Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Θωρακίζεται η Ρόδος για την αντιμετώπιση σεισμών και τσουνάμι


Θωρακίζεται η Ρόδος για την αντιμετώπιση σεισμών και τσουνάμι με την εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης αυτών των φαινομένων.
Την ικανοποίησή του για την ένταξη της Ρόδου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντισεισμικής

θωράκισης εξέφρασε του ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμο Παπαδόπουλο.
«Η Ρόδος κερδίζει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα διότι ως σεισμική περιοχή έχει τώρα πιλοτικά όργανα και μέθοδο που είναι προηγμένη όσον αφορά στην προειδοποίηση σε σχέση με άλλες περιοχές. Είναι η αρχή για οτιδήποτε παραπάνω», είπε ο κ. Κουσουρνάς.
Στο πρόγραμμα αυτό στο οποίο εντάχθηκαν 9 πόλεις της χώρας συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης και η πρώτη συνάντηση των εταίρων θα γίνει στη Ρόδο τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, το υφιστάμενο σύστημα σεισμικής ειδοποίησης, που εγκαταστάθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ-ΕΑΑ) στα πλαίσια του προγράμματος NEARTOWARN της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σύστημα περιλαμβάνει 4 σταθμούς, έκαστος των οποίων αποτελείται από έναν κύριο αισθητήρα (master sensor), έναν δευτερεύοντα αισθητήρα (slave sensor) και συσκευές οπτικοακουστικής ειδοποίησης. Οι σταθμοί είναι εγκατεστημένοι από 19.6.2013, στο γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ροδίων στην πόλη της Ρόδου, στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη της Ρόδου, στο δημαρχιακό κτίριο στο Γεννάδι και στο δημαρχιακό κτίριο στις Καλυθιές.
Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στο γεγονός ότι σε κάθε σεισμό πάντα, αρχικά καταφθάνει το «πρώτο» ασθενές σεισμικό κύμα και ακολουθεί το «δεύτερο» ισχυρό σεισμικό κύμα. Το σύστημα ενεργοποιείται και δίνει ειδοποίηση μόλις ανιχνευτεί από τους αισθητήρες το «πρώτο» κύμα, οπότε παρέχει προειδοποίηση για το επερχόμενο «δεύτερο» ισχυρό κύμα. Η χρονική διαφορά στην άφιξη των δύο κυμάτων εξαρτάται από την επικεντρική απόσταση και στην περίπτωση της Ρόδου κυμαίνεται από μερικά έως περίπου 20 δευτερόλεπτα.
Το σύστημα ενεργοποιείται μόνο όταν ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα ο κύριος και ο δευτερεύων αισθητήρας, έτσι αποφεύγεται η λανθασμένη ενεργοποίηση. Η γενική χρησιμότητα είναι ότι το σύστημα παρέχει οπτικοακουστική ειδοποίηση για ισχυρό σεισμό εντός ολίγων δευτερολέπτων από την έναρξη του σεισμού. Συνεπώς, παρέχει αμέσως μία πρώτη γνώση επί του φαινομένου, ενώ η πρώτη προκαταρκτική ανακοίνωση του ΓΙ-ΕΑΑ γίνεται σε 3-5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας και των άλλων υπηρεσιών θα γίνεται πολύ πριν την πρώτη ανακοίνωση για τον σεισμό
ΠΗΓΗ: www.proodos.net/

ΠΗΓΗ:https://soundcloud.com/palmos-radio/2nqrwpb6a2wg   ΠΑΛΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html