Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Τα αδέσποτα της Αθήνας στη... Μελβούρνη


Ένα ντοκιμαντέρ για τον Λουκάνικο, την Πέτρα, τον Κανέλλο και τ' άλλα αδέσποτα σκυλιά της Αθήνας θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Μελβούρνης

Το «Dogs of Democracy» -ή σε ελληνική μετάφραση «Τα Σκυλιά της Δημοκρατίας»-, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα για επιβίωση και το δικαίωμα όλων στο όνειρο. Για τις αδέσποτες ψυχές, τους μη προνομιούχους, τους άστεγους και
τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα της κρίσης, της οικονομικής και της ηθικής, στην Ελλάδα των αντιφάσεων και της φιλοξενίας. Στη διάρκεια μιας ώρας του ντοκιμαντέρ, η ομογενής καθηγήτρια Μαίρη Ζουρναζή στο πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα το 2014, πραγματεύεται δύσκολες έννοιες και αποχρώσεις της σημερινής Ελλάδας εύστοχα και αληθινά μέσα από τη δική της φρέσκια ματιά. Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο, ως επί το πλείστον στην Αθήνα, αλλά και με πλάνα από μια σύντομη επίσκεψη στη Μυτιλήνη. 
Η κ. Ζουρναζή διδάσκει Kοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας και προέρχεται από Έλληνες γονείς με καταγωγή την Αίγυπτο. Η εικόνα της Ελλάδας εν μέσω κρίσης και άλλων δεινών, δεν λειτούργησε ανασταλτικά στην αγάπη και την εικόνα που είχε τόσα χρόνια μέσα της για την Ελλάδα. Οι ευαίσθητες κεραίες της, όμως, έπιασαν και ανέδειξαν και άλλα πράγματα της σύγχρονης καθημερινότητας η οποία ωστόσο υπόκειται σε πολλές αναγνώσεις. 
Η κ. Ζουρναζή γνώρισε και μίλησε με πολλούς και διάφορους ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής, των φιλοζωικών σωματείων αλλά και των δρόμων. Ο καθένας διατυπώνει την δική του αλήθεια στο ντοκιμαντερ, ωστόσο πρωταγωνιστές παραμένουν τα αδέσποτα τα οποία, κατά την ίδια, μπορούν να μας διδάξουν πολλά για την κρίση, την αξιοπρέπεια, την αγάπη και την ελπίδα. 
Την τιμητική του στο ντοκιμαντερ έχει ο Λουκάνικος, ο σκύλος μπροστάρης των διαδηλώσεων, που έγινε τηλεοπτική αναφορά στο BBC, έγινε κόμικ, τραγούδι, γκράφιτι και πηγή έμπνευσης για πολλές δράσεις.
Παραδειγματιζόμενοι από τον κόσμο των αδέσποτων της Αθήνας, η κ Ζουρναζή θεωρεί ότι μπορούμε να κάνουμε μια κοινωνία προσφοράς και χωρίς διακρίσεις. «Θέλησα να μιλήσω για την ελπίδα με αυτό το ντοκιμαντέρ» αναφέρει και επισημαίνει ότι «αυτή διαχέεται μέσα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Απορέει από τον τρόπο που νοιάζεται κανείς και τον τρόπο που το δείχνει σε καθημερινή βάση με πράξεις, με φροντίδα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο» μας λέει.
Η ίδια αποκόμισε πολλά και σε προσωπικό επίπεδο από αυτό το ταξίδι καθώς, όπως δηλώνει, ξανασυνδέθηκε με τις ρίζες της. «Ζώντας στη Διασπορά, καμιά φορά χάνεις αυτή τη σύνδεση. Με αυτό το ταξίδι και την όλη διαδικασία του ντοκιμαντέρ, ένιωσα να ξαναβρίσκω αυτή τη σύνδεση με τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Ελλάδας. Ένιωσα πλήρης. Ήταν ένα πολύ σημαντικό ταξίδι για μένα» σχολιάζει.
Τη μουσική έγραψε ο, επίσης Ελληνοαυστραλός, συνθέτης Κωνσταντίνος Βήτα, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου έως τώρα στο ντοκιμαντερ είναι ιδιαίτερα θερμή και έχει αποσπάσει ιδιαίτερα καλές κριτικές και βραβεύσεις. «Στην Αθήνα το λάτρεψαν, και σε άλλα μέρη του κόσμου επίσης, καθώς προκειται για μια οικουμενική ιστορία αγάπης και φροντίδας, ανθρωπιάς και γι' αυτό και οι θεατές το έχουν λατρέψει σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει η κ. Ζουρναζή. Η ίδια σκοπεύει στο επόμενο ταξίδι της να επιδιώξει το επόμενο εγχείρημα της για ένα ντοκιμαντερ με το ιδαίτερα ευαίθητο αλλά και επίκαιρο θέμα του προσφυγικού.
Το «Dogs of Democracy» θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μελβούρνης την Κυριακή στις 16 Ιουλίου. Για πληροφορίες και εισιτήρια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ Melbourne Documentary Film Festival http://mdff.org.au/ Το ντοκιμαντέρ έχει κυκλοφορήσει και σε DVD και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Ronin Films https://www.roninfilms.com.au/feature/13955/dogs-of-democracy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html