Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Tράπεζα Δωδεκανήσου:Οσμή σκανδάλων-BINTEO

Σημεία και τέρατα, ως προς τη διαχείριση και τη διοίκηση που ασκούσε το διοικητικό συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, φέρεται να διαπιστώνει καθημερινά ο εντεταλμένος ειδικός εκκαθαριστής που έχει ορίσει η Τράπεζα Ελλάδος μετά το “λουκέτο” στη δωδεκανησιακή τράπεζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο
εκκαθαριστής ο οποίος, με εντολή της Τράπεζας αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του σε ένα μήνα από σήμερα, από τις μέχρι τώρα διαπιστωμένες παραβάσεις των τραπεζικών νόμων και κανόνων από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου, του διευθυντή και του οικονομικού συμβούλου, έχει πέσει κυριολεκτικά από τα σύννεφα για τον τρόπο διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος, τρόπο που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε συνοικιακό μαγαζάκι.



Κατά τις πληροφορίες η έκθεση – πόρισμα θα σκάσει ως βόμβα μεγατόνων και θ’ ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τον καταλογισμό σοβαρότατων ποινικών ευθυνών στους πρωταγωνιστές μιας ακόμα βρώμικης και αμαρτωλής ιστορίας, που έρχεται να σημαδέψει την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, δεκαπέντε χρόνια μετά το τραγικό “ναυάγιο” της ΔΑΝΕ. Στις σοβαρότατες παραβάσεις περιλαμβάνονται, κατά τις πληροφορίες, η χορήγηση δανείων, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε κολλητούς και φίλους των διοικούντων χωρίς την απαιτούμενη διασφάλιση κατά τους τραπεζικούς κανόνες, αλλά και προσωπικά δάνεια. 
Ο χορός των μεγάλων και επισφαλών δανείων άρχισε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την εκδήλωση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, κυρίως στα τρία τελευταία χρόνια, όταν τα πιστωτικά, έκλεισαν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών, ιδιαίτερα δε μετά τον έλεγχο των εμπορικών τραπεζών για τα “κόκκινα δάνεια” από την Black Rock.
 Όπως, επίσης, η ρευστοποίηση μερίδων μετόχων, κολλητών και φίλων της διοίκησης, κατά παράβαση της απόφασης που η ίδια η διοίκηση είχε λάβει και είχε εγκρίνει η Τράπεζα Ελλάδος πριν από δύο χρόνια περίπου.
 Την ώρα, δηλαδή, που η διοίκηση και ο διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου αρνιούνταν στους μικρομετόχους τη ρευστοποίηση των μερίδων τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιχειρηματικά και οικογενειακά προβλήματα που ανέδειξε μαζικά η έντονη οικονομική κρίση, με τις περικοπές κυρίως μισθών και συντάξεων, έβαλε μπρος το σχέδιο ρευστοποίησης σε μεριδιούχους μεγάλων ποσών, χρησιμοποιώντας κεφάλαια της ίδιας της Τράπεζας, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και πλέον, με συνέπεια να μειωθεί κατά 2,5 μονάδες ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, να απαιτηθεί έτσι μεγαλύτερο ποσόν, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να καταστεί, τέλος, αναπόφευκτο το “λουκέτο”. 
Επαίσχυντο παιχνίδι, όμως, παιζόταν και με τις ακάλυπτες επιταγές χάριν φίλων και ημετέρων των διοικούντων καθώς αρκετές επιταγές χωρίς αντίκρισμα έβγαιναν …εκτός συστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως έχει διαπιστωθεί από τον έλεγχο, προφανώς για να αποφύγουν τις προβλεπόμενες συνέπειες του νόμου περί ακάλυπτων επιταγών. Και άλλα κόλπα… 
Το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για τις παρανομίες της διοίκησης, αποδίδεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στον πρόεδρο αλλά και στον διευθυντή του συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος της Δωδεκανήσου. 
Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στον οικονομικό σύμβουλο αφού πολλά “κόκκινα δάνεια” φέρουν την υπογραφή του. Στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου κ. Γεώργιο Φρόνα αποδίδεται, πέραν των ανωτέρω, και το γεγονός ότι προκειμένου να διασφαλίσει τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντά του συνέβαλε ώστε να χορηγούνται δάνεια μεγάλων ποσών σε μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών της Ρόδου και άλλων νησιών, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη ρευστότητας που είχαν εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξόφλησή τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “όλοι σχεδόν οι φαρμακοποιοί ήταν πελάτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου” χάρις στον πρόεδρο της και ταυτόχρονα προμηθευτή τους, αφού, ως γνωστόν, ο κ. Φρόνας διατηρεί τη μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη στο νησί. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι πέραν των δανείων που έπαιρναν από την Τράπεζα Δωδεκανήσου υποχρεώνονταν να εκχωρούν στον προμηθευτή τους τις οικονομικές απαιτήσεις που είχαν από τον ΕΟΠΥΥ, έναντι των οφειλών τους στον κ. Φρόνα καταβάλλοντας ακόμα και τόκους. Φυσικά πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο της κύριας υπόθεσης που είναι το “λουκέτο” της δωδεκανησιακής τράπεζας. Πάντως, τα δάνεια των φαρμακοποιών διερευνώνται από τον εκκαθαριστή σε βάθος και, κατά τις πληροφορίες, αρκετοί έχουν κληθεί να δώσουν διευκρινίσεις.

 Παρανομίες χωρίς τέλος… Στο μεταξύ μείζον θέμα φαίνεται να υπάρχει και σήμερα με μερισματούχους, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελευταία και αποτυχημένη, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να διασωθεί η συνεταιριστική τράπεζα. Στην απαίτησή τους να τους επιστραφούν τα ποσά που κατέθεσαν εισπράττουν παρανόμως την άρνηση των αρμοδίων διαχειριστών. Μάλιστα σε περιπτώσεις μερισματούχων που έχουν δάνειο στην τράπεζα και συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προβαίνουν αυθαίρετα και καταχρηστικά σε συμψηφισμούς των δανείων, αδιαφορώντας αν πρόκειται για παράνομη ενέργεια διότι το δάνειο αποτελεί αυτοτελή σύμβαση και συνεπώς εφόσον το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά τα χρήματα της αύξησης θα πρέπει να τους επιστραφούν.
http://www.gnominews.gr/2014/03/osmi-skandalon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html