Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΙΟΙ Ιάκωβος Βασιλικός Ηρακλείδης Μαρκέτιος (1523 – 8 Νοεμβρίου 1563)




"Αφού πρώτα μετέτρεψε την πρωτεύουσα της ηγεμονίας του Σουτσεάβα σε κέντρο ελληνικών και ανθρωπιστικών σπουδών και επίσης ίδρυσε Πανεπιστήμιο στο Κοτνάρ με πλουσιότατη βιβλιοθήκη, άρχισε να οργανώνει την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Οθωμανούς και Ενετούς, συνεργαζόμενος με τον
Διασσωρηνό που είχε αναλάβει την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Ενετούς. Όταν όμως δήμευσε τον πλούτο της ορθόδ...οξης Εκκλησίας για να κόψει νόμισμα και να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία, οι ρασοφόροι εξήγειραν εναντίον του τους θρησκόληπτους βογιάρους, που τον πολιόρκησαν μαζί με μόνον 600 Ούγγρους μισθοφόρους του τον Αύγουστο του 1563 στην Σουτσεάβα.
Μετά από πολιορκία 3 μηνών, ο 40χρονος Βασιλικός έπεσε στα χέρια των εχθρών του έπειτα από προδοσία ενός Τούρκου Σαντζάκμπεη που του είχε εγγυηθεί ελεύθερη αναχώρηση και αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον αρχηγό των ορθόδοξων βογιάρων Στέφαν Τόμσα που τον απεκάλεσε «τύραννο» και «περιφρονητή του Θεού και όλων των θρησκειών». Προηγουμένως υπέστη λυντσάρισμα και άγριο ξυλοκόπημα με ρόπαλα, την ίδια μοίρα είχε δε και ο σύντροφός του Ι. Προυτίντζης.
Τα δέρματα των κεφαλιών τους τα γέμισαν με άχυρα και τα έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη, δώρο στον Σουλτάνο. Την σύζυγό του την έκλεισαν σε μοναστήρι, του υιού του Δημητρίου του έκοψαν την μύτη και έπνιξαν στην κούνια της την μικρή θυγατέρα του. Οι ορθόδοξοι Μολδαβοί χρονογράφοι σπίλωσαν βεβαίως και την μνήμη του, περιγράψαντες την αρχή του ως «τυραννική» («και έγεινεν ανήμερος τύραννος απάνω εις εκείνους οπού εχωρίζοντο από τας γυναίκας των και έπερνον άλλας... και δια ταύτα, και δια την πίστην την ορθόδοξον, οπού δεν την βαστούσεν, ότι εις την εκκλησίαν σπανίως ήρχετο, τον εμίσησαν») και βεβαίως η Εκκλησία φρόντισε να διαλύσει αμέσως τα σχολεία κλασικής παιδείας και το Πανεπιστήμιο που είχε ιδρύσει."
http://rassias.gr/1087VASILIKOS.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html