Μια ακόμη «σουπερμαντολίνη» εμφανίστηκε στα γνωστά site της παραπληροφόρησης(με χρονοκαθυστέρηση ως συνήθως).
Γράφει το ανυπόστατο δημοσίευμα:
Ένα “θαυματουργό” μυστικό από την Κίνα, ίσως να αποτελέσει το καλύτερο νέο για όλους τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ένα μείγμα κινεζικών βοτάνων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του διαβήτη έως και 32%.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (Traditional Chinese Medicine – TCM) επικεντρώνεται στην γενικότερη ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να θωρακίζεται απέναντι στις ασθένειες. Αυτό υποσητρίζει ο επικαφαλής της έρευνας δρ Chun-Su Yuan, διευθυντής του Tang Center for Herbal Medicine Research.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 389 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν εξασθενημένη ανοχή στην γλυκόζης (ένας δείκτης κινδύνου για διαβήτη τύπου-2).
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα κινεζικό μείγμα βοτάνων, το οποίο ονομάζεται Tianqi. Πρόκειται για μια κάψουλα που περιέχει συνολικά 10 κινέζικα βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των “Astragali Radix” και “Coptidis Rhizoma”. Αυτά τα δύο έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι βελτιώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Στους υπόλοιπους δόθηκε ένα placebo. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν λεπτομερείς οδηγίες για την διατροφή τους τους επόμενους τρεις μήνες και καλούνταν να διατηρήσουν τη σωματική τους κατάσταση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Tianqi μείωσε τον κίνδυνο του διαβήτη μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα που το έλαβαν κατά 32,1%, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν το placebo.
Συγκεκριμένα, στο τέλος της έρευνας, 125 ασθενείς (63,13%) στην ομάδα που πήρε το Tianqi παρουσίασαν μια φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, σε σύγκριση με μόλις 89 (46,6%) στην ομάδα του placebo. Μεταξύ των συμμετεχόντων που αργότερα ανέπτυξαν διαβήτη, 56 άτομα (29,32%) ήταν στην ομάδα του placebo, σε σύγκριση με τα μόλις 36 (18,18%) στην ομάδα του Tianqi.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε κάποιες παρενέργειες από το μείγμα βοτάνων.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.
************************
Όπου ακούτε θαύμα να ξέρετε ότι μάλλον δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας. Όσο πιο βαρύγδουπος ο τίτλος άλλο τόσο «μάπα το καρπούζι»..
Ας δούμε τι είχε γράψει το REUTERS από το 2010 για το θέμα:
Η κατάποση εκχυλίσματος ρίζας ginseng δεν έχει καμία επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή με προδιαβητικά συμπτώματα, καταλήγει μια νέα μελέτη .
Παρά τις προηγούμενες ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο βότανο μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα θεραπείας για την επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν ούτε και τις ενώσεις ginseng στο αίμα των συμμετεχόντων μετά τη χρήση του. Βρήκαν επίσης διαφορές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των υποκειμένων.
«Πιστεύουμε ότι δεν απορροφούν αρκετό, ώστε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Δρ Samuel Klein, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Washington και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έδωσαν σε 15 άτομα είτε εκχύλισμα ρίζας ginseng Κορέας , ή τη δραστική χημική ουσία από ginseng, που ονομάζεται ginsenoside Re, ή ένα πλασέμπο χάπι ginseng, για 4 εβδομάδες.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ ή είχαν αναπτύξει ένα πρόδρομο του διαβήτη που ονομάζεται διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης .
Οι πρώτοι πήραν το εκχύλισμα Ginseng 3 γραμμάριων (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) κάθε ημέρα για 2 εβδομάδες, και αύξησαν τη δόση σε 8 γραμμάρια κάθε ημέρα για 2 εβδομάδες.
Η ομάδα με το ginsenoside Re πήρε 250 mg (περίπου το ίδιο βάρος μ ένα χάπι ) κάθε ημέρα για 2 εβδομάδες, και 500 mg για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Ο Klein είπε ότι αυτές οι δόσεις ήταν υψηλότερες απ΄ότι θα έπαιρναν κανονικά οι άνθρωποι .
Πριν και μετά τη θεραπεία των 4 εβδομάδων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους και πόσο ευαίσθητοι ήταν οι συμμετέχοντες στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τη ζάχαρη στο αίμα.
Καμία από τις μετρήσεις δεν ήταν διαφορετική μετά από τη λήψη της ρίζας ginseng, του ginsenoside Re ή του placebo φάρμακου στη διάρκεια αυτών των 4 εβδομάδων.
Και όταν η ομάδα του Klein αναζήτησε για στοιχεία ginseng στο αίμα , δεν μπόρεσαν να τα ανιχνεύσουν.
«Δεν νομίζω να πήραμε μια κακή παρτίδα ginseng,» είπε ο Klein στο Reuters Health.
Οι ενέσεις πάντως σε παχύσαρκα ποντίκια είχαν λίγο καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Δρ Τσουν-Su Yuan, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Tang Center Σικάγο για Herbal Medicine, είπε στο Reuters Health ότι πιστεύει πως το ginsenoside είναι διαφορετικό, όταν τρώγεται.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το ενέσιμο ginseng σε ζώα έχει αντιδιαβητική δράση, ενώ η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη από το στόμα δεν λειτουργεί στον άνθρωπο, είπε ο Yuan (ο οποίος δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη).
«Η πρότασή μου είναι να εξεταστούν διάφορες τρόποι χορήγησης,» έγραψε σε ένα email.
Το ginseng είναι σχετικά φθηνό (περίπου $ 10 για ένα μπουκάλι με 50 χάπια). Δεν είναι διαθέσιμο σε ενέσιμη μορφή.
Πολλές εταιρείες που εμπορεύονται συμπληρώματα ginseng Κορέας, δεν απάντησαν στα τηλέφωνα ή στα αιτήματα για σχολιασμό μέσω e-mail ….
Το εκχύλισμα ρίζας Ginseng είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, που το παίρνουν περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικάνοι το χρόνο.
Ο Klein είπε ότι δεν έχει πρόθεση η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Diabetes Care, να υπαγορεύσει την ιατρική φροντίδα κανενός.
Ο ίδιος συμβουλεύει τους ασθενείς να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν διακόψουν ή ξεκινήσουν οποιοδήποτε φυτικά συμπληρώματα.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία εδώ: care.diabetesjournals.org . Περισσότερα στο REUTERS
Γιώργος Γ. Antichainletter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html