Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Πως στήνεις ένα "μικρό οικιακό σαλιγγαροτροφείο"



επιμέλεια επιλογής/σύνθεσης κειμένων: Γιώργος Ανεστόπουλος
Περί διατροφικής αξίας σαλιγκαριών

Η σάρκα του σαλιγκαριού έχει την εξής χημική σύσταση με διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, την διατροφή, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Είδος
Σαλιγκαριού
Νερό
Πρωτεΐνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Τέφρα(άλατα)
Πομάτια
80,50
14,00
1,70
1,90
1,90
Ασπέρσα
79,46
14,56
0,69
3,87
1,42
Λουκόρουμ
80,59
12,94
0,63
4,38
1,77

Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σε πολύτιμα άλατα, φτωχή σε λίπος (4 φορές λιγότερο από το βοδινό και 6 από το τυρί) και δίνει ελάχιστές θερμίδες. Η θρεπτική αξία τους ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες τους αποτελούνται από τα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ότι έχουν 10 φορές λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές των σαλιγκαριών, πολλές όμως μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους.

Γενικά τα σαλιγκάρια καταναλώνονται βραστά, τηγανητά, με σάλτσα, οφτά (στην σχάρα ή στα κάρβουνα) και στον φούρνο. 
Οι συνταγές, ανάλογα με την προετοιμασία των σαλιγκαριών που χρησιμοποιούνται, κατατάσσονται σε τρεις ομάδες:

Συνταγές για σαλιγκάρια με το κέλυφος.
Συνταγές για σαλιγκάρια αποκελυφωμένα.
Συνταγές για σαλιγκάρια ξαναγεμισμένα.

Τα σαλιγκάρια βγαίνουν δυο φορές τον χρόνο. Στα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου για να φάνε και στα μέσα Μαρτίου για να αναπαραχθούν.

https://lykawn.wordpress.com
.......................

Μέρος 2ο

Πως να φτιαξετε ενα μικρο σαλιγκαροτροφειο


Αυτην την εποχη (Φεβρουάριο) τα σαλιγκαρια βρισκονται σε χειμερια ναρκη περιπου 5 εκατοστα κατω απο το εδαφος,



περιμενοντας την ζεστη της Ανοιξης για να ξαναβγουν στην επιφανεια συνεχιζοντας τον κυκλο αναπτυξης τους.Αν εχετε κηπο πιθανον να εχετε μαργαριτες και αλλα αγριοχορτα που θελετε να βγαλετε.Ξεριζονωντας τις μαργαριτες,( αν εχετε αμμωδες εδαφος που ευνοει τα σαλιγκαρια),θα βρειτε σε μερικες ριζες σαλιγκαρια που βρισκονται ακομα σε χειμερια ναρκη και θα το καταλαβετε απο το πωμα που υπαρχει στην εισοδο του κελυφους.



Μαζευτε αυτα τα σαλιγκαρια(10-20) και ετοιμαστε το καινουργιο τους σπιτι.Εγω ειχα ενα παλιο γυαλινο ενυδρειο στην αποθηκη που ειναι τελειο για την εκτροφη και την παρατηρηση τους,εσεις εαν δεν εχετε μπορειτε να παρετε απο ενα καταστημα πλαστικο ενυδριο που ειναι φθηνο και ελαφρυ.



Για να φτιαξουμε το νεο σπιτι των σαλιγκαριων ,βαζουμε αμμωδες χωμα μια στρωση περιπου 3εκ.(ειναι σημαντικο να μην κανει λασπη το χωμα),παιρνουμε με το φτυαρι προσεκτικα,μαζι με την ριζα χαμηλη βλαστηση απο την περιοχη που πηραμε τα σαλιγκαρια και την τοποθετουμε μεσα στο σαλιγκαροτροφειο μας δημιουργωντας ενα μικρο οικοσυστημα.
Επειτα συμπληρωνουμε χωμα ωστε να καλυφθουν οι ριζες των φυτων συνολικου παχους 7-10εκ. Αυτη η ποσοτητα χωματος θα δωσει την δυνατοτητα στα σαλιγκαρια να σκαψουν και να αποθεσουν τα αυγα τους οταν ερθει η ωρα.


Στην συνεχεια βρεχουμε το χωμα με λιγο νερο κατα προτιμηση με ενα ψεκαστηρα χειρος ωστε να τους παρεχουμε την υγρασια που τοσο χρειαζονται.Τοποθετουμε τα σαλιγκαρια στο νεο τους περιβαλλον και ειναι ετοιμο το μικρο σας σαλιγκαροτροφειο.

Πολλα απο τα σαλιγκαρια σας και μονο απο την θερμη των χεριων σας μπορει να ξυπνησουν,αν δεν εχει ξυπνησει κανενα μην ανησυχειτε, μολις τα βαλετε στον χωρο που τους ετοιμασετε θα αφυπνιστουν.

Οι αναγκες τους ειναι μικρες ,ενα φυλλο μαρουλι θα τα κανει ευτυχισμενα καθως και λιγη υγρασια ,ψεκαζοντας οταν βλεπεται να στεγνωνουν τα φυλλα των φυτων που εχετε τοποθετησει στο σαλιγκαροτροφειο σας.
Τα σαλιγκαρια ειναι ερμαφροδιτα αλλα και ανεπαρκη που σημαινει οτι ολα γεννανε εφοσον προηγηθει ο ''ερωτας'' που θα τα γονιμοποιησει για να αποθεσουν στην φωλια τους 40 -90 αυγα με διαρκεια επωασης 15-20 ημερες πραγμα που σημαινει οτι τα 10 σαλιγκαρια σε ενα χρονο μπορει να εχουν γινει ανετα 400 : )

.Αν εχετε παιδια θα ενθουσιαστουν με την παρατηρηση και συντηρηση τους,αν σκεφτεστε την καλιεργεια τους αυτος ο τροπος θα σας εξοικοιωσει με το σαλιγκαρι πριν κανετε οποιαδηποτε επενδυση και τελος αν τα τρωτε θα μπορειτε να κανετε την δικη σας φυσικη εκτροφη σαλιγκαριων προσαρμοζοντας την, στις αναγκες σας.
Καλα να περασετε :-)


.....................

Μέρος 3ο:

Ως επίλογος...

....περί του "πως αναπαράγονται" τα σαλιγγάρια...

(μην σκάτε για το πως θα ξεχωρίσετε το αρσενικό από το θηλυκό τις δύσκολες μέρες για να στήσετε το σαλιγκαροτροφείο σας...διαβάστε το απολαυστικό κείμενο παρακάτω...και θα καταλάβετε)

του Δημ. Καμπουράκη

"...Εμείς στην Κρήτη τρελαινόμαστε για σαλιγκάρια. Δεν τα θεωρούμε μεζεδάκι που τρώμε καμιά φορά, αν τύχει… Είναι μέσα στον κορμό της διατροφής μας. Γι’ αυτό και ξεχυνόμαστε μαζικά στα χωράφια για να τα μαζέψουμε, όταν ξεπροβάλουν από τις τρύπες τους. 

Οι χοχλιοί «βγαίνουν» και περιδιαβαίνουν δυο φορές τον χρόνο. Στα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου για να φάνε και στα μέσα Μαρτίου για να αναπαραχθούν. Τον Οκτώβρη βοσκάνε, τον Μάρτη κάνουν έρωτα. 

Τότε βγαίνουμε κι εμείς με τα καλάθια και τους ρημάζουμε. Την άλλη μέρα είναι στο τσουκάλι μας.

Ας ξαναπάμε στο σεξ. 

Το ταπεινό σαλιγκάρι θεωρείται ο πιο προωθημένος ερωτικά οργανισμός του πλανήτη. 
Γιατί; 

Το σαλιγκάρι είναι ερμαφρόδιτο, έχει δηλαδή πάνω του θηλυκό και αρσενικό μέρος, ολοκληρωμένα και τα δύο. 

Όμως δεν αυτογονιμοποιείται, όπως άλλα ερμαφρόδιτα. Για να υπάρξει ερωτική πράξη χρειάζονται δύο σαλιγκάρια. 

Ενώνονται με τον ακόλουθο πρωτοφανή τρόπο: 

Το αρσενικό μέρος του ενός γονιμοποιεί το θηλυκό μέρος του άλλου, ενώ την ίδια στιγμή του αρσενικό μέρος του άλλου γονιμοποιεί το θηλυκό μέρος του ενός. 

Ασύλληπτο για τα πεπερασμένα όρια της ανθρώπινης ερωτικής εμπειρίας. Όμως, αυτή η άκρως ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη ένωση, δεν μπορεί να γίνει μέσα στον ελάχιστο χώρο που κουρνιάζουν. 

Πρέπει να βγουν έξω, όπου είναι εκτεθειμένα στους αδηφάγους σαλιγκαροφάγους...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html