Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

H συστηματική ανασκαφή στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα


1 / 5
Εικ. 1. Χάρτης της περιοχής γύρω από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα, όπου έγιναν οι ανασκαφές.
Η ανασκαφή στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα έγινε μεταξύ 2004 και 2011, και αποτέλεσε συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της ΚΕ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Κύριοι στόχοι
της έρευνας ήταν η ανασκαφική τεκμηρίωση της χωροταξίας γύρω από τη θέση Άγιο Πνεύμα, όπου είχε γίνει η προηγούμενη ανασκαφή του 1972/73, η επιβεβαίωση του χρονολογικού φάσματος της χρήσης του χώρου, η προσπάθεια κατανόησης των λατρευτικών δρώμενων και η οριοθέτηση της περιοχής των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (εικ. 1).
Η ανασκαφή επικεντρώθηκε στο πλάτωμα της κορυφής του λόφου και στα βόρεια και βορειοανατολικά της πλαγιάς. Στο σημείο αυτό η πλαγιά είναι πιο ομαλή και διαμορφώνεται σε τρία άνδηρα. Το πρώτο είναι στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η μικρή εκκλησία, το δεύτερο, το οποίο είναι αρκετά στενό (περίπου 3 μέτρα) και μακρύ,  λίγο χαμηλότερα, ενώ το τρίτο και χαμηλότερο είναι το μεγαλύτερο και πλατύτερο και προσφέρεται για τη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων. Και στα τρία άνδηρα υπήρχαν κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ το σύνολο της υπολογιζόμενης έκτασης του ιερού εκτιμάται ότι είναι 1.800 περίπου τετραγωνικά μέτρα.
Στην εικόνα 2 φαίνεται ο κάνναβος που χαράχτηκε για την ανασκαφή και με κίτρινο σημειώνονται οι τομές που ανασκάφηκαν. Οι επιχώσεις ήταν ελάχιστες, ανάμεσα στους φυσικούς βράχους. Συνήθως δεν ξεπερνούσαν το μισό μέτρο. Αρχαιολογικά ευρήματα υπήρχαν τόσο στις επιχώσεις, όσο και ανάμεσα στις σχισμές των βράχων, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αποτελούν αποθέσεις. Ένα από τα σημαντικά κεκτημένα της ανασκαφής είναι ότι διασαφηνίστηκε η στρωματογραφία. Στο μεσαίο άνδηρο, όπου επικεντρώθηκαν οι αρχικές προσπάθειες, οι τομές περιλάμβαναν στην ουσία δύο στρώματα. Το πρώτο, το επιφανειακό και διαταραγμένο, είχε πάχος 10-15 εκ. με σύγχρονες αποθέσεις, ευρήματα μινωικά αλλά και διαφόρων άλλων περιόδων και πολλά οργανικά κατάλοιπα. Το δεύτερο στρώμα, που σε μερικές τομές έσωζε κατά τόπους αδιατάρακτες μικροπεριοχές καθαρά μεσομινωικές, και το τρίτο, το κοκκινωπό φυσικό (terra rossa), όπου τα ευρήματα σταματούσαν. Από το μεσαίο στρώμα προέρχεται ο κύριος όγκος των ευρημάτων, αγγεία και ειδώλια. Οι αδιατάρακτες περιοχές δείχνουν ότι πρόκειται για αρχαίες επιχώσεις, δευτερογενείς. Στις εικόνες 3 και 4 φαίνεται η στρωματογραφία και η όψη της τομής. 
πηγή:http://www.archaiologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html