Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΔΟΚΙΜΙO: «Βυζαντινή Αναγέννηση και Ουτοπία – Ο Πλήθων και το Δεσποτάτο του Μοριά»




«Βυζαντινή Αναγέννηση και Ουτοπία – Ο Πλήθων και το Δεσποτάτο του Μοριά» του Γιάννη Σμαρνάκη
εκδόσεις: ΕΥΡΑΣΙΑ (Ομήρου 47, Αθήνα, τηλ. 210 3614968, www.eurasiabooks.gr)
σελ. 196
ISBN 978-618-5027-70-4

Ο Πλήθων Γεμιστός, ο μέγιστος ίσως φιλόσοφος της εποχής του, η αναζήτηση ταυτότητας στην υστεροβυζαντινή εποχή που χαρακτηρίστηκε από την παλεολόγεια αναγέννηση, η αναζήτηση
της ουτοπίας στην Πελοπόννησο και οι προσδοκίες του μέλλοντος.



Ο Πλήθων είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της πνευματικής ζωής του 15ου αιώνα και στα κείμενά του νοηματοδοτεί και αξιοποιεί με νέους τρόπους όψεις της ελληνικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συμβολή στις συζητήσεις για την παλαιολόγεια αναγέννηση και τις ουτοπίες, μέσα στο έργο του βυζαντινού φιλοσόφου.

Ένα κεντρικό ζήτημα που αναλύεται αφορά τις απαντήσει του Πλήθωνα στην κρίση ταυτότητας της βυζαντινής ελίτ το 15ο αιώνα, όταν πλέον το παραδοσιακό δίπολο «Ρωμαίος-χριστιανός», δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στα ιδεολογικά διακυβεύματα της εποχής. Ποια στοιχεία του «κλασικού παρελθόντος» επιλέγει και ποιες στρατηγικές οικειοποίησής τους χρησιμοποιεί για να νοηματοδοτήσει την ταυτότητα του ιδίου, αλλά και των σύγχρονών του Βυζαντινών; Πώς ορίζει το ιστορικό παρελθόν της κοινότητας και πώς το συσχετίζει με τις προσδοκίες του μέλλοντος;

Η κατασκευή μιας ιδιότυπης ελληνορωμαϊκής ταυτότητας από τον Πλήθωνα και η σύνδεσή της με την Πελοπόννησο σχετίζεται άμεσα με τις ουτοπικές αναζητήσεις του και τα πρωτότυπα πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης που προτείνει. Η δική του φαντασιακή Πελοπόννησος αποτελεί δεοντολογικό πρότυπο πολιτειακής οργάνωσης, όπου η μοναρχία συστηματοποιεί και κανονικοποιεί την κοινωνική ζωή, ανασυγκροτώντας υπάρχουσες δομές και συσσωματώσεις, παράγοντας νέες ιεραρχήσεις αλλά και γνώσεις για τη γεωγραφία, την ιστορία και τους πληθυσμούς της χερσονήσου.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΝΑΚΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μπότσος, κομικς, ονειροπόλοι, Λιμαν Μποδερς, Πλήθων Γεμιστός, Βυζάντιο, Αναγέννηση Ο καθηγητής, Γιάννης Σμαρνάκης | 
Ο Γιάννης Σμαρνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του στη Βυζαντινή ιστορία. Σήμερα είναι Λέκτορας Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ιστορίας του Βυζαντίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η Ιστορία της πολιτικής σκέψης, οι προσλήψεις του παρελθόντος και η ιστορική αφήγηση, οι αστικές εξεγέρσεις και η Ιστοριογραφία για το Βυζάντιο.



Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 15 Ιουνίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 14/06/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

http://www.efsyn.gr/diagonismos/dokimio-vyzantini-anagennisi-kai-oytopia-o-plithon-kai-despotato-toy-moria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html