O αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο μεγιστάνας μηχανικός Ελον Μασκ, αλλά και εκατοντάδες άλλοι ερευνητές και ειδικοί του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με επιστολή
τους απηύθυναν έκκληση για την επιβολή παγκόσμιας απαγόρευσης στα λεγόμενα «αυτόνομα όπλα», καθώς όπως υποστηρίζουν, τέτοια εξελιγμένα συστήματα μπορεί να επιφέρουν μια πραγματική επανάσταση στους εξοπλισμούς, ανάλογη με αυτή που επέφεραν η πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα. Γενικότερα, τα «δολοφονικά ρομπότ» βρίσκονται στο επίκεντρο πολλαπλών συζητήσεων από διαφορετικές επιτροπές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες μελετούν την επιβολή απαγορεύσεων σε κάποιους τύπους αυτόνομων όπλων.
Σε μια επιστολή που συνυπογράφεται από περίπου χίλιους επιστήμονες, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Αϊρες, οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη τέτοιων φονικών μηχανών στα πεδία των μαχών, όπου θα μπορούν να σκοτώνουν χωρίς να ελέγχονται από τους ανθρώπους χειριστές τους, δεν είναι κάτι που θα δούμε στο απώτερο μέλλον. Αντιθέτως, θα είναι «εφικτή σε λίγα χρόνια και όχι σε δεκαετίες».
Αν η εξέλιξη τέτοιων συστημάτων δεν σταματήσει εδώ, έχουμε μπροστά μας πολύ λίγο χρόνο προτού αυτά τα όπλα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών, δικτατόρων και πιθανώς του συνδικάτου του εγκλήματος.
Σε αντίθεση με τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, που για να πετάξουν επιβάλλεται κάποιος άνθρωπος να τα κατευθύνει με τηλεχειρισμό και να λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την επιλογή του στόχου και την επίθεση εναντίον του, τα αυτόνομα όπλα μπορούν να αναζητήσουν μόνα τους τον στόχο τους και να σκοπεύσουν επιτυχώς χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αντιθέτως προς τα πυρηνικά όπλα, τα αυτόνομα όπλα μπορούν να κατασκευαστούν με απλές πρώτες ύλες, που σίγουρα μπορούν να αποκτήσουν οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, ενώ θεωρείται γενικά εύκολη η μαζική παραγωγή τους.
Η αλήθεια είναι ότι τα καινοτόμα αυτά όπλα μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις στρατιωτικές απώλειες στα πεδία των μαχών, αφού δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνουν στρατιώτες για να πολεμήσουν.
Ταυτόχρονα, όμως, τα αυτόνομα όπλα θα διευκολύνουν και την τέλεση του πολέμου, αναφέρεται στην επιστολή. «Αν κάποιες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις προωθήσουν την ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογίας και την κατασκευή οπλικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, είναι αναπόφευκτο ότι θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου των εξοπλισμών άνευ προηγουμένου. Σε ποιο σημείο θα τερματίσει αυτή η τεχνολογική τροχιά είναι προφανές: τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα καλάσνικοφ του αύριο».
Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο διαπρεπής φυσικός, επισημαίνει, εξάλλου, πως παρότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, «δυστυχώς, μπορεί να είναι και το τελευταίο».
Η επιστολή αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη «έχει μεγάλο δυναμικό να ωφελήσει την ανθρωπότητα κατά πολλούς και διαφορετικούς τρόπους». Οι υπέρμαχοι του συγκεκριμένου τεχνολογικού τομέα αναφέρουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βρει σημαντικές εφαρμογές στην καταπολέμηση των ασθενειών, στην καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και στη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο σύνδεσμός της με τα όπλα, ωστόσο, είναι δυνατόν να έχει τόσες αρνητικές συνέπειες ώστε να μην καταστεί δυνατή η ανάπτυξή της.
Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται ο Στιβ Βόζνιακ, συνιδρυτής της Apple, ο πολιτικός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Google DeepMind, Ντεμί Aσάμπι.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html