Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

1.000.000 ευρώ αποζημίωση για το παλικάρι της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.




Αγωγή 1.000.000 ευρώ κατέθεσε η οικογένεια του ειδικού φρουρού Γιάννη Ευαγγελινέλη που έχασε τη ζωή του στη φονική ενέδρα στου Ρέντη! Νέες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έπεσαν νεκροί στου Ρέντη τον Μάρτιο του 2011. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε σε δις ισόβια τους τρεις από τους τέσσερις δολοφόνους που «θέρισαν» τις ζωές των άτυχων παλικαριών, η οικογένεια του Γιάννη Ευαγγελινέλη κατέφυγε και πάλι στη Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά καταθέτοντας αγωγή, συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ, εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία καταλογίζει σοβαρές παραλείψεις στην Ελληνική Αστυνομία και
κάνει λόγο για «πόλεμο», στον οποίο πήγαν «γυμνοί» -υπακούοντας εντολές- οι δύο αστυνομικοί!
Οι λόγοι
Η οικογένεια του 23χρονου αξιώνει από το Δημόσιο το ποσό αυτό ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη, με αγωγή που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο κείμενο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα η «Espresso», αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η μητέρα και οι δύο αδελφές του νεαρού ειδικού φρουρού ζητούν χρηματική αποζημίωση από το κράτος. Η χαροκαμένη οικογένεια περιγράφει τα περιστατικά της 1ης Μαρτίου 2011, όταν έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών οι δύο αστυνομικοί, και αναφέρεται σε μια σειρά παραλείψεων και λαθών που οδήγησαν στον θάνατό τους.
«Εισιτήριο»
Στην αγωγή η οικογένεια του άτυχου Γιάννη Ευαγγελινέλη απαριθμεί ένα προς ένα τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη των κακοποιών, τα οποία απέβησαν καθοριστικά για την εξέλιξή της. Η έλλειψη συντονισμού, η παρουσία περιπολικών της Αμεσης Δράσης με αναμμένους φάρους που «πρόδωσαν» την παρακολούθηση των υπόπτων, οι διαρροές που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης ήταν μερικά μόνο από τα λάθη που έγιναν και στέρησαν από την επιχείρηση το στοιχείο του αιφνιδιασμού. «Επιπρόσθετα, λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τραγικό και ανεπανόρθωτο συμβάν της συμπλοκής (...) από τον ασύρματο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έγινε λάθος αναφορά και ενημέρωση για το στίγμα των δραστών. Ετσι, ενώ οι δράστες είχαν ήδη στρίψει στην οδό Περικλέους (σ.σ.: στο σημείο όπου στήθηκε η ενέδρα), η ενημέρωση που δινόταν από το Κέντρο ήταν ότι το καταδιωκόμενο όχημα βρισκόταν αρκετά τετράγωνα πιο μακριά από το σημείο που στην πραγματικότητα βρισκόταν» αναφέρει η οικογένεια στην αγωγή, κατηγορώντας απροκάλυπτα τους υπευθύνους της επιχείρησης για τον θάνατο του 23χρονου: «Εξαιτίας της παντελούς έλλειψης οργάνωσης της όλης επιχείρησης δόθηκε η χαριστική βολή στην πορεία της ζωής του Γιάννη μας, καθώς η ίδια η έκταση της επιχείρησης, όπως εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε, κάθε άλλο παρά μονάχα το εισιτήριο προς το ταξίδι στην άλλη ζωή θα μπορούσε να κληρώσει στα παιδιά της ΔΙ.ΑΣ. Ελαχε να είναι ο δικός μας Γιάννης ο πρώτος κληρωθείς του δώρου αυτού που μας πρόσφεραν απλόχερα οι σωρείες επιχειρησιακών λαθών και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας»!
«Κενό»
Οπως καταλήγει η αγωγή, ο θάνατος του Γιάννη άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στις ζωές της μητέρας και των δύο αδελφών του, της Δήμητρας και της Μαρίας, και τους στέρησε τη μοναδική αντρική φιγούρα και παρουσία, αφού ο πατέρας των κοριτσιών έχει αποβιώσει: «Η απώλεια αυτή δεν παύει και δεν θα πάψει ποτέ να σκιάζει τη ζωή μας, βάζοντας συνεχώς φρένο στα όνειρά μας και στον προγραμματισμό της εν γένει ζωής μας. Ολοι εμείς, μητέρα και αδέλφια, είχαμε με τον θανόντα υιό και αδελφό μας στενό δεσμό, καθημερινές επαφές, ανθρώπινες σχέσεις, κατοικούσαμε στο ίδιο σπίτι και από τον αδόκητο θάνατο του προσφιλούς μας προσώπου δοκιμάσαμε θλίψη, οδύνη, στενοχώρια, γι' αυτό και δικαιούμαστε ανάλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστημεν». Για όλους τους παραπάνω λόγους η οικογένεια του θανόντος αξιώνει από το ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 400.000 ευρώ, αν δικαιωθεί η οικογένεια, θα καταβληθούν στη μητέρα του 23χρονου, ενώ από 300.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει το κράτος σε καθεμία από τις αδελφές του.
«Δεν είχαν εξοπλισμό, ούτε και εκπαίδευση»!
Η έλλειψη του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι από τα πιο βασικά, σύμφωνα με το σκεπτικό της αγωγής, καθώς ουσιαστικά έστειλε ως πρόβατα επί σφαγή τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. «Οι συμμετέχοντες στην καταδίωξη δεν έφεραν εξοπλισμό ικανό να αντιμετωπίσει τους βαρύτατα οπλισμένους και επικίνδυνους ληστές, οι οποίοι έγιναν οι μετέπειτα εν ψυχρώ εκτελεστές τους» αναφέρει στην αγωγή η οικογένεια, προσθέτοντας ότι ο θάνατος του πολυαγαπημένου τους Γιάννη, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι, θα είχε αποφευχθεί αν το κράνος που φορούσε ήταν αλεξίσφαιρο ή έφερε ειδικό γιλέκο που εμποδίζει την είσοδο των βλημάτων από πυροβόλο όπλο. «Περαιτέρω, η ελλιπής εκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κάθε άλλο παρά αμελητέα συμβολή έχει στο ολέθριο αποτέλεσμα της αστυνομικής επιχείρησης της 1ης Μαρτίου 2011. Οι αστυνομικοί της ομάδας, στην πλειοψηφία τους παιδιά ηλικίας 21 έως 24 ετών, είναι πρώην “στατικοί” ειδικοί φρουροί για τη φύλαξη κτιρίων και ακολουθούν εκπαίδευση για τη ΔΙ.ΑΣ. μόλις δέκα ημερών, καθώς και κάποιες εμβόλιμες ημέρες κάθε χρόνο» συμπληρώνει η οικογένεια, τονίζοντας πως και η ίδια η Ελληνική Αστυνομία αναγνωρίζει ότι την αποφράδα εκείνη μέρα έλαβε χώρα σωρεία λαθών. «Απόδειξη τούτου», σημειώνουν, «είναι ότι μετά την τραγική απώλεια του παιδιού τους οργανώθηκαν συναντήσεις επί συναντήσεων και σεμινάρια επί σεμιναρίων (...) προκειμένου να αποφευχθούν τα σφάλματα που καταγράφηκαν στην επιχείρηση στου Ρέντη».
«Εστάλησαν σαν πρόβατα στη σφαγή»!
Με αφορμή τη νέα εξέλιξη στην υπόθεση, η «Espresso» επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας Ευαγγελινέλη, τον ποινικολόγο Γιώργο Καρατζογιάννη, ο οποίος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Τα παιδιά της ΔΙ.ΑΣ. εστάλησαν σαν πρόβατα στη σφαγή. Δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν εγκληματικές οργανώσεις με το εκτόπισμα αυτής της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, αλλά το έγκλημα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που το κράτος και η Αστυνομία πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους και να σταματήσουν να λένε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσχέρειες και ότι δεν δύνανται να φροντίσουν τα δικά τους παιδιά, πολύ δε περισσότερο τους πολίτες. Οταν δεν μπορεί η Αστυνομία να προστατέψει τα δικά της παιδιά, θα μπορέσει να προστατέψει την κοινωνία;» αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζογιάννης, καταλήγοντας ότι ο χρόνος που επελέγη να κατατεθεί η αγωγή είναι ο κατάλληλος, αφού πρόσφατα το δικαστήριο δικαίωσε τους δύο πεσόντες αστυνομικούς και τις οικογένειές τους.
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

ΠΗΓΗ:http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/άρθρο/ρεπορταζ/118833/1000000-ευρώ-αποζημίωση-για-το-παλικάρι-της-ομάδας-διασ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html