Της Ελένης Δασκαλάκη

Ο ιός Ebola έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. Και παρότι οι υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν θορυβηθεί από την εξάπλωσή
του, υπάρχουν ορισμένοι ιοί που είναι πιο επικίνδυνοι από τον Ebola.



Η λύσσα

Τα τελευταία 100 χρόνια η λύσσα έχει εκλείψει ως απειλή για τη δημόσια υγεία, κάνει
όμως συχνά την επανεμφάνισή της  στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον οργανισμό Centers for Disease Control and Prevention – και τα τελευταία χρόνια έχουμε περιστατικά λύσσας σε ζώα και στη χώρα μας. Μετά από τυχόν δάγκωμα άρρωστου από λύσσα ζώου, συνήθως σκύλου ή νυχτερίδας, είναι απαραίτητο να γίνει αντιλυσσικός ορός.

Το πρόβλημα είναι πως το δάγκωμα της νυχτερίδας δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Και η λύσσα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στους ιούς εάν δεν γίνει αντιλυσσικός ορός. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 55.000 άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα.

Η γρίπη

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ τρομαχτική, σκοτώνει όμως κάθε χρόνο πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι ο Ebola. Ο ακριβής αριθμός των θανάτων από γρίπη κάθε χρόνο αποτελεί θέμα διαμάχης μεταξύ των φορέων και των γιατρών, ωστόσο ο οργανισμός Centers for Disease Control and Prevention στις ΗΠΑ τον τοποθετεί κάπου μεταξύ των 3.000 και 49.000.

Η τόσο μεγάλη απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί θάνατοι από γρίπη δεν αποδίδονται στο συγκεκριμένο ιό. Ο ιός της γρίπης είναι υψηλά μεταδοτικός, ασθενούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσοι τελικά καταλήγουν, και σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ 250.000 με 500.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο οφείλονται στον ιό αυτό.

Μεταφερόμενοι από κουνούπια ιοί

Η εξάπλωση μέσω των κουνουπιών ιών όπως δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο κίτρινος πυρετός, σκοτώνουν πάνω από 50.000 ανθρώπους το χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ. Η ελονοσία (η οποία επίσης μεταδίδεται από τα κουνούπια αλλά προκαλείται από ένα παράσιτο και όχι από ιό) σκοτώνει πάνω από 600.000 ανθρώπους ετησίως.

“Ο δάγκειος πυρετός είναι πολύ ενεργός στην Καραϊβική και ταξιδιώτες σε εκείνη την περιοχή επιστρέφουν στις ΗΠΑ με αυτό τον ιό”, αναφέρει ο Dr. Robert Leggiadro, παθολόγος και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα στην Πενσιλβάνια. Οι μολυσμένοι με δάγκειο άνθρωποι που ταξιδεύουν μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια όταν τους τσιμπήσει ένα κουνούπι και μετά το ίδιο κουνούπι τσιμπήσει κάποιον άλλο, λέει ο Dr. Robert Leggiadro.

Ακόμη πιο θανατηφόρος είναι ο κίτρινος πυρετός που είναι πιο εξαπλωμένος στη Λατινική Αμερική και την Αφρική και σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ προκαλεί περίπου 30.000 θανάτους το χρόνο. Λιγότερο θανατηφόρος αλλά επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, μια ιογενής νευρολογική νόσος που εξαπλώνεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσβεβλημένων ανθρώπων δεν θα έχει συμπτώματα, εκτιμάται πως από το συγκεκριμένο ιό έχουν πεθάνει περίπου 1.200 άνθρωποι στις ΗΠΑ από το 1999 που πρωτοεντοπίστηκε εκεί.