Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΑΓΡΙΟΙ ΙΠΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!!!ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΣ






Οι γηγενείς ίπποι της Ρόδου υπάρχουν σήμερα λόγο ότι κάποιοι Ποντορείοι {Αρχαγγελίτες} ενέργησαν την ώρα και την στιγμή που έπρεπε, διασώζοντας την μοναδική παγκόσμιος αρχέγονη φυλή αλόγων.

Τα ζώα ζούσαν υπό διωγμό απο τους χωριάτες των τριγυρο χωριών Μαλώνας Αρχαγγέλου Μασάρων Απολλώνων, γιατί έκαναν ζημιές στης καλλιέργειες, ώσπου κάποιοι φιλεύσπλαχνοι πολίτες της ποντόρειας {Αρχαγγέλου} σκέφτηκαν μακροπρόθεσμα και αποτελεσματικά διασώζοντας τα άλογα
κατά πρώτων από τους καλλιεργητές, κατά δεύτερων από τα τσιπούρια που ήταν γατζωμένα κατά χιλιάδες στα ζώα,και κατά τρίτον από ασθένειες που είχαν αποδεκατίσει τον πληθυσμό τους,μεγάλη προσπάθεια όντως γιατί γνωρίζω την κατάσταση από αρχής!!!







Όλοι οι Ρόδιοι να αφουγκρασθούν την προσπάθεια που κάποιοι συμπολίτες μας
κάνουν,,, και να βοηθήσουν όπως μπορεί ο καθένας,





Οι μικρόσωμοι ίπποι της Ρόδου είναι μια σπάνια φυλή ίππων που η παρουσία τους στο νησί χάνετε στα βάθη των αιώνων!!
Υπάρχουν δε και αποδείξεις για την παρουσία τους στο νησί της Ρόδου από την αρχαία Ελλάδα.
Σε ανασκαφές, βρέθηκαν νομίσματα της πόλης της Λίνδου του 500 π.χ.χ που απεικονίζουν τους μικρόσωμους ίππους της Ρόδου.
Αρχαιολογικά ευρήματα (που εκτίθενται  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου) μαρτυρούν ότι μικρόσωμα άλογα υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων στο νησί
Σας φαίνεται ότι το άλογο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι μικρόσωμο σε σχέση με τον αναβάτη του; Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τους μελετητές στη ζωφόρο απεικονίζεται το ελληνικό άλογο που ήταν μικρόσωμο και μάλλον βαρύ.

Aξιος απόγονος, αν όχι και πιστή απεικόνιση του εικονιζόμενου, είναι το μικρόσωμο αλογάκι της Ρόδου, μία από τις έξι ελληνικές φυλές αλόγων (Ηλείας, Μεσσαράς, Πηνείας, Θεσσαλίας και Σκύρου). Τα μικρόσωμα άλογα της Ρόδου είναι  και μια από τις πιο σπάνιες που υπάρχουν στον κόσμο, είναι το δεύτερο μικρότερο άλογο του κόσμου και το μικρότερο στον ελληνικό χώρο, αφού είναι μικρότερο ακόμα και από το συγγενικό του Σκυριανό.
Η ράτσα αυτή εντάσσετε στην  φυλή των αιγαιοπελαγίτικων ίππων.





Το νόμισμα στη φωτογραφία είναι αντίγραφο απο τα νομίσματα που κόπηκαν στο νομισματοκοπείο του βασιλείου της Λίνδου.5π.α.χ.χ 
Ο Σύλλογος Προστασίας του μικρόσωμου ίππου της Ρόδου, «Φαέθων», έχει κάνει αίτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για αναγνώριση της φυλής, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 20 ζώα για να αναγνωρισθεί μια φυλή ενώ στη Ρόδο υπάρχουν μόνο επτά αλογάκια.!!!



ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
 με το νέο αλογάκι που γεννήθηκε το 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html