Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα

Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα?

 Μετά τον γάμο, η αρχαία Αθηναία, σαν κυρία (δέσποινα) πλέον του σπιτιού είχε το καθήκον να φροντίζει τον άντρα (δεσπότη) και τα παιδιά της, τους άρρωστους σκλάβους, να διαχειρίζεται τα οικονομικά του σπιτιού (ταμιεία), να εποπτεύει τις δουλειές των

σκλάβων και φυσικά να ξέρει να υφαίνει και να κεντάει καλά, αφού τα ενδύματα ήταν χειροποίητα και αυτή ήταν η βασική και η μόνη εκπαίδευση που είχε λάβει από τη μητέρα της.


Οι αρχαίες Αθηναίες σπάνια έβγαιναν έξω ασυνόδευτες. Ο Ξενοφώντας στην πραγματεία του «Οικονομικός» (7.35-37), παροτρύνει τις παντρεμένες γυναίκες να στέλνουν έξω τους σκλάβους για τα ψώνια στην Αγορά ή για να πάρουν νερό από τις δημόσιες κρήνες και να μπορεί να κατευθύνει σωστά τους υπόλοιπους στις δουλειές του σπιτιού, αφού αυτή ήταν η κύρια υπεύθυνη του νοικοκυριού της. Βέβαια αυτό δεν ίσχυε για τις γυναίκες των κατώτερων τάξεων οι οποίες μπορούσαν να κυκλοφορούν έξω μόνες τους ελεύθερα και να κάνουν τα ψώνια τους στην Αγορά, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν σκλάβους.

Υπάρχει η άποψη ότι η γυναίκα της αρχαίας Αθήνας έμενε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στο σπίτι, όμως υπήρχαν αφορμές κατά τις οποίες έβγαιναν ασυνόδευτες και συνήθως σχετίζονταν με θρησκευτικά δρώμενα.

Οι γυναίκες της αρχαίας Αθήνας δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα. Νομικά, και η θέση τους ήταν κατώτερη από τους άνδρες αφού δεν μπορούσαν να αγοράσουν ή να πουλήσουν γη και, αν και είχαν δικαίωμα να αποκτήσουν περιουσία μέσω προίκας, κληρονομιάς ή δώρου, τη διαχειριζόταν για λογαριασμό τους ο νόμιμος κηδεμόνας τους (δηλαδή ο πατέρας τους ή ο σύζυγός τους).

Αν και γενικά η νόρμα ήταν οι γυναίκες να μην δουλεύουν, ο ρήτορας Δημοσθένης (57.45) μας πληροφορεί ότι μία από τις επιπτώσεις της φτώχειας που έπληξε την Αθήνα, μετά την ήττα της στον Πελοποννησιακό πόλεμο ήταν ότι πολλές γυναίκες έπρεπε να βγουν για δουλειά, συνήθως ως νοσοκόμες, υφάντριες και συλλέκτριες σταφυλιών.

Φωτογραφία: Μελανόμορφη υδρία με γυναίκες στη δημόσια κρήνη, 510-500 π.Χ., Metropolitan Museum of Arts (Α.Ε.: 06.1021.77).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html