Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Δ. Αμνηστία: Η Ελλάδα απελαύνει παράνομα πρόσφυγες


prosfyges-lesvos.jpg

Πρόσφυγες αποβιβάζονται στη ΛέσβοZoltan Balogh/MTI via AP

Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παράνομα απέλασε τουλάχιστον οκτώ Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, μη σεβόμενη τα δικαιώματά τους ούτε το αίτημά τους για
άσυλο.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, η Ελλάδα δεν σεβάστηκε τις διαδικασίες παροχής ασύλου, ούτε τα αιτήματα των προσφύγων για άσυλο, ούτε τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που παρείχε η Διεθνής Αμνηστία.
Η καταγγελία αφορά τουλάχιστον 8 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα οποία διασώθηκαν στα νερά του Αιγαίου και βρέθηκαν στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται, αν και οι διασωθέντες κατέθεσαν αίτημα για παροχή ασύλου, απελάθηκαν στην Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.
Μάλιστα οι πρόσφυγες, με τους οποίους μίλησαν μέλη της οργάνωσης, καταγγέλλουν ότι παραπλανήθηκαν και ότι ενώ τους είχαν πει ότι θα τους μεταφέρουν στην Αθήνα, τους έστειλαν στα Άδανα.
Σύμφωνα με τον Τζον Ντάλουισεν, διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης, σημειώνει ότι «οι ελληνικές αρχές και η Ε.Ε. έχουν κατ' επανάληψη επιμείνει ότι οι αιτήσεις ασύλου όλων των Σύρων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να διεκπεραιώνονται σωστά, αλλά τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι δείχνουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».
«Οι άνθρωποι αυτοί προδόθηκαν από ένα σύστημα που όχι μόνο απέτυχε να τους προσφέρει προστασία την οποία δικαιούνται, αλλά ακόμη και να εξετάσει την ανάγκη τους για προστασία», τονίζει.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει τα επίσημα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι οκτώ πρόσφυγες είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να ζητούσουν διεθνή προστασία, δικαίωμα το οποίο αγνοήθηκε κατά παράβαση τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς δικαίου.
Η απέλαση, σημειώνει ο Τζον Ντάλουισεν, δείχνει «τουλάχιστον ανικανότητα και στη χειρότερη περίπτωση μια κυνική προσπάθεια των αρχών, υπό την πίεση που δέχονται από την Ε.Ε. να διώχνει Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος».
Και ζητά να ερευνηθεί η υπόθεση, ενώ θα πρέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν σε κάποιο από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html