Το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα απασχολεί χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι έρευνες δεν ξεφεύγουν από τα όρια του εργαστηρίου για να υιοθετηθούν από τις μεγάλες βιομηχανίες.
Γι’ αυτό μας προκάλεσε το ενδιαφέρον το “τεχνητό φύλλο” που δημιούργησε ο Daniel Nocera (βιοχημικός) μετά από δεκαετίες έρευνας, το οποίο μπορεί να φωτοσυνθέσει όπως τα πραγματικά φύλλα εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ακτινοβολία και το νερό.
Το “τεχνητό φύλλο” είναι ουσιαστικά ένα wafer πυριτίου, το οποίο όταν βρέχεται μπορεί να αποδώσει 100watts για 24 ώρες με μόλις 1 λίτρο νερό. Όταν βραχεί, γίνεται διαχωρισμός του υδρογόνου από το οξυγόνο και στη
συνέχεια το υδρογόνο συλλέγεται και αποθηκεύεται σε ειδική κυψέλη καυσίμου.
Σύμφωνα με τον Nocera, το σύστημα αυτό θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγή ενέργειας και μάλιστα έχει βελτιωθεί έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί “βρώμικο” νερό, μη επιτρέποντας στα βακτήρια να σχηματίσουν αποικία στην επιφάνεια του wafer.
“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική καινοτομία που βοηθά στην επίλυση του θεμελιώδους προβλήματος σχετικά με τη χρήση του φύλλου σε αναπτυσσόμενες χώρες και άλλες απομακρυσμένες περιοχές. Ανακαλύψαμε έναν τρόπο να απομονώνουμε τα βακτήρια έτσι ώστε να μη σχηματίζουν βιομεμβράνη επάνω στην επιφάνεια του φύλλου, με αποτέλεσμα ο καταλύτης (το φύλλο) να μπορεί να αυτοθεραπευθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί”
Λέτε να είναι αυτή η λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
[via]
http://www.techgear.gr/artificial-leaf-photosynthesis-69941
/
/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html