Ο Α/ΓΕΕΘΑ μαζί με τον Γερμανό Πρέσβη. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την απόδοση τιμών σε όλους του νεκρούς του Β’Παγκοσμίου Πολέμου ανεξαρτήτου παράταξης
kostarakos2Ο Α/ΓΕΕΘΑ σε απάντηση δημοσιευμάτων που του ασκούσαν σκληρή κριτική για την κατάθεση στεφάνου και απόδοση τιμών στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε για τους Γερμανούς στρατιώτες που χάθηκαν στα Ελληνικά πεδία των μαχών έδωσε την παρακάτω απάντηση. Η απάντηση αυτή ήρθε για να αποσαφηνιστεί ο λόγος της κατάθεσης στεφάνου. Την παραθέτουμε αυτούσια.

Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ

Το ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται την επιλογή του Αρχηγού δίνοντας την εξήγησή του για την παρουσία του στο γερμανικό νεκροταφείο:
«Σε συνέχεια  δημοσιευμάτων αναφερόμενων σε τελετή στην οποία παρέστη ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στα οποία εμπεριέχονται ιδιαίτερα προσβλητικά σχόλια θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η εν λόγω επιμνημόσυνη δέηση  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανικής Πρεσβείας στη μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους λόγω πολέμων και βίαιων καθεστώτων.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται και στη επίσημη πρόσκληση η τελετή  έγινε στη μνήμη των θυμάτων των αγώνων για τον εκτοπισμό της βίας και της τυραννίας απο τον κόσμο και όσων εκδιώχθηκαν με οιοδήποτε τρόπο λόγω θρησκείας, χρώματος ή φυλετικής διάκρισης.
Η επιμνημόσυνη δέηση αναπαύθηκε από εκπροσώπους και σύμφωνα με το λειτουργικό των Ορθόδοξων, Καθολικών, Αγγλικανικων και Προτεσταντικων Εκκλησιών.
Επισημαίνεται ότι στην τελετή συμμετείχε μεγάλος αριθμός κρατών και ιδίως όσα κράτη μετείχαν στους δυο Παγκόσμιους πολέμους των οποίων οι πρέσβεις ή εκπρόσωποι τους κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους των κυβερνήσεων τους αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον σκοπό της τελετής».