Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"Φορολογούνται και οι αιμοδότες" κι άλλες τρίχες κατσαρές


Η Ένωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ε. Καβάλας, έδωσε τροφή για ένα πιασάρικο θέμα, που διαστρεβλωμένο από το ράδιο αρβύλα του διαδικτύου, έφτασε να ... παίζει ως "φορολογούν και τους αιμοδότες" ή ακόμη πιό λαϊκιστικά "φορολογούν και το αίμα" κι άλλες τέτοιες τρίχες. Βεβαίως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό (και απολύτως δικαιολογημένη από την φορολογική επιδρομή) να ξεσπάσει εναντίον της "εξουσίας", αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να είναι κανείς σωστά πληροφορημένος.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν επεβλήθη τέλος επιτηδεύματος στην αστική μ.κ. εταιρεία, όπως προβλέπει ο νόμος. Το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται αυτόματα από το πρόγραμμα του taxisnet σε όλες τις ατ.επιχειρήσεις, Ο.Ε, Ε.Π.Ε. Ε.Ε. Α.Ε. Ι.Χ.Ε. και Αστ.Μ.κ. Εταιρείες. Ο υπολογιστής δεν έχει κρίση για να εξετάσει το σκοπό της αστικής μ.κ.ε.
Άλλωστε το τέλος επιτηδεύματος κρίθηκε οριστικά νόμιμο από το ΣτΕ (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=523286), κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που προκάλεσαν οι δικηγορικοί σύλλογοι.
Κι αυτό γιατί όπως απεφάνθη το ΣτΕ "επιβλήθηκε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και επομένως προς εξυπηρέτηση κρατικών εν γένει σκοπών (αντιμετώπιση των γενικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας)"
Βεβαίως, είναι ένας δυσάρεστος φόρος , όπως όλοι οι φόροι και είναι ευχάριστο για όποιον τον πληρώνει να ακούει κάποιους να ζητούν την κατάργησή του. Ευχάριστο είναι να ακούει κανείς "να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ", "να μειωθεί ο ΦΠΑ", να καταργηθεί το ένα, να καταργηθεί το άλλο, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η πραγματικότητα: για να πληρώσει το οποιοδήποτε κράτος μισθούς και συντάξεις (σε όλο τον πλανήτη), έχει δύο τρόπους: ή θα φορολογεί ή θα δανείζεται. Στην Ελλάδα επί 40 χρόνια διαλέγαμε το δεύτερο, που είναι ευχάριστο και φέρνει ψήφους. Δυστυχώς όμως, οι κακούργοι δανειστές, ενίοτε ζητούν πίσω τα δανεικά και τότε ανασύρεται βίαια η πρώτη λύση.

Για το συγκεκριμένο θέμα, μένει να αποφασίσουμε ως κοινωνία: να απαλλαγούν οι αστικές μ.κ.ε, από το τέλος επιτηδεύματος κι αν ναι, ποιοί θα ανα-πληρώσουν τα έσοδα; Μήπως να αυξηθεί το τέλος στους υπόλοιπους επιτηδευματίες;

Ο φορέας που διαμαρτύρεται είναι "αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία", η οποία φορολογείται όπως όλες οι αστικές εταιρείες, μόνο για έσοδα που προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως ενοικίαση ακινήτων, διοργάνωση χορών κλπ. Είναι γνωστή η πρακτική διαφόρων επιχειρηματιών, που για να φοροαποφύγουν, δημιουργούσαν συλλόγους-σφραγίδες μέσω των οποίων πουλούσαν βιβλία, διοργάνωναν συναυλίες, εξέδιδαν εφημερίδες και εισέπρατταν διαφημίσεις κλπ. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει απαθές το κράτος, σε τέτοιες κουτοπονηριές, γιατί τελικά την πληρώνουν και πάλι οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Η απάντηση του Υπουργείου:


 
 
 http://taxalia.blogspot.gr/2014/11/blog-post_862.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html