Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Είμαστε υποψήφιοι για το Nobel ειρήνης; Μάλλον Ναι, μάλλον Όχι.


hqdefault





















Πριν ξεκινήσω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω σκοπό να μειώσω τις ηρωικές προσπάθειες όσων παλεύουν με τα κύματα για να σώσουν ζωές, άλλωστε οι προσπάθειες τους έχουν ήδη αναγνωριστεί από όλο το κόσμο και είναι άξιοι συγχαρητηρίων και θαυμασμού, απλά θα δούμε τι γίνεται και τι συμβαίνει με το online ψήφισμα που απαιτεί την απονομή του νόμπελ ειρήνης στα ελληνικά νησιά και κατά πόσο αυτό το δημοψήφισμα μπορεί να ληφθεί σοβαρά από την επιτροπή των βραβείων Nobel.


Τον τελευταίο καιρό έγινε στη κυριολεξία χαμός με το online ψήφισμα που ζητούσε να απονεμηθεί το Nobel ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου, έφτασε να γίνει και θέμα μέχρι τα κανάλια αλλά και σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού καθώς την υποψηφιότητα τη στηρίζουν και πολλοί ακαδημαϊκοί.
Ας διαβάσουμε τι λέει το άρθρο στο Αvaaz.org το οποίο απευθύνεται στην επιτροπή των βραβείων.
Χωρίς τίτλο

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε πρόσφυγες πολέμου.
Και ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από φράχτες, οι αλληλέγγυοι νησιώτες είναι εκεί μέρα και νύχτα, με κρύο και καύσωνα, για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαγητό και στέγη. Συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από τα κύματα.
Με τις πράξεις τους έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και απέδειξαν ότι σε στιγμές κρίσης, στεκόμαστε ως μία, ενωμένη ανθρωπότητα. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αυτό το μήνυμα να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να γίνει παράδειγμα.
Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα, για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου. Για να μετρήσει η στήριξή σου, πληκτρολόγησε το email σου και τα στοιχεία σου στο κουτί και πάτα «Υπογράφω». Αφού υπογράψεις, διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter για να πιάσουμε το στόχο μας!
Την Κυριακή λήγει η προθεσμία και ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές μας στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα.

Παρατηρούμε μια βεβαιότητα για το ότι τελικά οι Ηρωες του Αιγαίου θα είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Nobel ειρήνης, πολύ πιθανόν και να έχουμε κάποια ελληνική υποψηφιότητα καθώς οι προσπάθειες των ανθρώπων στα νησιά για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες δεν θα έμειναν απαρατήρητες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να θέσουμε υποψηφιότητα ως «ελληνικά νησιά» ή ως «Ηρωες του Αιγαίου», επίσης τις υποψηφιότητες δεν είναι σε θέση να τις γνωρίζει κανένας, ούτε τα ΜΜΕ και παρακάτω θα δούμε το γιατί.
Σύμφωνα  με τους κανόνες της επιτροπής για το Nobel ειρήνης οι υποψηφιότητες παραμένουν μυστικές και απαιτείται να μην σπάσει η ομερτά από κανέναν, ούτε και από όσους προτείνουν τους υποψήφιους, η ανακοίνωση των υποψήφιων γίνεται με την πάροδο 50 χρόνων.
Η επιτροπή δεν ανακοινώνει τις υποψηφιότητες ούτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε καν στους ίδιους τους υποψήφιους, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα, ας όψεται ο κανόνας για την 50ετή ομερτά.
http://nobelpeaceprize.org/en_GB/nomination_intro/nomination_secrecy/
http://www.nobelprize.org/nomination/peace/index.html
Οι υπογραφές του online ψηφίσματος δεν λαμβάνονται υπόψιν από την επιτροπή, άλλωστε ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα πρόσωπα που μπορούν να προτείνουν υποψήφιους.
. Μέλη κυβερνήσεων και εθνικών συνελεύσεων.
. Μέλη διεθνών δικαστηρίων.
. Πρυτάνεις, καθηγητές πανεπιστημίων και διευθυντές ινστιτούτων εξωτερικής πολιτικής.
. Βραβευθέντες με νόμπελ παρελθόντων ετών ή μέλη διοικητικών συμβουλίων που επίσης έχουν βραβευθεί με νόμπελ.
Ενεργά και πρώην μέλη αλλά και πρώην σύμβουλοι της νορβηγικής επιτροπής νόμπελ.
Μόνο τα παραπάνω πρόσωπα μπορούν να προτείνουν υποψήφιους, δυστυχώς οι υπογραφές που μαζεύτηκαν δεν παίζουν κανέναν ρόλο και δεν λαμβάνονται υπόψιν. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πρόσωπα ή οργανώσεις, το να ζητάμε να απονεμηθεί το νόμπελ ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου είναι μετέωρο καθώς το «Ηρωες του Αιγαίου» δεν αντιπροσωπεύει κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο ούτε κάποια οργάνωση.
http://www.nobelprize.org/nomination/peace/index.html
Με βάση τα παραπάνω δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όντως υπάρχει ελληνική υποψηφιότητα, παρά τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν και βεβαιώνουν για τη κατάθεση της υποψηφιότητας.
Χωρίς τίτλο

Η όποια υποψηφιότητα (αν υπάρχει) θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο ή πρόσωπα ή κάποια οργάνωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατέβουμε με το «Να δοθεί το νομπέλ ειρήνης στους Ηρωες του Αιγαίου»
Οι online υπογραφές δεν παίζουν κανένα ρόλο και η επιτροπή δεν τις λαμβάνει υπόψιν, θα γνωρίζουμε αν υπάρχει ελληνική υποψηφιότητα μόνο αν πάρουμε το Nobel ειρήνης και θα το ξέρουμε σε λίγους μήνες, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περάσουν 50 χρόνια για να μάθουμε αν όντως υπάρχουμε στις υποψηφιότητες για το Nobel ειρήνης.
Ετσι για την ιστορία, τo 2015 το Nobel  ειρήνης κατέληξε στο εθνικό κουαρτέτο διαλόγου για την οικοδόμηση της δημοκρατίας στη Τυνησία μετά την επανάσταση του γιασεμιού το 2011 και το 2014 δόθηκε από κοινού στον Kailash Satyarthi και τη Malala Yousafzai εξαιτίας του αγώνα τους για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Κανείς τους δεν έκανε τόσο θόρυβο όσο εμείς.
Γιώργος Ζ.

Ενημέρωση άρθρου ώρα 16:45
Οταν έγραφα το άρθρο δεν είχε βγει ακόμα η ανακοίνωση για τους υποψήφιους, μέσα στους τρεις προτεινόμενους διαβάζουμε και τo όνομα της ηθοποιού Σούζαν Σάραντον (δείτε ΕΔΩ), δεν ξέρω αν είχαν τη Σούζαν Σάραντον στα υπόψιν οι πάνω από μισό εκατομμύριο υπογράφοντες της online εκστρατείας.
Αυτή η ανακοίνωση των ονομάτων έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ περί μυστικότητας των υποψηφίων και ανακοίνωσης αυτών μόνο με την πάροδο 50 χρόνων όπως είδαμε παραπάνω.
Θα δεχτεί τη πρόταση αυτή η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, έστω και αν παραβαίνει τους κανονισμούς; Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση η οποία σεβάστηκε τους κανόνες που διέπουν τα βραβεία Νόμπελ και παρέμεινε μυστική; Κάτι μου λέει ότι θα περάσουν 50 χρόνια για να μάθουμε.


http://ellinikahoaxes.gr/2016/02/01/nobel-eirinis-ellinika-nisia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html