Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάνελ 90 Watt!36 κυψέλες 12,5Χ12,5!


ΞΕΚΙΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ


Χρειαζόμαστε:




1. Κολλητήρι 20-40 Watt



2. Λεπτό και φαρδύ αγωγό με καλάι (Tab και Bus wire)



3. Flux pen μαρκαδοράκι καθαρισμού



4. Ένα κομμάτι χαρτόνι διαστάσεων περίπου 140Χ70 εκ.





5. Ένα ψαλίδι (για να κόβουμε τους αγωγούς)


6. Σιλικόνη





7. Δύο κομμάτια γυαλί πάχους 4μμ ή πλέξιγκλας.





8. Και φυσικά 36 με 40 φωτοβολταϊκά κελιά 12,5 x 12,5 εκ. Μονοκρυσταλλικά





Κόβουμε τη λεπτή ταινία αγωγού σε κομματάκια μήκους 24,5 εκ. Θέλουμε δύο για την κάθε κυψέλη επομένως 36Χ2=72 τέτοια κομμάτια. Τα ισιώνουμε καλά για να μη μας παιδέψουν μόλις κολλάμε με το κολλητήρι.

Ξεκινάμε τις κολλήσεις:

Κόλληση ταινίας σε κυψέλη

Βάζουμε μια κυψέλη πάνω στο χαρτόνι και περνάμε με το Fux-Pen τις δύο επαφές της μπροστά πλευράς της κυψέλης (μπλε πλευρά). Τοποθετούμε δύο από τα κομμάτια λεπτού αγωγού που κόψαμε νωρίτερα πάνω στις επαφές και βάζουμε κάποιο βάρος πάνω τους αλλά και το δάκτυλό μας για να μένουν ακίνητες κατά την κόλληση (ειδικά εάν εργαζόμαστε μόνοι μας).







Θερμαίνουμε το κολλητήρι. Κολλάμε μία-μία τις ταινίες στο κελί ακουμπώντας το κολλητήρι πάνω στην άκρη της ταινίας. Αφού δούμε πως ζεστάθηκε και έλιωσε το καλάι ξεκινάμε ένα σύρσιμο τραβώντας και όχι σπρώχνοντας το κολλητήρι κατά μήκος της ταινίας μέχρι το τέλος της κυψέλης για να κολλήσει όλο το μήκος της.




Εάν τραβήξουμε ελαφρά την ταινία με το χέρι μας και δεν ξεκολλάει από το κελί σημαίνει πως το κολλητήρι μας είναι στη σωστή θερμοκρασία και η ταινία κόλλησε στο κελί. (Σε αυτό το στάδιο δε χρειάζεται να βάλουμε επιπλέον καλάι αφού το καλάι της ταινίας είναι υπέρ αρκετό). Μετά κολλάμε και τη δεύτερη ταινία στο πρώτο μας κελί. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις 36 κυψέλες και τις στοιβάζουμε σε μια άκρη.

Κόλληση κυψέλης με κυψέλη




Παίρνουμε δυο από της κυψέλες (προσεκτικά πλέον αφού έχουν και τις ταινίες πάνω τους) και τις βάζουμε ανάποδα (με την μπλε πλευρά προς το χαρτόνι). Οι δυο προεξέχοντες ταινίες της μιας θα πάνε και θα ακουμπήσουν στην πλάτη της άλλης. Προσπαθούμε να τις βάλουμε σε μια ευθεία και θα μας βοηθήσει πολύ μια γραμμή με έναν μαρκαδόρο πάνω στο χαρτόνι μας.




Ακόμα οι κυψέλες πρέπει να είναι σε μια απόσταση μεταξύ τους περίπου 3-5 χιλιοστά. Εάν οι ταινίες είναι ευθείες τότε αυτές θα πέσουν πάνω στις πίσω επαφές της άλλης κυψέλης(τρεις τετράγωνες επαφές). Εάν πάλι όχι τις κάνουμε εμείς να πέσουν βάζοντας βαρίδια (προσεκτικά μην σπάσει κανένα κελί).
Εάν έχουν γίνει τα παραπάνω συνεχίζουμε με την κόλληση. Ζεσταίνουμε το κολλητήρι μας και ακουμπάμε την ταινία πάνω από τις επαφές. Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Δεν πρέπει να υπερθερμανθεί η επαφή της κυψέλης γιατί «καίγεται». Η θερμοκρασία του κολλητηριού εδώ παίζει μεγάλο ρόλο. Εάν πάλι δεν έχουμε ρυθμιζόμενο μπορούμε να πετύχουμε τέλια κόλληση με δυο ή τρία στιγμιαία ακουμπήματα με το κολλητήρι ώστε να μην αφήσουμε να ανέβει η θερμοκρασία στην κυψέλη. Στις πίσω επαφές μπορεί να θέλει και λίγο καλάι… λίγο όμως. Συνεχίζουμε με την τρίτη κυψέλη όπως πριν και φτιάχνουμε την πρώτη μας εννιάδα. Συνεχίζοντας με τα ίδια βήματα τελειώνουμε και τις τέσσερις εννιάδες.


Εδώ τελειώνει το δύσκολο και υπομονετικό μέρος της διαδικασίας κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάνελ. Μπορεί να κουραστήκατε ή και να ζαλιστήκατε με τα πολλά λόγια αλλά η πράξη θα σας δείξει ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Κόλληση των κελιών (εννιάδων) πάνω στο γυαλί ή πλεξιγκλάς.



Τοποθετούμε το γυαλί ή πλεξιγκλάς με την τρύπα σε ένα σταθερό τραπέζι. Πάνω του ζωγραφίζουμε σημάδια για το πού θα τοποθετηθούν οι τέσσερις εννιάδες κυψελών (αυτό γίνεται εύκολο εάν βάλουμε σημάδια με μαρκαδόρο στη μέση του πλάτους του γυαλιού ή πλεξιγκλάς δηλαδή μεταξύ των δυο μεσαίων εννιάδων). Οπότε τοποθετώντας τις δυο μεσαίες είναι εύκολο να βρούμε που θα πάνε οι δυο ακρινές.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Στο χαρτόνι μας έχουμε τις εννιάδες των κυψελών όπως τις ετοιμάσαμε από πριν με την πλάτη προς τα επάνω. Βάζουμε σε κάθε κυψέλη δυο γραμμές σιλικόνης (μεγέθους περίπου σαν το μελάνι του στυλό Bic) κατά μήκος της ταινίας αγωγού (αφού εκεί είναι το σκληρότερο μέρος της κυψέλης). Αφού βάλουμε σιλικόνη και στα εννιά κελιά πιάνουμε την εννιάδα από τις δυο άκρες της, την σηκώνουμε και την γυρίζουμε προσεκτικά ώστε η μπλε πλευρά να είναι προς τα επάνω (είναι πιο εύκολο να συνεργαστούν δυο άτομα για αυτό το στάδιο). Την τοποθετούμε δίπλα ακριβώς από τη γραμμή που είχαμε σημαδέψει πιο πριν (της μέσης του γυαλιού-πλεξιγκλάς). Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε σιλικόνη στα 9 κελιά της δεύτερης εννιάδας και την κολλάμε δίπλα από την πρώτη αλλά ανάποδα. Για να καταλάβουμε εδώ ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να δούμε και κάποια σχήματα!


Το παρακάτω σχήμα μας δείχνει πώς συνδέονται τα κελιά μεταξύ τους:



Όταν θα κολληθούν και οι τέσσερις εννιάδες θα προκύψει το παρακάτω σχέδιο:



Βλέπουμε πως μοιάζει με τέσσερις μπαταρίες έτοιμες να συνδεθούν σε σειρά να μας δώσουν το άθροισμά τους σε Volts.


Κόλληση των εννιάδων μεταξύ τους

Στο επόμενο βήμα θα κολλήσουμε τις εννιάδες μεταξύ τους με τοbus-wire (φαρδιά καλωδιοταινία) με δύο τρόπους.
1) Οι ακροδέκτες θα βγούν κοντά και στο κέντρο
2) Οι ακροδέκτες θα βγουν μακριά στα πλάγια
και θα προκύψουν τα παρακάτω σχήματα:







Καλύτερος τρόπος είναι αυτός στο Σχήμα 1, γιατί οι ακροδέκτες, από τους οποίους θα πάρουμε τελικά το ρεύμα, είναι κοντά και μπορούν να βγούν από μια μόνο τρύπα προς τα έξω, όπου θα τους περιμένει το κουτί διακλαδώσεως πίσω από το πάνελ.

Μπορούμε να βγάλουμε τις καλωδιοταινίες απευθείας έξω από το πάνελ αντί για καλώδιο. Το καλώδιο είναι κάποιας διατομής που δεν θα επιτρέψει στο τέλος να έρθουν κοντά το πίσω με το μπροστά τζάμι. Αντίθετα η καλωδιοταινία είναι αρκετά «πλακέ» ώστε να μην εμποδίζει στο επόμενο βήμα.

Τοποθετούμε το μπροστά τζάμι

Αφού σιγουρευτούμε πως όλα μέχρι στιγμής έχουν πάει καλά, δηλαδή μετράμε με το πολύμετρο τους ακροδέκτες που βγαίνουν από το πάνελ και μετρήσουμε κάποια volt, μπορούμε να συνεχίσουμε στην τοποθέτηση του μπροστά τζαμιού.

Βάζουμε σιλικόνη γύρω-γύρω στο κάτω τζάμι (που έχουμε κολλήσει τα κελιά).





Μετά τοποθετούμε το μπροστά τζάμι προσεκτικά και απόλυτα παράλληλα με το κάτω, ώστε με το πρώτο ακούμπημα να κολλήσει γύρω-γύρω ταυτόχρονα. Το βάρος του τζαμιού θα πιέσει τη σιλικόνη και θα κολλήσει για τα καλά, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και εμείς λίγη πίεση με τα χέρια μας πολύ προσεκτικά και σε όλο το τζάμι (όχι μόνο στη μια γωνία). Το τζάμι που κολλάμε θα ακουμπήσει και θα πιέσει να κολλήσουν πιο εφαρμοστά στην πλάτη τα κελιά. Δε θα σπάσουν γιατί τα έχουμε κολλήσει βάζοντας σιλικόνη μόνο στις αγώγιμες ράγες τους, όπου δέχονται όλη την πίεση, γιατί είναι το πιο δυνατό τους σημείο. Βέβαια όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στο σημείο αυτό τόσο το καλύτερο για να ρέει ακόμα εύκολα η σιλικόνη των κελιών. Το αφήνουμε να στεγνώσει η σιλικόνη για ένα-δύο 24ωρα. Είναι μια μέθοδο που κάνει το πάνελ συμπαγές και ανθεκτικό.





Η αποζημίωση της κούρασής μας έρχεται στο τέλος. Φανταστείτε πως θα νοιώθετε όταν το τελειώσετε και κάθεστε στον καναπέ σας και δίπλα σας έρχεται ένα καλώδιο με καθαρή πράσινη ενέργεια την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για οποιοδήποτε λόγο.


http://gr-horizon.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html