Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού επέστρεψαν στην Ελλάδα-φώτος



image
Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία τα κυκλαδικά ειδώλια είναι πια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 Tην Παρασκευή 6 Ιουνίου ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού καλωσόρισε τα δύο αριστουργήματα
του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, τα οποία επέστρεψαν από τη Γερμανία στο ελληνικό έδαφος.
Η επιστροφή τους έγινε όταν τελικά απεδείχθη πως οι αρχαιότητες είχαν παράνομα εξαχθεί από την Ελλάδα και ύστερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών αρχών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, καθώς και το μοναδικό ως σήμερα γνωστό τηγανόσχημο σκεύος από χλωριτικό σχιστόλιθο. Οι αρχαιότητες θα εκτεθούν αρχικά στη μεγάλη αίθουσα «του βωμού» και στη συνέχεια θα εμπλουτίσουν τη μόνιμη έκθεση κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα έργα της οποίας προέρχονται από νόμιμες ανασκαφές και είναι τα μόνα που διασώζουν τον πλούτο των πληροφοριών, απαραίτητων για να διεισδύσουμε στον αινιγματικό τους κόσμο.
Η προσθήκη στη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων αυτών των δύο νέων ανέλπιστων ευρημάτων, και κυρίως η άμεση έκθεσή τους, συνιστά νέο πόλο έλξης επισκεπτών και λόγο για να επισκεφθούν ακόμη μια φορά το πρώτο Μουσείο της χώρας μας, το οποίο έχει ήδη γίνει σταθερό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και στελέχη του Κρατικού Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη, το οποίο αποφάσισε να επιστρέψει τις δυο αρχαιότητες.
Πηγή: www.lifo.gr

Από Palmografos.com: Palmografos.com - Δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού επέστρεψαν στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html