Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Νέες ανασκαφές Αποκαλύψαν πολιτισμούς 8.000 ετών στο λεκανοπέδιο Αμυνταίου Φλώρινας


1 / 5
Ανθρωπόμορφα αγγεία που βρέθηκαν κοντά στον φούρνο και στην εστία της κεντρικής κατοικίας στον οικισμό του Λιμνοχωρίου ΙΙΙ (4500-3100 π.Χ.) (φωτ.: ΚΘ' ΕΠΚΑ).
Εντυπωσιακά στοιχεία ενός πολιτισμού που διήρκησε περισσότερο από 8.000 χρόνια παρουσιάζουν οι πολυετείς αρχαιολογικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας (λόγω και των ανασκαφών της ΔΕΗ στην περιοχή για την εξόρυξη λιγνίτη) στην περιοχή των
τεσσάρων λιμνών του Αμυνταίου Φλώρινας.
«Ο πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών» τιτλοφορείται η εισήγηση του αρχαιολόγου της ΚΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Πανίκου Χρυσοστόμου, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Στην εισήγηση, στην οποία παρατίθενται εντυπωσιακά στοιχεία («προϊόντα» των ευρημάτων) για τους οικισμούς, τις συνήθειες, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό της καθημερινότητας των ανθρώπων της περιοχής εδώ και οκτώ και πλέον χιλιάδες χρόνια, η χρονολογική «βουτιά» φτάνει ως το 6500 π.Χ. κι ύστερα ακολουθεί την πορεία του… νερού και της ανθρώπινης δραστηριότητας, γύρω και σε άμεση σχέση με αυτό, ως την Εποχή του Σιδήρου και τον 5ο αιώνα π.Χ.
«Οι πρώτοι οικισμοί δημιουργήθηκαν στο β’ μισό της 7ης χιλιετίας π.Χ., μέσα ή κοντά σε λίμνες και βαλτώδεις εκτάσεις. Οι λιμναίοι οικισμοί των επόμενων δύο χιλιετιών οργανώνονταν σε γειτονιές των τριών ή έξι κατοικιών, οι οποίες εδράζονταν σε κοινές εξέδρες από οριζόντια διευθετημένους κορμούς δένδρων. Συνήθως, τα σπίτια ήταν μονώροφα με δίρριχτη στέγη. Ωστόσο, τα στρώματα που σχηματίστηκαν από τις επανειλημμένες πυρκαγιές και τις επακόλουθες καταστροφές των νεολιθικών χωριών της περιοχής, δείχνουν ότι πολλές κατοικίες ξεχώριζαν για το μέγεθός τους, είχαν πόρτες και παράθυρα περιμετρικά και ήταν διώροφες, ενώ τις περιέτρεχε μπαλκόνι στον όροφο. Αντίθετα, στις χερσαίες θέσεις εγκατάστασης, ο χώρος οργανωνόταν με βάση τη διάταξη των τάφρων και των περιβόλων και τα σπίτια αναπτύσσονταν σε ομάδες των πέντε ή έξι κατοικιών» τονίζει, στην εισήγησή του, ο κ. Χρυσοστόμου. 

ΠΗΓΗ:http://www.archaiologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html