Δευτέρα, 26 Αύγουστου 2013 16:10
Από την Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Η αναφορά του κ. Λοβέρδου στο επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τις τάχα ενέργειές του για να μην περικοπεί σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Ροδιακή την Κυριακή 25 Αυγούστου αποτελεί προκλητική και ξεδιάντροπη κοροϊδία των εργαζομένων του κλάδου! Το επίδομα ανεργίας έχει ήδη κοπεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχιακών με νόμο που έχει ψηφιστεί το 2011. Συγκεκριμένα πρόκειται για το νόμο 3896/2011 δηλαδή τον περίφημο νόμο του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Στο άρθρο 39 παρ. 1 γράφει:Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της
προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400)
Η συντριπτική πλειοψηφία των εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων έπαιρνε 5 μήνες επιδότηση και μια μικρότερη μερίδα που συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων 6 μήνες. 5 μήνες επιδότηση σημαίνει 125 μέρες το χρόνο. Με λίγα λόγια οι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν ήδη συμπληρωμένες 500 μέρες επιδότησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση ίσως ένα μικρό ποσοστό νέων που έχουν μπει 1 -2 χρόνια στον κλάδο. Άρα ένας εποχιακός ξενοδοχοϋπάλληλος δε θα πάρει επίδομα ούτε φέτος ούτε την επόμενη χρονιά. Πέρσι, κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων ο ΟΑΕΔ εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία έλεγε ότι όσοι καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέχρι τέλος του 2012 θα πάρουν κανονικά επίδομα. Όσοι τα κατέθεσαν το Γενάρη του 2013 και είχαν συμπληρωμένες αυτές τις προϋποθέσεις πολύ απλά ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑ! Δεν πρόκειται λοιπόν για «ενδεχόμενη» περικοπή αλλά για νόμο που βρίσκεται σε ισχύ.
Ο κ. Λοβέρδος, πρωτοκλασάτο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, δικηγόρος παρ’αρείω πάγω και καθηγητής συνταγματικού δικαίου φυσικά και τα γνωρίζει όλα αυτά από πρώτο χέρι. Ήταν άλλωστε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ένας από τους 155 βουλευτές που ψήφισαν το συγκεκριμένο νόμο! Ήταν επίσης υπουργός Υγείας επί Κυβέρνησης Παπαδήμου όταν ψηφίστηκε το 2ο μνημόνιο και στη συνέχεια η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ. 6/2012) που καταργούν μια σειρά κατακτήσεις των εργαζομένων και μείωσαν και τον κατώτερο μισθό κατά 22% (32% για τους νέους) πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση του επιδόματος ανεργίας από τα 461 ευρώ στα 367.
Το μέτρο της περικοπής του επιδόματος ανεργίας όπως και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και ετοιμάζονται να παρθούν είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι από τη μια για να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος του λαού, να του φορτώσουν δηλαδή τις συνέπειές της και από την άλλη είναι στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε ισοπεδώνοντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων να μπορέσει να ανταγωνιστεί Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κλπ. Ειδικά για τη διαχείριση της ανεργίας είναι προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αλλαγή σε «επιδότηση εργασίας». Να γιατί την ίδια στιγμή που νομοθέτησαν την περικοπή του επιδόματος ανακοίνωσαν προγράμματα επιδοτούμενης (τζάμπα για τα αφεντικά) εργασίας, όπως το πρόσφατο των 10.000 θέσεων στα ξενοδοχεία που μάλιστα τη διαχείρισή του ανέλαβε ο ίδιος ο ΣΕΤΕ.
Επιπλέον η προσπάθεια των κυβερνήσεων, της ίδιας της αστικής τάξης πλέον εστιάζεται στη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας. Σε μια εποχή που οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.500.000 με τη μεγάλη πλειοψηφία να μην παίρνει ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε να έχει κάποιο άλλο εισόδημα, έναν εποχιακό ξενοδοχοϋπάλληλο με εισόδημα 6, 7 ή 8.000 ευρώ η κυβέρνηση τον θεωρεί «προνομιούχο». Δεν πρόκειται να δώσει επιπλέον χρήματα για να ανακουφίσει τους ανέργους αλλά θα μοιράσει τα ήδη υπάρχοντα σε περισσότερους. Ήδη άλλωστε υπάρχει σχεδιασμός για θέσπιση «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Συνεπώς ο κ. Λοβέρδος ψαρεύει σε θολά νερά. Λέει όσα λέει επειδή γνωρίζει ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ακόμη ρευστό, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωσή του και φιλοδοξεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στις όποιες εξελίξεις. Πάει να ξεπλύνει τις αμαρτίες του παρελθόντος στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ στήνοντας νέο κόμμα και πλασάροντας φιλολαϊκές τάχα θέσεις.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από παλιούς και νέους, αναβαπτισμένους σωτήρες. Επίδομα ανεργίας δε θα δώσει στους ξενοδοχοϋπάλληλους η κυβέρνηση ούτε με τις επαφές του Λοβέρδου, ούτε με τις συναντήσεις και τις επιστολές των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε Σωματείο, Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο. Την όποια μικρή η μεγαλύτερη νίκη θα τη φέρει μόνο η αποφασιστική αναμέτρηση με την πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους για να προστατέψει και να αυγατύνει τα κέρδη των αφεντικών μέχρι να ανατραπεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html