Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ρόδος:Εκτεταμένος έλεγχος στο Κτηματολόγιο Ρόδου – «Παροπλίστηκε» συγκεκριμένος υπάλληλος


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Μείζον θέμα, με απροσδιόριστες ακόμη διαστάσεις έχει ανακύψει στο Κτηματολόγιο της Ρόδου και έχει ήδη ενεργοποιήσει διαδικασίες ελέγχου από τον Κτηματολογικό Δικαστή.
Σχετικά με την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου ενώ έχει προκληθεί θόρυβος στις τάξεις των δικηγόρων της Ρόδου, από πληροφορία, που θέλει επιτελικό στέλεχος του Κτηματολογίου Ρόδου, να έχει
τεθεί ουσιαστικά στον… «πάγο» μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργεί προσωπικά ο Κτηματολογικός Δικαστής.
Εκατοντάδες έγγραφα και στοιχεία, που ευρίσκοντο στο γραφείο του συγκεκριμένου υπαλλήλου, περνούν το τελευταίο διάστημα από «κόσκινο» ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται σχετικά με την πορεία του ελέγχου και η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι επιτελής του Κτηματολογίου Ρόδου δεν ανταποκρινόταν σε αιτήματα ΔΟΥ της χώρας για την παροχή στοιχείων γύρω από την ακίνητη περιουσία οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου εν συνεχεία να ακολουθήσει η διαδικασία κατασχέσεως αυτών.
Ο επιτελής του Κτηματολογίου διατείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη διαδικασία καθώς στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν τηρείται αλφαβητικό ευρετήριο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση ονομάτων και ΑΦΜ οφειλετών με συγκεκριμένα ακίνητα.
Γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί, όπως έγινε γνωστό, σχετικά και υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι μεταξύ των «δυσμενών» στη λειτουργία της υπηρεσίας, συγκαταλέγεται και το ό,τι τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ προς το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν φέρεται να έχουν πρωτοκολληθεί παρότι είναι έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ δεν αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οφειλέτες από τα Δωδεκάνησα αλλά από την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για τυποποιημένες φόρμες που αποστέλλονται σε όλα τα Υποθηκοφυλάκια και τα κτηματολογικά γραφεία σε αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
Ο έλεγχος πάντως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στις τάξεις του Κτηματολογίου Ρόδου, επικρατεί αναστάτωση και κανείς δεν είναι σε θέση ακόμη να προσδιορίσει που θα καταλήξει.
Στη νήσο Ρόδο υφίσταται συγκεκριμένα κτηματολογικό γραφείο και όχι Υποθηκοφυλακείο και ισχύει, από το έτος 1929, ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, κυρωθέντος τούτου δια του υπ’ αριθ. 132/01.09.1929 διατάγματος του Ιταλού Κυβερνήτου Δωδεκανήσου, ο οποίος και διατηρήθηκε σε ισχύ και μετά την εισαγωγή της Ελληνικής Νομοθεσίας στη Δωδεκάνησο και συγκεκριμένα δυνάμει του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 510/1947, όπου προβλέπεται ρητά ότι οι περί Κτηματολογίου ισχύουσες ήδη στη Δωδεκάνησο διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.
Οι δε διατάξεις του ως άνω Κτηματολογικού Κανονισμού κατισχύουν έναντι των αντιστοίχων διατάξεων του Αστικού Κώδικα, που τυγχάνουν εφαρμογής στη λοιπή Ελλάδα (πλην των νήσων Ρόδο και Κω).
Στα Υποθηκοφυλακεία τηρούνται ονομαστικά ευρετήρια για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου λειτουργεί βάσει της κτηματολογικής μερίδος.
Βέβαια στο άρθρο 43 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η κατάρτιση και τήρηση στο αντίστοιχο Κτηματολογικό Γραφείο ονομαστικού αλφαβητικού ευρετηρίου, ξεχωριστά κατά δημοτική ενότητα, μετά δελτίων φερόντων τα ονόματα υπέρ ων η εγγραφή των ακινήτων, μετά παραπομπών εις τον αριθμόν του τοπογραφικού χάρτου, στον αντίστοιχο Κτηματολογικό Φάκελλο, στον Τόμο και στο Φύλλο του Κτηματολογικού Βιβλίου.
Μάλιστα προβλέπει πως ένα δεύτερο αντίτυπο του Κτηματολογικού Βιβλίου των νήσων Ρόδου και Κω θα φυλάσσεται στα γραφεία της αρμόδιας Οικονομικής Εφορείας.
Για το λόγο αυτό τα ενδιαφερόμενα Κτηματολογικά Γραφεία σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο ορίζεται πως θα στέλνουν αντίγραφα των Κτηματολογικών τους Βιβλίων στις οικείες Οικονομικές Εφορίες και μετά θα μεριμνούν για την ενημέρωση των παραπάνω βιβλίων από υπάλληλό τους.
Ωστόσο τα ονομαστικά αλφαβητικά ευρετήρια του Κτηματολογίου Ρόδου δεν έχουν ενημερωθεί από το έτος 1982 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη διαδικασία να μην ακολουθείται στην πράξη.
Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης αλφαβητικού ευρετηρίου η ΔΟΥ Ρόδου δεν προχωρεί σε κατασχέσεις ακινήτων μέσω της συγκεκριμένης οδού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κτηματολόγιο Ρόδου έχουν αποσταλεί σχετικά αιτήματα κατά δεκάδες από άλλες ΔΟΥ της χώρας.
Σημειώνεται ότι στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε μαζικές διασταυρώσεις των στοιχείων για περίπου 9 εκατομμύρια ιδιοκτησίες που κατεγράφησαν στην Εθνικό Κτηματολόγιο, με εκείνα που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στο έντυπο Ε9.
Εχει γίνει εξάλλου διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, αλλά και ανταλλαγή δεδομένων στοιχείων ακινήτων, μεταξύ της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» («ΕΚΧΑ Α.Ε.») και του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Παρότι εξάλλου το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποβολή δηλώσεων Κτηματολογίου δεν επιτρέπει την διάθεση και επεξεργασία των στοιχείων για άλλους σκοπούς, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην άντληση και διασταύρωση στοιχείων των φορολογουμένων από τα Υποθηκοφυλακεία ως εξής:
– Διασταύρωση δεδομένων του Κτηματολογίου με οφειλέτες. Η διασταύρωση θα αξιοποιείται από τους υπαλλήλους του τμήματος εσόδων των Δ.Ο.Υ και αργότερα από τους ελεγκτές αναγκαστικής είσπραξης, ώστε να προχωρά άμεσα η διαδικασία κατασχέσεως. Έτσι δηλαδή η εφορία θα βρίσκει ποιοι έχουν ακίνητη περιουσία, η οποία και θα κατάσχεται άμεσα για χρέη προς το Δημόσιο.
– Έρευνα για όσους δεν δήλωσαν πισίνες, για να αποφύγουν να πληρώσουν για τεκμήρια και ασφαλιστικές εισφορές, διενεργείται έλεγχος προκειμένου να εντοπισθούν οι μη δηλωθείσες «δεξαμενές κολύμβησης» (sic) σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και την υπηρεσία του Κτηματολογίου.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να εντοπίζουν, να συσχετίζουν και να ελέγχουν, για παράδειγμα, το ακριβές γεωγραφικό σημείο ή την επιφάνεια των κτηρίων, τα υπόγεια, τις σοφίτες, τις θέσεις στάθμευσης κλπ.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των Δικηγόρων η αυστηριοποίηση των διαδικασιών εισόδου στο αρχείο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι και το ακόλουθο εξώδικο του νομικού συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Φιλιππάκου:
«Θέμα: Είσοδος Δικηγόρων στο Κτηματολόγιο.
Σας ενημερώνω για τα εξής:
Χθες 11-4-2016 μετέβην στο Κτηματολόγιο Ρόδου προκειμένου να διενεργήσω έρευνα στα κτηματικά βιβλία. Κατά την είσοδο μου, μου ζητήθηκε να υπογράψω σε βιβλίο που υπάρχει στον χώρο υποδοχής της Υπηρεσίας σας. Αρνήθηκα και κατευθύνθηκα στον χώρο έρευνας των κτηματικών βιβλίων Ρόδου, όπου και υπάλληλος της υπηρεσίας σας μου ζήτησε να επιστρέψω στον χώρο υποδοχής προκειμένου να υπογράψω σε κάποιο βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία και ώρα εισόδου των δικηγόρων στην Υπηρεσία σας.
Παρά την άρνηση μου και την ενημέρωση του υπαλλήλου σας ότι αυτό είναι παράνομο αφού η είσοδος των δικηγόρων είναι ελεύθερη χωρίς κανένα περιορισμό παρά μόνο με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας , οι υπάλληλοι σας συνέχισαν να με παρενοχλούν ζητώντας μου επιτακτικά να συμμορφωθώ !! γιατί διαφορετικά οι ίδιοι θα είχαν πρόβλημα (προφανώς από τους προϊσταμένους τους).
Τόσο η ύπαρξη του βιβλίου αυτού όσο και η απαίτηση σας να εξαρτήσω την είσοδο μου στο Κτηματολόγιο Ρόδου από ενέργειες (υπογραφή στο βιβλίο) πέραν της περιοριστικά προβλεπομένης μόνο επίδειξης της επαγγελματικής μου ταυτότητας είναι παράνομες αφού παραβιάζουν το Κώδικα Δικηγόρων ( Ν. 4194/2013) άρθρο 34 παρ. 2 και την Εγκύκλιο ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/27509 του Υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης η οποία σημειωτέον και έχει αναρτηθεί ΑΔΑ: ΒΛ1ΨΧ-878 και σας έχει κοινοποιηθεί με την υποχρέωση ενημέρωσης των μυπαλλήλων σας και παράλληλα συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα για όλους τους υπαλλήλους κατά την έννοια του νόμου (προϊσταμένους και υπαλλήλους).
Πέραν αυτών είναι σε αντίθεση και παραβιάζει και τις διατάξεις του νόμου περί
προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ( Ν. 2472/1997).
Παρέλκει δε νομίζω να σας θυμίσω ότι καμιά απόφαση σας περί οργάνωσης της εσωτερικής λειτουργίας της Υπηρεσίας σας ΔΕΝ μπορεί να καταργήσει διάταξη νόμου, και συνεπώς πρέπει άμεσα να άρετε την όποια απόφαση σας που περιορίζει ή εξαρτά το δικαίωμα μου ως δικηγόρου να εισέρχομαι ελεύθερα στην Υπηρεσία σας.
Συνεπώς και προς αποφυγή περαιτέρω ενεργειών εκ μέρους μου σας ζητώ να απέχετε στο εξής από τις παραπάνω περιγραφόμενες παράνομες και αυθαίρετες απαιτήσεις σας.
Στον Δικηγορικό Σύλλογο στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, η παράκληση είναι να ενεργήσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του».



 Πηγή:
www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html