Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Αυστραλοί εικαστικοί χτίζουν πολιτισμικές γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας

Από τη συλλογή φωτογραφιών 'Triplopia', της Shelley Webster
Τρεις Αυστραλοί εικαστικοί επιλέχθηκαν φέτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας Αυστραλών Καλλιτεχνών του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου
Αθηνών.
Οι τρεις Αυστραλοί που επιλέχθηκαν από το Ινστιτούτο είναι ο Δρ Charles Anderson, καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, ο ερευνητής καλλιτέχνης Louis Porter και η Shelley Webster.
Οι τρεις εικαστικοί θα διαμένουν στους χώρους του Ινστιτούτου κατά τον μήνα Δεκέμβριο και θα έχουν άμεση επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να βιώσουν τη σχέση μεταξύ του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του σύγχρονου ελληνικού όπως αυτή διαμορφώνεται από την παράλληλη συνύπαρξή τους στην Αθήνα. 
Το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο θα δώσει επίσης στους τρεις Αυστραλούς εικαστικούς την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία άλλων μουσείων της Αθήνας αλλά και Ξένων Σχολών που βρίσκονται στην πόλη κάτι που δεν είναι εφικτό για άλλους καλλιτέχνες.
Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Αυστραλών Εικαστικών στην Αθήνα είναι μία ακόμα προσπάθεια του Ινστιτούτου να χτίσει πολιτισμικές γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.
Η επερχόμενη φιλοξενία της εκδήλωσης «Documenta 14» στην Αθήνα τον Απρίλιο προσθέτει επίσης μία άλλη ιδιαίτερα σημαντική διάσταση στην αθηναϊκή εμπειρία των Αυστραλών εικαστικών.
Ποια είναι όμως η σχέση των τριών Αυστραλών εικαστικών με τον ελληνικό πολιτισμό; Άμεση, γιατί και οι τρεις αυτόν τον καιρό διερευνούν και δημιουργούν έργα που έχουν εμπνευστεί από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 
Ο Δρ Charles Anderson, εκτός από την ιδιότητά του καθηγητή πανεπιστημίου για πάνω από 30 χρόνια τώρα, τα τελευταία χρόνια «φλερτάρει» με μεγάλη επιτυχία με τον χώρο του εικαστικού σχεδίου. Κατά τη διαμονή του στην Αθήνα θα επιχειρήσει μία νέα προσέγγιση στο έργο με το οποίο ασχολείται αυτόν τον καιρό και φέρει τον τίτλο «Το Σπίτι Ερμή». Το συγκεκριμένο του έργο αποτελείται από σειρά εγκαταστάσεων μέσα από τις οποίες ο καλλιτέχνης προσπαθεί να διερευνήσει πώς διαμορφώνεται η αντίληψη του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από τα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα, της μετανάστευσης, των αστέγων, της προσφυγιάς και της εξορίας. Με αφετηρία την αρχαία ελληνική μυθολογία και τους μύθους για την Εστία και τον Ερμή, ο Δρ Charles Anderson θα επιχειρήσει να εμβαθύνει στα μηνύματα αυτών των μύθων και στη σχέση του «Δήμου» με την έννοια της φιλοξενίας.
Ο Louis Porter ασχολείται με την ιστορική φωτογραφία και την έρευνα και κάποιες από τις εικαστικές του συλλογές, φιλοξενούνται σε κάποια σημαντικά μουσεία του κόσμου όπως το Μουσείο Victoria and Albert στη Μεγάλη Βρετανία, την Εθνική Ακαδημία Τεχνών του Όσλο, το Peabody Essex Museum και την Πολιτειακή Βιβλιοθήκη της Βικτώριας. 
Κατά τη διαμονή του στην Αθήνα ο Porter θα ασχοληθεί με τις φωτογραφίες, αλλά και τη ζωή του φωτογράφου Πανάγου Ζαφειρόπουλου. Ο Ζαφειρόπουλος συνεργάστηκε με τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, φωτογραφίζοντας τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως ο Γερμανός αρχαιολόγος. Στη συνέχεια ο Ερρίκος Σλήμαν χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του Ζαφειρόπουλου στο βιβλίο του «Τρωικές Αρχαιότητες». 
Η Shelley Webster είναι απόφοιτη του τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Wollongong, και η μορφή τέχνης που την εκφράζει και μέσα από την οποία εκφράζεται είναι αυτή της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Το 2014, η συλλογή της «Transience», ήταν μία από τις συλλογές που φιλοξενήθηκε στην υψηλού αυστραλιανού κύρους έκθεση «Australian National Graduate Show» στο Περθ. Το Πανεπιστήμιο Wollongong αναγνωρίζοντας το ταλέντο της κατά την αποφοίτησή της το 2015 την τίμησε με το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου για τη συλλογή της Altera Vita. 
Κατά τη διαμονή της στην Αθήνα η Webster θα διεξάγει έρευνα για το διδακτορικό της στο οποίο θα ασχοληθεί με τη σχέση της τέχνης με την αρχιτεκτονική και την κοινωνική ζωή στις πρώτες δημοκρατικές κοινότητες της αρχαίας Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html