Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Eldorado Gold: Έναρξη λειτουργίας χωρίς άδεια λειτουργίας. Αποικιοκρατία #skouries


Σε προηγούμενα άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο διερωτώμασταν πώς θα καταφέρει η Eldorado να πραγματοποιήσει την υπόσχεση προς τους μετόχους της για έναρξη παραγωγής από το μεταλλείο Ολυμπιάδας τον Απρίλιο 2017, αφού δεν διαθέτει Άδεια Λειτουργίας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού και μετά τα νέα
δεδομένα που δημιούργησε η “Απόφαση Σκουρλέτη”, δεν δικαιούται να λάβει.
Το χθεσινό (27-4-2017) δελτίο τύπου της εταιρείας μας έδωσε την απάντηση: «Η εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλεύματος ΞΕΚΙΝΗΣΕ τον Απρίλιο». Έτσι απλά. Χωρίς Άδεια Λειτουργίας.
Το ΥΠΕΝ και ο Υπουργός κ. Σταθάκης κάνουν τα στραβά μάτια σε μια κραυγαλέα παρανομία της Eldoradο. Και αυτό γιατί προκειμένου να ξεκινήσει ΝΟΜΙΜΑ η λειτουργία του αναβαθμισμένου για τη Φάση ΙΙ εργοστασίου της Ολυμπιάδας, έστω και για δοκιμαστική παραγωγή, θα έπρεπε να πληρούνται ΟΛΕΣ οι κάτωθι προϋποθέσεις:
Να έχει λάβει η εταιρεία την απαραίτητη Άδεια Λειτουργίας του άρθρου 104 ΚΜΛΕ.
Να υπάρχει νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος για την απόθεση των “δυνάμει επικίνδυνων” (κατά τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου. Αυτός ο χώρος, κατά την ΜΠΕ και την ΚΥΑ ΕΠΟ είναι ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα ο οποίος επίσης δεν νομιμοποιείται να λάβει Άδεια Λειτουργίας (δείτε εδώ).
Και, το κυριότερο, για να δοθεί έγκριση για τη Φάση ΙΙ θα πρέπει αυτονόητα να έχει διασφαλιστεί οτι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία είναι σε θέση να υλοποιήσει στη συνέχεια τη Φάση ΙΙΙ, που περιλαμβάνει το εργοστάσιο μεταλλουργίας και την παραγωγή καθαρών μετάλλων, κατά τους όρους της ΚΥΑ ΕΠΟ και της Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης.
Αυτό που έχει διασφαλιστεί είναι ακριβώς το αντίθετο: οτι η μεταλλουργία ήταν ένα όνειρο απατηλό της ΑΕΠΟ αλλά ποτέ δεν υπήρχε από την εταιρεία η πρόθεση να υλοποιηθεί. Εαν δοθεί τώρα Άδεια Λειτουργίας για την Ολυμπιάδα, θα  επιτρέψει στην εταιρεία να εξάγει το σύνολο του ορυκτού πλούτου των Μεταλλείων Κασσάνδρας με τη μορφή ευτελούς αξίας συμπυκνωμάτων, χωρίς κανένα δημόσιο όφελος – αυτό δηλαδή που ήταν εξ’αρχής το πραγματικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.
Είναι φανερό οτι η πολυεθνική έχει αποθρασυνθεί από τη στάση του Υπουργού κ. Σταθάκη ο οποίος, μετά την οριστική απόρριψη της μεταλλουργίας από το ίδιο του το Υπουργείο, όχι μόνο δεν ανακάλεσε αμέσως την ΑΕΠΟ ώστε να επιστρέψει η ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δημόσιο, όπως ήταν υποχρεωμένος, δεν κατήγγειλε τη Σύμβαση και δεν απαίτησε απαίτησε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η εταιρεία – όπως προβλέπει η Σύμβαση – αλλά αντίθετα:
A) Επέτρεψε στην παράνομη εταιρεία να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις υποδομές της Ολυμπιάδας που θα φυγαδεύουν τον ορυκτό πλούτο εκτός της χώρας.
B) Προέβη στην έκδοση νέων εγκρίσεων οι οποίες παραβιάζουν σωρευτικά τη σύμβαση, την ΚΥΑ ΕΠΟ και τις αποφάσεις του ΣτΕ 1492/2013 και 223/2016, ακυρώνουν τις συνέπειες της κατάργησης της μεταλλουργίας και αποδυναμώνουν τη θέση του Δημοσίου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Γ) Οδηγεί την υπόθεση σε μια στημένη δικαστική διαιτησία, αναθέτοντας την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στον δικηγόρο της TVX και για χρόνια συνεργάτη των σημερινών διευθυντών της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή στον ίδιο άνθρωπο που πιθανότατα θα επέλεγε και η ίδια η Ελληνικός Χρυσός ως δικηγόρο του αντιπάλου της!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html