκσυγχρονίστηκαν με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Όπως λέει ο κ. Ασπράκης, έχει στα χέρια του ΚΥΑ που ρυθμίζει τον τρόπο συλλογής, διαχείρισης και χρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων και στην οποία περιγράφεται η διάθεση ή περαιτέρω διαχείριση των ελαιοπυρήνων και καθορίζονται οι ασφαλείς αποστάσεις των εδαφοδεξαμενών από οικισμούς, τουριστικές ζώνες, δρόμους και άλλες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή προστασία του περιβάλλοντος και των υδατικών αποθεμάτων από επικίνδυνες μολύνσεις και παράλληλα αποτρέπει τη σφράγιση και επιτρέπει τη λειτουργία για ένα έτος των ελαιουργείων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Σορωνής, Αγίου Ισιδώρου, Έμπωνας, Μονολίθου και Αρχαγγέλου.
Αυτό που απομένει για την ισχύ της, είναι η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και ήδη χθες ο κ. Ασπράκης, κατέθεσε αντίγραφο της ΚΥΑ στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη ο οποίος είναι αρμόδιος για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ασπράκης, δεν έλαβε καμία απάντηση από τον κ. Φλεβάρη και είναι σε αναμονή, διαφορετικά το πυρηνελαιουργείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και άρα δεν θα δέχεται τα απόβλητα των ελαιοτριβείων που ακόμα λειτουργούν.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ελαιοτριβεία στην περιοχή μας είναι τριφασικά και δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο που απαιτεί την μετατροπή τους σε διφασικά, ώστε να αυξηθεί η προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον το πυρηνελαιουργείο δεν μπορεί να επεξεργάζεται τα απόβλητα των αμιγώς διφασικών ελαιοτριβείων, καθώς δεν έγιναν ακόμα οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού του, ωστόσο περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του κ. Ασπράκη.
«Από τη στιγμή που δεν λειτουργεί το πυρηνελαιουργείο, θα πρέπει όλα τα ελαιοτριβεία να κλείσουν διότι δεν υπάρχει τρόπος επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα που την συγκεκριμένη περίοδο η παραγωγή του μπορεί να φτάσει και τους 500 τόνους την ημέρα! Για όσα ελαιοτριβεία θα λειτουργούν στο εξής, θα πρέπει οι αρμόδιοι να ψάξουν πού εναποθέτουν τα απόβλητά τους τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά και προκαλούν τεράστιες καταστροφές όταν διαχέονται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον. Υπάρχει σχετική ΚΥΑ που προβλέπει την παράταση ενός έτους στη λειτουργία των τριφασικών ελαιοτροβείων, ώστε να κάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες για να μετατραπούν σε διφασικά. Αυτό που απομένει είναι η συγκεκριμένη ΚΥΑ, που έχει αριθμό πρωτοκόλλου, να περάσει από το Εθνικό Τυπογραφείο. Παρέδωσα στον κ. Γιάννη Φλεβάρη το σχετικό αντίγραφο και πλέον είμαστε σε αναμονή της απόφασής του. Μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία, το πυρηνελαιουργείο θα είναι κλειστό. Τεχνικά, είναι αδύνατον να λειτουργήσει», επισημαίνει ο κ. Ασπράκης.
Οι προσωρινές άδειες που είχαν δοθεί για την λειτουργία των ελαιοτριβείων μέχρι να εκσυγχρονιστούν έχει λήξει και τυπικά, γι αυτό θα πρέπει να δημοσιευθεί η νέα ΚΥΑ που αντικαθιστά την προηγούμενη, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν για έναν χρόνο. Αυτό που υποστηρίζουν όμως και οι συνεταιρισμοί, είναι πως από τη στιγμή που πρόκειται ουσιαστικά για θέμα χρόνου, θα πρέπει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να δείξει ανοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html