Φέτος συμπληρώνονται αισίως δέκα χρόνια ζωής για το «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο». Εκατοντάδες είναι οι «μαθητές» της τρίτης ηλικίας που πέρασαν από τα θρανία του και δεκάδες οι σειρές μαθημάτων που διδάχτηκαν στις τάξεις του. Θέματα από
ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής ιστορίας, φιλοσοφίας, τέχνης, γλώσσας και μυθολογίας έγιναν κτήμα μιας γενιάς που για ποικίλους λόγους είχε στερηθεί το δικαίωμα στη μόρφωση… Τώρα, όμως, είναι καιρός για καινούργια βήματα εμπρός.
Μια νέα εποχή ανατέλλει για το «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο» χάρη σε μια ανανεωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση που απευθύνεται σε νεότερες σχετικά γενιές –και στις δύο γλώσσες– με κύκλους μαθημάτων, σεμινάρια και σειρές διαλέξεων. Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τους καθηγητές και τα προγράμματα, ξεκινώντας το δικό σας ταξίδι στις διαδρομές της ελληνικής κληρονομιάς. Υπό την αιγίδα πάντα του Κέντρου Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας, το αναγεννημένο «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο» σας εγγυάται μια υπεύθυνη, πλούσια και μοναδική μορφωτική εμπειρία.
Το πρώτο εξάμηνο επρόκειτο να αρχίσει χθες (26 Φεβρουαρίου) με τα μαθήματα της Κυριακής. Αυτή τη φορά, όμως, τα μαθήματα χωρίζονται σε 3 ενότητες 4 συναντήσεων (αντί για 2 ενότητες 6 συναντήσεων όπως ήταν μέχρι τώρα). Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα γίνεται πιο ξεκούραστο, ευέλικτο και συνάμα πλούσιο.
Για το πρώτο εξάμηνο τα μαθήματα της Κυριακής (3-6μμ, στο κτίριο της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν.Ο, 394-396 Princes Hwy, Rockdale) έχουν το εξής γενικό θέμα: Εισαγωγή στον αρχαίο ελληνικό χωρόχρονο. Παράλληλα, την Τετάρτη, 1 Μαρτίου ξεκινούν και τα μαθήματα της Τετάρτης (7-9μμ, στον ίδιο χώρο) στην αγγλική γλώσσα. Για όλο το 2017 τα μαθήματα αυτά –τα οποία, σημειωτέον, θα έχουν σεμιναριακό χαρακτήρα– είναι αφιερωμένα στη θεματική: In Search of the Sacred in Hellenic Philosophy: From the Pre-Socratics to the Neo-Platonists. Επίσης, εντός του Μαρτίου θα αρχίσει και μία σειρά μηνιαίων διαλέξεων στα αγγλικά με θέματα επίκαιρου ενδιαφέροντος για το ευρύ κοινό. Οι σχετικές ημερομηνίες και τα ονόματα των ομιλητών θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα με ειδικό δελτίο τύπου.
Διδάσκων: Δρ Βασίλης Αδραχτάς.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ
Θεματικές συναντήσεων
Πρώτη σειρά μαθημάτων (26/2 – 19/3)
1. Καταμεσής στο Αιγαίο – Κυκλάδες, το λίκνο των Ελλήνων (26/2)
2. Το νησί του Μίνωα: η ηγεμονία της Κρήτης (5/3)
3. Η μεγάλη συνάντηση: ουρανόχθονες και αυτόχθονες (12/3)
4. Οι Έλληνες γεννιούνται – Η κυριαρχία των Μυκηνών (19/3)
Δεύτερη σειρά μαθημάτων (2/4 – 30/4)
1. Οι «Σκοτεινοί Αιώνες» – Το άπλωμα του Αιγαίου (2/4)
2. Ένας νέος κόσμος – Η εμφάνιση της πόλεως (9/4)
3. Η δημοκρατία και οι αντίπαλοί της – Η Αθήνα και οι άλλοι (23/4)
4. Αλέξανδρος ο Μέγας: η διάρρηξη του Ελληνικού (30/4)
Τρίτη σειρά μαθημάτων (14/5 – 4/6)
1. Η ελληνιστική αυτοκρατορία – Ο εξελληνισμός των βαρβάρων (14/5)
2. Αθήνα και Ρώμη: η ελληνορωμαϊκή συμβίωση (21/5)
3. Αθήνα και Ιερουσαλήμ: σύγκρουση ή σύγκραση; (28/5)
4. Αποστολή εξετελέσθη! – Η έκλειψη των Ελλήνων (4/6).
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο εν λόγω κύκλος μαθημάτων έχει ως θέμα αυτό που είθισται να ονομάζεται αρχαία ελληνική ιστορία, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένα χωροχρονικό ανάπτυγμα που εκκινώντας από το Αιγαίο κατέλαβε τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή μέσα σ' ένα διάστημα 3.500 χρόνων. Στις επιμέρους σειρές των μαθημάτων θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις κατευθυντήριες διεργασίες που διαμόρφωσαν, εμπέδωσαν, επέβαλαν και εν τέλει σφράγισαν το αρχαίο ελληνικό φαινόμενο. Βασική αρχή του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων είναι ότι ο Ελληνισμός υπό την ευρεία έννοια δεν ήταν εξαρχής κάτι το δεδομένο, αλλά αντιθέτως ένα επίτευγμα που κάποτε ολοκλήρωσε την πορεία του στον χώρο και τον χρόνο μέσω της αυθυπέρβασής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html