Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων [1] ανακοίνωσε ότι τα ερείπια μιας βυθισμένης τεράστιας πόλης της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο οικισμός, που χρονολογείται περίπου 4.500 χρόνια παλιός, καλύπτει μια έκταση σχεδόν 49 στρεμμάτων και αποτελείται από πέτρινες αμυντικές κατασκευές, λιθόστρωτες επιφάνειες, μονοπάτια, πύργους, κεραμικά, εργαλεία και άλλα αντικείμενα.
Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ειδικών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στον κόλπο της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα [2] στη Πελοπόννησο, ενώ έψαχναν για ενδείξεις για το αρχαιότερο χωριό στην Ευρώπη. Ενώ είχαν την ελπίδα να βρουν ίχνη που χρονολογούνται πριν τουλάχιστον 8.000 χρόνια, η εύρεση της αρχαίας πόλης δεν είναι λιγότερο σημαντική.
Θέα του Αργολικού από το Terra Submersa |
Η αρχαία ελληνική πόλη βρέθηκε στον κόλπο της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα, στην Πελοπόννησο |
Το Spero News [4] αναφέρει ότι οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από τεράστια πεταλόσχημα θεμέλια δίπλα σε μια γραμμή από τοίχη, τα οποία πιστεύεται ότι ήταν πύργοι άμυνας της πόλης. Ωστόσο, οι κατασκευές είναι μοναδικές και κανείς ποτέ δεν τα έχει ξαναδεί στην Εποχή του Χαλκού στην οποία ανήκουν τα ερείπια. Ο καθηγητής Julien Beck του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δήλωσε ότι τα θεμέλια είναι "μαζική φύσεως, άγνωστης στην Ελλάδα μέχρι τώρα".
"Η σημασία της ανακάλυψης μας οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο μέγεθος. Πρέπει να υπήρχε μια τούβλινη υπερκατασκευή πάνω από το λίθινο θεμέλιο. Οι πιθανότητες να εντοπίσουμε αυτά τα τοίχη κάτω από το νερό είναι εξαιρετικά λίγες. Το πλήρες μέγεθος της εγκατάστασης δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν ξέρουμε γιατί περιβάλλεται από οχυρωματικά έργα", πρόσθεσε ο Beck.
Δείτε επίσης:
- Μεγάλη Ανακάλυψη: Ο Ορείχαλκος το μυθικό μέταλλο της Ατλαντίδας βρέθηκε σε αρχαίο ελληνικό ναυάγιο
- Μυκηναίοι, οι ιππότες του χαλκού -Αινίγματα και Θεωρίες
- Οι Δέκα Κορυφαίες Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις του 2014
- Οι 10 Κορυφαίες Υποθαλάσσιες Ανακαλύψεις του 2014
- ΣΟΚ! Οι Άγγλοι λεηλάτησαν τον τάφο της Αμφίπολης το 1916; - Χρυσά κοσμήματα του Τάφου εκτίθενται στο Λονδίνο (ΦΩΤΟ)
- Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΝΙΒΑΛΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 3ον ΑΙΩΝΑ Π.Χ.Χ
Ένα πλακόστρωτο που πιστεύεται ότι ήταν μέρος του οχυρωματικού περίβολου |
Μια πληθώρα αρχαίων τεχνουργημάτων
Ο Beck εξήγησε ότι η ανακάλυψη της αρχαίας πόλης είναι σημαντική λόγω της ποσότητας και της ποιότητας των χειροποίητων αντικειμένων που ανευρέθηκαν, όπως κεραμικά, κόκκινα κεραμικά, λίθινα εργαλεία, λεπίδες οψιδιανού και χρονολογούνται στην Πρωτοελλαδική εποχή (3200 με 2050 π.Χ.). Στην πραγματικότητα, τα θραύσματα αγγείων παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευκπαίδευσης στην κοντινή παραλία Λαμπαγιαννά που τους οδήγησε τελικά να ανακαλύψουν την πόλη, καθώς ακολούθησαν τα ίχνη των αντικειμένων.
Συνολικά, περισσότερα από 6.000 αντικείμενα ανασύρθηκαν από τα ερείπια, τα οποία ο Beck ονομάζει "παράδεισος του αρχαιολόγου". Οι λεπίδες οψιδιανού πιστεύεται ότι προέρχονται από ηφαιστειακά πετρώματα από το νησί της Μήλου στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, που κατοικείται από την τρίτη χιλιετία.
Οι International Business Times [5] αναφέρουν ότι η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα θα τους επιτρέψουν να "μάθουν περισσότερα σχετικά με το εμπόριο, τη ναυτιλία, και την καθημερινή ζωή αυτής της περιόδου".
Φθαρμένα όστρακα αγγείων που βρέθηκαν στην παραλία Λαμπαγιαννά στην Πελοποννήσο |
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι περαιτέρω έρευνες γύρω από την παραλία Λαμπαγιαννά μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις για το πυκνό δίκτυο των παράκτιων οικισμών που είχαν εξαπλωθεί σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.
Σύνταξη-Επιμέλεια και Μετάφραση κειμένων Μαρία Γεωργακοπούλου
για τα Αόρατα Γεγονότα
Αόρατα Γεγονότα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html