Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Η αρχαιοελληνική γλυπτική συναντά την αυστραλιανή ποπ κουλτούρα!

Η διαπολιτισμική ταυτότητα στη σύγχρονη αυστραλιανή κοινωνία είναι το κεντρικό θέμα της φωτογραφικής έκθεσης 'WHAT'S MY SCΣNΣ?' που θα βρίσκεται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη Μελβούρνη.

Επιστρατεύοντας ψηφιακό κολάζ και τεχνικές διαφημιστικής εκτύπωσης, ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας ως υβρίδιο μέσα από την μεταναστευτική εμπειρία και τις συνεχείς αλλαγές που υφίσταται μέσα από τη συνάντηση με διαφορετικές κουλτούρες.

Μεγαλωμένος στη Μελβούρνη με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Χιλιανό, όπως υποδηλώνει και ολόκληρο το όνομα του καλλιτέχνη, η ιστορία του Ρολάντο Δημητρίου Garay-Ματζιάρη του επιτρέπει να μιλά από «πρώτο χέρι».

Όπως μας λέει όμως, τα έργα του αποσκοπούν στο να σκιαγραφήσουν μια εμπειρία ευρύτερη από τη δική του.

«Δεν θεωρώ ότι απευθύνεται απαραίτητα σε μετανάστες πρώτης γενιάς ή της δικής μου, πιστεύω ότι αφορά ένα μεγαλύτερο κοινό πολιτισμικά μικτών οικογενειών ή καταγωγής.

Έχει να κάνει με αυτή την ταυτότητα, τον πολυπολιτισμό και την μικτή καταγωγή σε αντιπαραβολή με την αγγλοσαξωνική Αυστραλία».

Ο Ρολάντο εξηγεί ακόμη γιατί επέλεξε να χρησιμοποιήσει τεχνικές που παραπέμπουν σε διαφήμιση αντί για παραδοσιακή ζωγραφική και εικόνες αρχαιοελληνικών γλυπτών σε συνδυασμό με φράσεις της καθομιλουμένης και λέξεις που «αιχμαλωτίζουν» την αυστραλιανή ποπ κουλτούρα.

«Υπάρχει ένα στοιχείο ειρωνείας που βγαίνει από αυτή την αντιπαράθεση και συνάμα ένα λογοπαίγνιο που πηγάζει από πως αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά συστήματα αξιών».

Ο λόγος για την κατάταξη των κοινωνιών και, κατ' επέκταση, πολιτισμών σε «high-context» και «low-context» ανάλογα με το ρόλο που διαδραματίζει το πλαίσιο (context) στη λεκτική επικοινωνία.

Σε κοινωνίες «high-context» όπως είναι για παράδειγμα τα περισσότερα μέρη της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής, οι λέξεις μπορεί να κρύβουν ένα βαθύτερο πιο πλούσιο νόημα, να είναι φορείς συναισθημάτων και προθέσεων, με το περιβάλλον και το συγκείμενο να επηρεάζουν την ερμηνεία. Σε αντίθεση, σε κοινωνίες «low-context», όπως πολλές αγγλοσαξονικές, οι λέξεις έχουν απόλυτο και σαφές νόημα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη μη λεκτική επικοινωνία να φέρουν ελάχιστη σημασία.

«Η παρουσία των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων βοηθά να αναδείξει τα διαφορετικά στοιχεία που θέλω να φέρω στην επιφάνεια. Το κοινό μπορεί να καταλάβει ότι το κείμενο δεν είναι ελληνικό και να συνδυάσει την κίνηση της εικόνας με το γραπτό» λέει ο Ρολάντο. 

Το συνταίριασμα των κατά τα άλλα αταίριαστων ή σουρρεαλιστικών στοιχείων είναι επιτηδευμένο, με τους απροσδόκητους συνδυασμούς να παρουσιάζουν σε απτή μορφή τις συμπεριφορές και τους αμυντικούς μηχανισμούς που υιοθέτησαν πολλοί μετανάστες και οι απόγονοί τους.

«Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται η κατανόηση της πολιτισμικής ταυτότητας ως κάτι μη στατικό και συνεχώς σε κίνηση, που εξελίσσεται και αλλάζει σε σχέση με τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους. Την ίδια στιγμή ο θεατής καλείται να ανιχνεύσει το μήνυμα που θέλει στο έργο, αυτό είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό» καταλήγει ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση 'WHAT'S MY SCΣNΣ?' φιλοξενείται στο Trocadero Art Space, 1/119 Hopkins St., Footscray, από τις 26 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου.

Στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Απριλίου 6-9μμ. οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να μιλήσουν με τον καλλιτέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html