Η αμερικανική πολιτική αεροπορία κατασκευάζει υπερηχητικά αεροσκάφη τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν με ταχύτητα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτήν του
ήχου. Ταξιδεύοντας με ταχύτητα που θα υπερβαίνει το Μach 5,1 ένα αεροσκάφος μπορεί να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο μέσα σε μία ώρα. Ωστόσο, αυτό το τεχνολογικό θαύμα θα χρησιμοποιηθεί ως ένα υπερταχύ όπλο, το οποίο θα λειτουργεί σαν πύραυλος.
Το Χ-51 WaveRider αναπτύχθηκε από την Boeing, και για να πετάξει, πρέπει απαραιτήτως να μεταφερθεί σε συγκεκριμένο υψόμετρο από ένα συμβατικό αεροπλάνο. Κατά τη διάρκεια των επιτυχημένων δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, κατάφερε να πετάξει χωρίς να κάνει σχεδόν καθόλου χρήση κινούμενων μερών.
Βέβαια πρέπει να δοθεί «εναρκτήριο λάκτισμα» προκειμένου να αρχίσει να κινείται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο στην αρχή προωθείται από μία ρουκέτα η οποία το οδηγεί μέχρι να πιάσει ταχύτητα Mach 4,5 που στη συνέχεια μειώνεται.
Πρώτες δοκιμές
Το Χ-51 μπορεί να επιταχύνει μέχρι το Mαch 5,1. Το αεροσκάφος αυτό δοκιμάστηκε το 2013, οπότε και πέταξε με 4.000 μίλια την ώρα και έφτασε στα 60.000 πόδια, προτού τελικά εξαντληθούν τα καύσιμα και πέσει στη θάλασσα.
Σήμερα η Boeing συνεργάζεται με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων προκειμένου να συρρικνώσει το σκάφος ως προς το μέγεθός του και να το χρησιμοποιήσει ως όπλο. Ετσι, αυτό το ειδικό αεροσκάφος θα μπορεί να πλήξει με μεγάλη ταχύτητα στόχους που οι πιλότοι και ένα συμβατικό αεροπλάνο δεν μπορούν να προσεγγίσουν.
«Θα μπορεί τότε κανείς να επιτεθεί εναντίον των στόχων ακόμα και αν προφυλάσσονται καλά ή αν κινούνται», εξηγεί ο Κένεθ Ντέιβιντσον, ο οποίος επιμελείται του αναπτυξιακού έργου στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. «Αυτά τα αεροσκάφη θα έχουν έναν αισθητήρα έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν έναν στόχο. Μόλις κινηθεί ο στόχος, θα μπορούν να τον δουν και να τον πλήξουν με μεγάλη ακρίβεια».
Εμπορικός ανταγωνισμός
Στο μεταξύ, πολλές εταιρείες βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό προκειμένου να είναι οι πρώτες που θα κατασκευάσουν τέτοια υπερηχητικά αεροσκάφη. Οι υπερηχητικές αερομεταφορές ουσιαστικά σταμάτησαν το 2003, όταν συνετρίβη το Κονκόρντ. Η νέα γενιά, ωστόσο, των υπερταχέων αεροσκαφών, τα οποία μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.200 μίλια ανά ώρα, πιθανώς μια ημέρα να μεταφέρει κανονικούς επιβάτες, δίνοντας νέα ζωή στα υπερηχητικά και υπερατλαντικά ταξίδια. Και ο αγώνας αυτός μοιάζει να έχει ανάψει για τα καλά…
Η Lockheed Martin δημιουργεί υπερταχέα αεροπλάνα τα οποία θα μπορούν να περιορίσουν σημαντικά, ακόμα και κατά το μισό, τη διάρκεια των ταξιδιών. Και ενδέχεται κατά το έτος 2025 να μπορούμε να αγοράζουμε εισιτήρια για τα αεροσκάφη αυτά.
Η Aerion, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην κατασκευή ενός επιχειρηματικού υπερηχητικού αεροσκάφους, αναπτύσσει το As2, ενώ η Lockheed Martin εργάζεται στο N+2. Και οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες συνεργάζονται με τη NASA.
Αυτά τα νέα αεροσκάφη θα κινούνται κατά τι πιο αργά από το Κονκόρντ αλλά θα μπορούν να πετούν πάνω από τη στεριά. Είναι φτιαγμένα από ανθρακικές ίνες και πρόκειται να προσφέρουν πολυτελή καμπίνα και, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ υψηλή τιμή εισιτηρίου αλλά και πληθώρα καινοτομιών στον αεροδυναμικό σχεδιασμό.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html