Μέσα στο Ιδαίον Άντρον, τον τόπο γέννησης του Διός, υπήρχε ένα σμήνος μελισσών. σύμφωνα με την Παράδοση, τις είχε φέρει η Νύμφη Μέλισσα για να θρέφει με μέλι τον νεαρό Θεό, που μεγάλωνε ασφαλής στο Κρητικό σπήλαιο. Όταν ο Δίας μεγάλωσε, θέλησε να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς τα χρήσιμα έντομα- άλλαξε το χρώμα τους σε ολόχρυσο και τις έκανε απρόσβλητες από το κρύο, τους ανέμους και τα χιόνια του Ψηλορείτη. Έτσι, θεωρήθηκαν ως ένα από τα ιερά ζώα του Διός.
Οι άγριες μέλισσες συνέχισαν να ζουν ανενόχλητες στον χώρο τους- η κυψέλη τους είχε γίνει τόσο μεγάλη,ώστε είχε καλύψει σχεδόν όλη την οροφή του Ιδαίου. Σαν φύλακες, προστάτευαν τα μυστήρια της σπηλιάς, καθώς λέγεται ότι μια φορά το χρόνο μια μεγάλη φωτιά ξεπηδούσε από τα ενδότερα του Ιδαίου- αυτό συνέβαινε επειδή το αίμα από τη Γέννηση του Θεού ανάβλυζε από το έδαφος της σπηλιάς. Το μέρος ήταν απαγορευμένο για τα μάτια των θνητών.
Ο πειρασμός του άθικτου μελιού ήταν μεγάλος για τέσσερις θνητούς. Ο Λάϊος, ο Κελεός, ο Κέρβερος και ο Αιγωλιός, ντύθηκαν με χάλκινες πανοπλίες και κατάφεραν να μπουν στο σπήλαιο, τρυγόντας όσο πιο πολύ μέλι μπορούσαν. Το βλέμμα τους όμως έπεσε πάνω στα σπάργανα του Δία, που φυλάσσονταν μέσα στη σπηλιά, καθώς και στα ίχνη από το αίμα της γέννησής του. Η ασέβειά τους έκανε τις πανοπλίες να πέσουν από πάνω τους.
Αμφορέας που απεικονίζει τους τέσσερις κλέφτες του μελιού γυμνούς, να δέχονται την επίθεση των μελισσών. 550 π.κ.ε. Βρετανικό Μουσείο.
Ο Μέγιστος κατάλαβε τι γινόταν στο Ιερό του Σπήλαιο και αμέσως σήκωσε τον κεραυνό του για να σκοτώσει τους ιερόσυλους. Τον σταμάτησαν όμως οι Μοίρες και η Θέμιδα, γιατί δεν επιτρεπόταν να πεθάνει θνητός μέσα στον Ιερό χώρο. Έτσι, ο Δίας μεταμόρφωσε τους τέσσερις κλέφτες σε πουλιά- από κείνη τη μεταμόρφωση προήλθαν οι γλάροι,οι τρυποκάρυδοι, οι κούκοι και οι κουκουβάγιες, αν και οι απόψεις ως προς τα είδη των πτηνών διαφέρουν. Παρά την ιεροσυλία, τους τα πουλιά αυτά ήταν καλοί οιωνοί, γιατί είχαν αντικρύσει το Ιερό αίμα της Γέννησης και τα σπάργανα του Δία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html