Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αναζητώντας το Αρτεμίσιο



Δοκιμαστική τομή στην Αμάρυνθο από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.
Τον ναό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος στην Εύβοια, ξακουστό υπαίθριο ιερό της αρχαιότητας και τόπος κατάληξης της πομπής των Ερετριέων που συμμετείχαν στα Αμαρύνθια, την
ετήσια γιορτή προς τιμή της θεάς, αναζητά η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στα ίχνη του.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα εξάλλου την οδηγούν και οι δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν το 2012 στην Αμάρυνθο, στα αποτελέσματα των οποίων θα αναφερθεί ο διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Καρλ Ρέμπερ, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, ώρα 7 μ.μ. Στην ετήσια συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ο κ. Ρέμπερ θα παρουσιάσει το έργο της Σχολής για το έτος 2012.
Στην Αμάρυνθο, μία από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη περιοχές της Εύβοιας, οι Ελβετοί έχουν εντοπίσει από το 2007 τμήμα μεγάλου τείχους των κλασικών χρόνων, που πιθανότατα ανήκει στη Στοά η οποία βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του ναού. Το 2012, οι έρευνες συνεχίστηκαν με την ελβετική σκαπάνη να φέρνει στο φως μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου, που σήμερα έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 20 μέτρων.
Το Αρτεμίσιο της Αμαρύνθου ήταν πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής. Οι Ερετριείς εκεί φυλούσαν τις λίθινες στήλες που περιείχαν τις συνθήκες τους –όπως η συμφωνία μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας για το Ληλάντιο πεδίο–, στη δε λαμπρή πομπή τους για τα Αμαρύνθια, που μνημονεύτηκε από τον Στράβωνα (63 π.Χ. – 24 μ.Χ.), έπαιρναν μέρος 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα. Αργότερα η γιορτή μεταφέρθηκε στην Αττική και συγκεκριμένα στον δήμο του Άθμονος ως Αμαρύσια, δίνοντας την ονομασία στη νέα τοποθεσία, που δεν ήταν άλλη από το σημερινό Μαρούσι (Αμαρούσιο).
Στην ετήσια συνέλευση, ο κ. Ρέμπερ θα κάνει επίσης μνεία στα αποτελέσματα των ανασκαφών στα ρωμαϊκά λουτρά της Ερέτριας, που χρονολογούνται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται πολύ κοντά στην περίφημη Οικία με τα Μωσαϊκά. Οι έρευνες του 2012 εστιάστηκαν στην εξερεύνηση της κάτοψης των λουτρών και στη μελέτη των διαφόρων φάσεων του μνημείου, καθώς και των αλλαγών που υπέστησαν οι χώροι στη διάρκεια της λειτουργίας του. Το 2013 η έρευνα θα επικεντρωθεί στη μελέτη αυτών των συμπερασμάτων.
Η ετήσια συνάντηση θα κλείσει με την ανακοίνωση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Λόρεντς Μπάουμερ, ο οποίος θα μιλήσει για τα αποτελέσματα των πρώτων ανασκαφών και τις νέες ερευνητικές προοπτικές που ανοίγονται στη θέση της αρχαίας πόλεως του Κρότωνος, στην επαρχία της Καλαβρίας. Όπως πληροφορεί η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το 2010, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ξεκίνησε στην περιοχή ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε άμεση συνεργασία με το Ufficio Territoriale di Crotone e della Sila of the Soprintendenza per i Beni Archeologici della Calabria και τον διευθυντή του δρα Ντομένικο Μαρίνο. Στόχος της έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση της πόλεως του Κρότωνος και της επικράτειάς του.
Η ομιλία του διευθυντή της Αρχαιολογικής Σχολής θα γίνει στα γαλλικά και η ανακοίνωση του καθηγητή Λόρεντς Μπάουμερ στα αγγλικά. Την ομιλία του διευθυντή θα χαιρετήσει και θα προλογίσει ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Λορέντζο Άμπεργκ.













http://www.archaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html