Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η δίκη της Χούντας, 23 Αυγούστου 1975 - Του Βαγγέλη Παυλίδη



Το καλοκαίρι του 1975 (πέρασαν κιόλας 41 χρόνια!) θα διεξαχθεί στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού η δίκη των πρωταιτίων της Χούντας. Στο εδώλιο θα καθήσουν μόνο οι υπαίτιοι του
πραξικοπήματος -30 αν δεν κάνω λάθος- αφού το αδίκημα χαραχτηρίστηκε “στιγμιαίο”(!) και όχι συνεχές, εξαιρόντας έτσι την πλειονότητα των στελεχών της δικτατορίας. Η απόφαση αυτή δημιούργησε τότε πολλές αντιδράσεις, αφού αποτέλεσε μια “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, έτσι που όλοι αυτοί να κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα ανάμεσά μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Τέτοιες μέρες, λοιπόν, στις 23 Αυγούστου του 1975, ο πρόεδρος του 5μελούς Εφετείου Αθηνών Γιάννης Ντεγιάννης εκφώνησε την υπ’ αριθμ. 477 απόφαση του δικαστηρίου το οποίο επέβαλε ανάμεσα στις άλλες και τις ποινές της Στρατιωτικής καθαίρεσης και τον θάνατο στην τριανδρία Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος.
Στην συνέχεια, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με απόφασή του μετέτρεψε τις θανατικές ποινές σε ισόβια.
Με την άδειά σας τώρα να ευλογήσω τα γένια μου μια κι έχω αρκετά απ’ αυτά. Το σκίτσο που παρουσιάζω δημοσιεύτηκε στον “Ταχυδρόμο” στις 23 Αυγούστου 1975.
Τον Ιούλιο 2014 η Βουλή των Ελλήνων γιόρτασε τα 40 χρόνια Δημοκρατίας, μεταξύ των άλλων και με την έκθεση “Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη”, στο μέγαρο της Βουλής. Το σκίτσο μου βρήκε θέση στις πρώτες σελίδες του καταλόγου της έκθεσης. Μεγεθυμένο έκλεινε τον κύκλο της έκθεσης.
pavlidiscartoons.com/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html