Η μουσταλευριά, το αγαπημένο γλυκό του φθινοπώρου, δεν είναι μια απλή παραδοσιακή συνταγή· είναι ένας ζωντανός δεσμός με τις αρχαίες μας ρίζες. Ο φρέσκος μούστος, χυμός του σταφυλιού και δώρο του θεού Διονύσου, αποτελούσε από την αρχαιότητα βάση για
εδέσματα που θυμίζουν τη σημερινή μουσταλευριά.Μούστος στην αρχαιότητα
• Ο Θεόφραστος (372–287 π.α.χ.χ) αναφέρει τον μούστο ως προϊόν εξαιρετικής αξίας, που χρησιμοποιούταν όχι μόνο στην οινοποίηση αλλά και σε διατροφικές παρασκευές.
• Ο Αθήναιος, στο έργο του Δειπνοσοφισταί (XIV, 647d), αναφέρει τα λεγόμενα παλάθη, γλυκίσματα φτιαγμένα με μούστο και αλεύρι:
«Παλάθην δὲ καλοῦσι τὴν ἐκ γλεύκους πεπηγμένην τροφήν.»
(«Παλάθη ονομάζουν την τροφή που πήζει από τον μούστο.»)
• Αυτές οι πρώιμες παρασκευές, γνωστές και ως τραγήματα, θεωρούνται οι πρόδρομοι της σημερινής μουσταλευριάς.
• Σε αγροτικά συμπόσια, ο μούστος (οἶνος γλεῦκος) βρασμένος με στάρι αποτελούσε θρεπτικό φαγητό, δίνοντας δύναμη μετά τον τρύγο.
Συμβολισμός και θεότητες
Η σύζευξη σταφυλιού και δημητριακών δεν ήταν τυχαία.
• Ο Διόνυσος συμβόλιζε τον καρπό του αμπελιού, τη χαρά και τη γονιμότητα.
• Η Δήμητρα, θεά των σιτηρών, προστάτευε το σιτάρι, τη βάση της διατροφής.
Η αρχαία «μουσταλευριά» λοιπόν εξέφραζε την ένωση δύο ιερών δώρων της γης.
Από την αρχαιότητα στο σήμερα
Στην αρχαιότητα η γεύση ήταν απλή: η φυσική γλυκύτητα του μούστου συνδυασμένη με αλεύρι ή σιτάρι. Με τα χρόνια, ιδίως στη βυζαντινή και μεταγενέστερη εποχή, εμπλουτίστηκε με καρύδια, κανέλα, σουσάμι, δίνοντάς της τη σημερινή γευστική πληρότητα.
Ένα γλυκό-γέφυρα μέσα στους αιώνες
Σήμερα, κάθε φορά που απολαμβάνουμε τη μουσταλευριά, δεν γευόμαστε απλώς ένα εποχιακό γλυκό· γευόμαστε την ίδια ουσία που έτρωγαν οι πρόγονοί μας: τον μούστο και το σιτάρι. Είναι μια γευστική συνέχεια της ιστορίας, που μας ενώνει με τον τρύγο, τη γη και την παράδοση.
Η μουσταλευριά δεν είναι μόνο γλυκό· είναι ένα κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που φέρνει στο σήμερα τη σοφία και τη νοστιμιά της αρχαίας Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html