Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ερντογάν: Ποιος Άρμστρονγκ; Οι Οθωμανοί πάτησαν πρώτοι στο φεγγάρι



Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν προκαλεί για ακόμη μια φορά με τις δηλώσεις του, δηλώνοντας ότι αυτοί που πάτησαν πρώτοι στο φεγγάρι δεν ήταν άλλοι από τους Οθωμανούς.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι Μουσουλμάνοι- 



Οθωμανοί Τούρκοι κατάφεραν να φτάσουν 300 χρόνια πριν από τον αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ και πως το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο και το τεράστιο για την ανθρωπότητα» έγινε αιώνες πριν από το ιστορικό ταξίδι Apollo 11.
«Αναφέρεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι ήτανο Νιλ Άρμστρονγκ το 1969, στην πραγματικότητα αυτός που κατάφερε να φτάσει πρώτος στον δορυφόρο μας δεν ήταν άλλος από τον Οθωμανό αεροπόρο Lagâri Hasan Çelebi», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. «Ήταν ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο επιτυχημένο ταξίδι στο φεγγάρι το 1635, αφού είχε ξεκινήσει το ταξίδι του δυο χρόνια νωρίτερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα ιστορικά στοιχεία, καταγεγραμμένα από τον Evliya Çelebi, αναφέρουν ότι ο Lagari Hasan Çelebi  ήταν ένας Άραβας έμπορος, που ταξίδευε συνεχώς και κατέγραφε τις εμπειρίες του. Έτσι, σε σημειώσεις του ιστορικού, περιγράφεται η «πτήση» του από το Τοπκαπί της Κωνσταντινούπολης με ένα αυτοδημιούργητο κατασκεύασμα, το οποίο ενεργοποίησε με μπαρούτι, όπως ακριβώς ένα κοινό κανόνι. Στις ίδιες σημειώσεις, αναφέρεται ότι προσγειώθηκε λίγο αργότερα στη θάλασσα.
Ακούγοντας τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς το ακροατήριο του Τούρκου προέδρου ξέσπασε σε γέλια με τον ίδιο να ρωτά γιατί δεν πιστεύουν την ιστορία και να εξηγεί «Γιατί δεν μπορείτε να το πιστέψετε; Επειδή δεν πιστεύετε ότι ένας μουσουλμάνος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι καινούργιος, αφού ακαδημαϊκές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει βάση, οι Οθωμανοί ήταν οι πρώτοι που πάτησαν στο φεγγάρι».
Ο Ερντογάν δεν επιχείρησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς του, ωστόσο ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Lagari Hasan Çelebi δεν υπήρξε ποτέ και ότι αποτελεί αποκύημα της φαντασίας του Evliya Çelebi.
- See more at: http://paradrasi.gr/2015/07/18/%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF/#sthash.F8uTtCC3.HJ8utm81.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html