Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Έφτιαξαν τζαμί με δομικά υλικά του ναού της Αθηνάς στη Μαγνησία της Μ. ΑσίαςΑρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν ότι δομικά υλικά από το ναό της θεάς Αθηνάς χρησιμοποιήθηκαν πριν από 64 χρόνια για την κατασκευή τεμένους στη γειτονιά Σεγιτλί στη Μανίσα (αρχ. Μαγνησία του Σιπύλου). Οι αρχαιολόγοι
διαπίστωσαν ότι οι πέτρες από το ναό της θεάς Αθηνάς στην αρχαία πόλη Αιγές έλειπαν, και πως κάποιος τις είχε ξηλώσει και μεταφέρει.
Ξεκίνησαν να ερευνούν τους οικισμούς κοντά στο ναό και ανακάλυψαν ότι τα δομικά υλικά είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τεμένους πριν από 64 χρόνια.
Ο Ναζίφ Γκιουρτζά, κάτοικος της περιοχής, επιβεβαίωσε ότι οι περίοικοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν πέτρες και κολόνες από το ναό της θεάς Αθηνάς (ο οποίος είχε κατασκευαστεί πριν από 2.800 χρόνια) για να χτίσουν το τέμενος, σε ποσοστό σχεδόν 100%.
Ο δρ Γιουσούφ Ζενγκίν, πρόεδρος της επιτροπής ανασκαφής του ναού και καθηγητής στο τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Τζελάλ μπαγιάρ στη Μανίσα, δήλωσε ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στο τζαμί: «Το τζαμί στη γειτονιά Σεγιτλί χτίστηκε το 1953. Γνωρίζουμε ότι οι στήλες στην είσοδό του προέρχονται από το ναό της θεάς Αθηνάς. Χρησιμοποίησαν δομικά υλικά από έναν ιερό χώρο, για την ανέγερση άλλου ιερού χώρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html