Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Ο Λευκός Οίκος ζητά από τους Γερμανούς!! να διαθέτουν 70 δισ. ευρώ ετησίως για αμυντικές δαπάνεςΤριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου προκαλούν οι επίμονες πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στους Ευρωπαίους εταίρους της να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.Στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον έθεσε προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα επίτευξης του στόχου του 2%, που έχει αποφασιστεί από τη Συμμαχία, ήδη το 2014, με ορίζοντα δεκαετίας.
Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις χώρες-μέλη (Βρετανία, Ελλάδα, Εσθονία και Πολωνία) υπερκαλύπτουν αυτό το όριο.
«Στόχος μας πρέπει να είναι να συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάιο, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι σύμμαχοί μας θα πρέπει είτε να εκπληρώνουν τη δέσμευσή τους, είτε να έχουν παρουσιάσει σχέδια που θα δείχνουν με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα θα πετύχουν τον στόχο του 2%», τόνισε ο Ρεξ Τίλερσον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 25 Μαΐου.
Η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ασυνήθιστα αιχμηρή αντίδραση του Γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Αμυντικές δαπάνες 2% ισοδυναμούν με 70 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζω ούτε έναν Γερμανό πολιτικό ο οποίος θα χαρακτήριζε αυτόν τον στόχο επιτεύξιμο ή επιθυμητό», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο Ρεξ Τίλερσον με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ο Ρεξ Τίλερσον δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους εταίρους του για τη «δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τη συλλογική μας άμυνα» και για τον «σεβασμό τους στις αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τους συμμάχους τους».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει, στην προεκλογική περίοδο, υπό αμφισβήτηση την αξία χρήσης του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το «παρωχημένο».
Τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ενίσχυσε η αρχική επιλογή του Τίλερσον να μην παραστεί στην εαρινή, υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις.
Χρειάστηκε να μετατεθεί χρονικά η Σύνοδος ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html